Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Oι απε η μονη λυση για ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μονόδρομος είναι για τη Γερμανία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο άνεμος δεν φυσά αδιάκοπα και ο  ήλιος δεν λάμπει πάντα, γεγονός που σημαίνει ότι η ενέργεια που παράγεται όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές πρέπει με κάποιο τρόπο να αποθηκευτεί και οι σημερινές τεχνολογίες δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικές.
Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, μια από τις λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος
κρύβεται στα βουνά Χαρτζ, στην κεντρική Γερμανία, όπου κάποτε βρίσκονταν τα κρυφά εργαστήρια του Χίτλερκαι λίγα χρόνια αργότερα οι μυστικές βάσεις των Σοβιετικών.
Σήμερα, 66 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και 22 χρόνια μετά την πτώση του Βερολίνου, η περιοχή συνεχίζει να μαστίζεται από προβλήματα, με κυριότερο την ανεργία.
Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζεται η άποψη ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανόρθωση της οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Γερμανία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 35% μέχρι το 2035 και 80% μέχρι το 2050.

Η επίτευξη του στόχου αυτού εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή με την ανάπτυξη συστημάτων αντλησιοταμίευσης στα βουνά Χαρτζ.

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι απλή. Η πλεονάζουσα ενέργεια από τις σχεδιαζόμενες μονάδες ΑΠΕ στην περιοχή θα τροφοδοτεί τις αντλίες, μέσω των οποίων το νερό θα φτάνει σε τεράστιες δεξαμενές στις βουνοκορυφές.
Όταν υπάρχει ανάγκη για ενέργεια το νερό θα απελευθερώνεται στα ορυχεία που κάποτε ήταν στρατόπεδα εργασίας, στροβιλίζοντας τις γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για το συγκεκριμένο εγχείρημα», δήλωσε ο Christian Budde, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Κάτω Σαξονίας.

«Το πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας είναι σίγουρα ένα από τα σοβαρότερα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας στην εποχή των ΑΠΕ», προσέθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στρατόπεδα, καταφύγια και μυστικά εργαστήρια  του Χίτλερ αξιοποιούνται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ανέγερση «πολυμονάδας» παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε πρώην καταφύγιο των Ναζί στο Αμβούργο, ικανής να τροφοδοτήσει 3.000 νοικοκυριά.
Εκτός από τη μονάδα ΑΠΕ, το κτήριο, το οποίο είχε επιχειρήσει να ανατινάξει ο βρετανικός στρατός, θα φιλοξενήσει μια καφετέρια, ένα μουσείο και μια ωραία ταράτσα με πανοραμική θέα.

ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ