Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αύξηση ΕΤΜΕΑP 1η Απριλιου- Εν αναμονή για το new deal

Τα βρηκαν, δεν μπορείς να πεις!
Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 33,68 €/MWh μεσοσταθμικά, από την 1η Απριλίου 2014 αποφάσισε η ΡΑΕ, κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress. Δηλαδή η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε την παράταση ενός μηνός για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που ζήτησε με σχετική επιστολή του ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου,  και ταυτόχρονα άλλαξε προς τα πάνω το ύψος στο
οποίο πρέπει να φτάσει το ΕΤΜΕΑΡ για να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ εντός του 2014. Η αλλαγή προς τα πάνω προέκυψε ακριβώς επειδή ο χρόνος που υπολείπεται για να καλυφθεί το έλλειμμα είναι πλέον μικρός.

Η απόφαση της Ολομέλειας που ελήφθη κατά πλειοψηφία (υπήρξαν μέλη της Αρχής που εξέφρασαν την άποψη να μην δοθεί η μηνιαία παράταση και να μπούν από την 1η Μαρτίου οι αυξήσεις που είχαν αποφασιστεί) δεν συναρτά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ με τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για το λεγόμενο new deal, δηλαδή το κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών που βρίσκονται σε λειτουργία. Ωστόσο, στο βαθμό που εξελιχθεί έγκαιρα η πρωτοβουλία του κ. Παπαγεωργίου, εάν δηλαδή έχουν νομοθετηθεί οι σχετικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα υπάρξει προφανώς νέα απόφαση η οποία  θα ορίζει σε πιό χαμηλά επίπεδα το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή είναι η πιθανότερη κατεύθυνση που αναμένεται να πάρουν τα πράγματα. Με δεδομένο όμως ότι οι προγραμματισμοί για το new deal έχουν αρκετές φορές ανατραπεί, θα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός στις προβλέψεις του.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στο μεσοσταθμικό 33,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, είναι αύξηση της τάξης του 125,13%, συγκριτικά με τα 14,96 €/MWh που ίσχυαν έως τώρα. Στην περίπτωση, δε, που φτάσει η απόφαση αυτή σε υλοποίηση, το "μάρμαρο" δεν θα πληρώσουν μόνον οι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν αύξηση 113,6%, αλλά και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης των οποίων το ΕΤΜΕΑΡ θα φτάσει τα 8,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με αύξηση 131,7%. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών περιμένει την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για εξομοίωση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνει με εκείνο που  πληρώνουν οι βιομηχανίες Υψηλής Τάσης. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρότι έχει εξαγγελθεί, με αποτέλεσμα όχι μόνον να συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλά ποσά, αλλά να κινδυνεύουν να υποστούν και μια υπέρογκη αύξηση.
Αναλυτικότερα, για κάθε κατηγορία πελατών, τα ποσοστά των αυξήσεων και οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ έχουν ως εξής:
- Υψηλής Τάσης (ΥΤ):          3,77  €/MWh (από 1,79 €/MWh)  - Αύξηση 110,6%
- Αγροτικής χρήσης ΜΤ:   17,46  €/MWh (από 6,97 €/MWh) – Αύξηση 150,5%
- Λοιπές χρήσεις ΜΤ:        20,55  €/MWh (από 8,87 €/MWh) – Αύξηση 131,7%
- Αγροτικής χρήσης ΧΤ:    18,36  €/MWh (από 7,33 €/MWh) – Αύξηση 150,5%
- Οικιακής χρήσης ΧΤ:    44,42  €/MWh (από 20,80 €/MWh) – Αύξηση 113,6%
- Λοιπές χρήσεις ΧΤ:       52,16   €/MWh (από 21,77 €/MWh) – Αύξηση 139,6%

Σήριαλ με πολλά επεισόδια
Η εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ έρχεται μετά τη λήξη της δίμηνης παράτασης που είχε δώσει η Αρχή στις αρχές Ιανουαρίου για την εφαρμογή των αυξήσεων του τέλους, κατόπιν διαβεβαιώσεων του ΥΠΕΚΑ ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα είχαν κατατεθεί προς ψήφιση μέτρα τα οποία διευθετούσαν οριστικά το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Πρόκειται για τα μέτρα του λεγόμενου “New Deal” (κούρεμα στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών κλπ), για τα οποία, βεβαίως, ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση που είχε λάβει η ΡΑΕ, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων έως τις 31 Δεκεμβρίου, προέβλεπε μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά  98%, στα 29,63 €/MWh, έναντι 125% περίπου που έφτασε τώρα, προκειμένου το έλλειμμα να έχει μηδενιστεί έως το τέλος του 2014.
Εξάλλου, η ίδια η Αρχή, περί τα μέσα Φεβρουαρίου είχε προειδοποιήσει ότι όσο καθυστερεί η ανακοίνωση των μέτρων από το ΥΠΕΚΑ, τόσο θα αυξάνεται το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ.
«Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, θα έχει ολοένα και πιο αρνητική επίπτωση στο μέγεθος της αναγκαίας αναπροσαρμογής της τιμής του ΕΤΜΕΑΡ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της.

πηγη  http://www.energypress.gr/news/Ayxhsh-toy-ETMEAR-kata-125-apofasise-h-RAE-Oi-nees-times

72 σχόλια:

  1. Εδώ δεν μπορεί να κάνει κάτι ο κος Σπανούλης μήπως και προχωρήσει κι αυτή η εκκρεμότητα με το ΕΤΜΕΑΡ που συνεχώς αναβάλλεται…?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα......ο ΣΠΕΦ είναι πουλημένος Γιάννη μου. Aς δούμε αν θα κάνουν οι απούλητοι κάτι ….ή εμείς …. Εκτός κι αν κι εμείς έχουμε πουληθεί και δεν το έχουμε καταλάβει.
    Κι επειδή θα ρωτήσεις τι θα κάνω εγώ…. σε προλαβαίνω… λέγοντάς σου ότι δεν έχω ούτε διευρω για εξώδικο. Μπορεί να φταίει κι ΣΠΕΦ γι αυτό βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι σας παρακαλώ διαβάστε το άρθρο στο energypress για σταθερή φορολογία των εταιρίων εξόρυξης πετρελαίου για 25χρόνια 25% με ρήτρες για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις!!
    Μετα ελάτε να μου πείτε όταν θέλουν να λυσουν ένα πρόβλημα τι ωραία που τα φτιάχνουν και όταν δεν θέλουν πόσο πολύ μπορούνε να καθυστερούν..
    Δεν ξέρω αν κάποιος ακόμα και τώρα πιστεύει ότι υπάρχει η βούληση να λυθεί το πρόβλημα μας δίκαια και με εγγυήσεις εκ μέρους του Κράτους.- Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρουν οι εγγυήσεις ως κλάδο και απλά κάνουμε "βαβούρα"!!!!
    Αυτοί ξέρουν να πάρουν εγγυήσεις εμείς δεν.... ???? Αν δεν ξέρουμε να πάμε να μάθουμε απο αυτούς στην τελική είναι καλύτερο απο το να λέμε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δίκιο έχεις Σπύρο μου….. Μιλάς βέβαια για εταιρίες που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις μεγάλων κρατών.. όχι τύπου ψωροκώσταινας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ..!!! τι θα κάνεις τώρα που το ξέρεις…!!!!!!
    Αφού όμως πιστεύεις ότι έτσι πρέπει να γίνει… κάνε την κίνηση κι εδώ είμαστε… βαρέθηκα τα λόγια.. Θα μου πεις γιατί δεν κάνει κάτι σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΠΕΦ. Επειδή για κάποιους είναι πουλημένος ο ΣΠΕΦ, ας κάνει κάποιος άλλος την υπέρβαση που δεν είναι πουλημένος…… Νέος είσαι..!!! πήγαινε εσύ σ’ αυτούς να μάθεις πως θα εξασφαλίσουμε κι εμείς εγγυήσεις όπως αυτοί με τα πετρέλαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Κύρου τόσο καιρό που αποδεδειγμένα τρώμε λόγια από όλους δεν παρατήρησα να αναφέρετε "... βαρέθηκα τα λόγια προχωρήστε!!!" Σε εμένα όμως ξέρετε να μου πείτε ....για λόγια....Συγνώμη αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που σας λέει λόγια μεγάλα εγω έχω το σθένος να σου πω την αλήθεια και όπως ξέρεις την έχω πεί σε αρκετούς. Τώρα αν θεωρείτε λογικό να με "ειρωνεύεστε" ή να μου αποδίδετε έλειψη πρωτοβουλιών ή κινήσεων νομίζω ότι αρκετοί εδώ στο blog όπως και εσείς ξέρουνε ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα!!!
    Πέστε μου αν έχω άδικο και ξέρετε αναζήτησα και πέτυχα απο δική μου πρωτοβουλία να μιλήσω με τον Κύριο που αυτό που υποστηρίζει με κλείνει ως εταιρία και το ξέρει!!!
    Μίλησα με αυτούς που η διαφορετικότητα τους με επιβαρύνει ασύμμετρα!!
    Εαν όλοι οι παραγωγοί είχαν ασχοληθεί με την ίδια "συναδελφική" φιλοσοφία που διατήρησα εγώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα τώρα θα είχαμε λύση πολλά απο τα προβλήματα μας.
    Από όσο γνωρίζω δεν είστε υπεύθυνος επικοινωνίας του ΣΠΕΦ οπότε το τι κάνει ο ΣΠΕΦ και ο κάθε σύλλογος οφείλει ο ίδιος να ενημερώσει τα μέλη του και κατα συνέπεια όλους μας. Μου έχετε πεί ότι είσασταν δημοσιογράφος δεν καταλαβαινω γιατί επιτήθεστε στην καλόβουλη κριτική μου !!
    Έχετε δει τόσες μέρες στο blog είμαι αρκετά διακριτικός στα "επιθετικά" προς εμένα σχόλια σας, νομίζω ότι όλοι πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι τα χρήματα μας δεν τα έχει ο συναδελφός μας άλλα κάποιοι πιό πάνω.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα …. που δεν ασχολήθηκαν όλοι οι παραγωγοί όπως εσύ 'με την ίδια "συναδελφική" φιλοσοφία που διατήρησες', τι θέλεις να γίνει….. ????? Δεν είμαι δημοσιογράφος (παρ’ όλο που προέρχομαι επαγγελματικά απο τον χώρο του τύπου) και δεν καταλαβαίνω που βλέπεις την αδιακρισία μου, την επιθετικότητά μου αλλά και την κακόβουλη κριτική μου….. αυτό που δεν βλέπω στα λεγόμενα αλλά και γραφόμενα σου είναι ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ…. Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ…Γιάννη πολύ χρήσιμος στις μέρες μας…!!!!! Βλέπω αλλά και σχολιάζω την (δικαιολογημένη λόγω νιάτων ) έλλειψη ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ σου αυτή και βέβαια δεν κατανοώ ότι για τα περισσότερα φταίει ο ΣΠΕΦ και κανείς άλλος. Ελπίζω ότι σου απάντησα.

      Διαγραφή
  6. Θα ηθελα την γνωμη σας στην παρακατω 'απλοικη' αποψη μου :
    Οι συμβασεις που εχουμε ειναι για 20 χρονια. Εαν μας τις παρατεινουν για αλλα 5 , τοτε μας δινουν χρηματα που δεν τα υπολογιζαμε. Οποτε μια ενδεχομενη μειωση στην ταριφα, θα μπορουσε να ισοσκελιστει κατα καποιο τροπο με την παραταση. ( ομοιως και οι μηνες που συζητανε να μας φανε )
    Προφανως και πρεπει να γινουν οι σωστοι υπολογισμοι , ωστε να υπολογιστουν οι απωλειες των panels και τα εξοδα για αυτα τα παραπανω χρονια . Προφανως και πρεπει να ειμαστε 'ευνοημενοι' σε χρονια αφου πρακτικα 'δανειζουμε' με αυτο τον τροπο το συστημα. Το μεγαλυτερο θεμα ομως ειναι οι διασφαλισεις των νεων συμβασεων . Εαν αυτο μπορει να λυθει - που πιστευω πως μπορει - τοτε γιατι να ειμαστε καθετοι σε 'οχι new deal' ?
    Θα ηθελα σοβαρες απαντησεις και σχολια για να καταλαβω εαν καπου εχω λαθος και οχι κατηγοριες τυπου ανοικεις στο ΥΠΕΚΑ ή στον ταδε συλογο κτλ. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε Dimitri K η σκέψη σου, που την ονομάζεις απλοϊκή, είναι κατά την γνώμη μου και η πιο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ που έχω ακούσει τελευταία. Αλλά αυτή δική μου γνώμη.

      Διαγραφή
    2. Με όλες τις προυποθέσεις που θέτεις συμφωνώ απόλυτα μαζί του, το θέμα είναι οτι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις φίλε μου άρα οι υποθέσεις σου είναι εσφαλμένες. Εάν υπήρχαν διασφαλίσεις και περιθώρια διαπραγμάτευσης και έγω δεν θα ήμουν αρνητική σε ένα λελογισμένο new deal. Εφόσον όμως δεν υπάρχουν διασφαλίσεις, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, δεν υπάρχει και deal.

      Διαγραφή
    3. Για όλους εσάς που κρίνετε "ρεαλιστική" κ 'απλοϊκή" την λύση της παράτασης για 5 χρόνια, έχω μια ερώτηση. Διαβάσατε το σχέδιο νόμου?? Διαβάστε το άρθρο 4?:
      " Πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με όρους λειτουργίας συστήματος και αγοράς ή
      · Πώλησης της παραγόμενης ενέργειας κατά προτεραιότητα και με τιμή που καθορίζεται σε 80 €/MWh, για μέγιστη ετήσια ποσότητα ενέργειας"
      Ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας συστήματος και αγοράς μετά από 20 χρόνια??
      Κάντε καμία 'απλοϊκή ' πράξη..

      Διαγραφή
  7. "Εαν όλοι οι παραγωγοί είχαν ασχοληθεί με την ίδια "συναδελφική" φιλοσοφία που διατήρησα εγώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα τώρα θα είχαμε λύση πολλά απο τα προβλήματα μας."
    Φυσικά και συμφωνώ απόλυτα.Δυστυχώς αυτό για τον Έλληνα προυποθέτει ανώτερα μαθηματικά και σκέψη.Το σπίτι καίγεται και είμαστε όλοι κάτω από την ίδια στέγη.Και φτάσαμε να τσακωνόμαστε ποιός θα κρατήσει το μπάνιο και ποιός το σαλόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς αγαπητέ Γιάννη ούτε ανώτερα Μαθηματικά έχουμε σπουδάσει, ούτε Ρώσοι είμαστε… Εδώ στο Ελλαδιστάν γεννηθήκαμε τι να κάνουμε……καμιά άλλη υλοποιήσιμη πρόταση έχεις…??????

      Διαγραφή
  8. Παρτα όλα Γιαννη μου και τα φωτοβολταϊκά μου αν θέλεις....!!!!!μαζι με το μπανιο και το σαλόνι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Δημήτρη αυτή την πρόταση την έχω κάνει και εγώ εδώ και καιρό αλλά απάντηση ούτε εγώ πήρα. Και εγώ πολύ απλά τα βλέπω τα πράγματα πέντε χρόνια παράταση της σύμβασης με σωστούς υπολογισμούς και όχι μπακαλίστικα και αύξηση του ετμεαρ μέχρι να μην δημιουργηθεί άλλο χρέος. Το θέμα είναι ποιος μας λέει ότι δεν θα ξανά πειράξουν τις συμβάσεις εκεί είναι το κλειδί πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Dimitris K. Συμφωνώ αλλά διατηρώ και την επιφύλαξη της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από μερους του κράτους. Εχει κακό προηγούμενο.
    Δεν μπορεί να κρατήσει σύμβαση για 6χρόνια......θα την κρατήσει τα επόμενα 20???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδη οι προυποθεσεις που θετει ο Σπεφ 'η οποιοι αλλοι συλλογοι στις μελετες τους εχουν διασφαλιστει???
    Απο οσο πληροφορηθηκα απο τους αρμοδιους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ.
    Εγω δεν εχω προβλημα με τον Σπεφ. (Απορω γιατι τοσο εγωκεντρισμος) οπως και με αλλους συλλογους και το εχω αποδειξει απλα διαφωνω και το λεω στα ισια δεν μπορω να εθελοτυφλω!!!
    Εχετε απαντησει οτι δεν υπαρχουν εξασφαλισεις και το ξερουμε ολοι!!
    Ποσο ρεαλιστικο ειναι αυτο που υποστηριζετε κυριε Κυρου μηπως θα ηταν καλυτερο τις ελευθερες πτωσεις στην πραγματικοτητα να τις δουμε ολοι μια γυρα.
    Συμφωνειτε οτι πρεπει να υπαρξουν διασφαλισεις και τωρα που δεν υπαρχουν μιλατε για ρεαλισμο.
    Θελω να μου πειτε ξεκαθαρα οι προτασεις που εχουν βγει στη δημοσιοτητα ειναι ρεαλιστικες??
    Νομιζω οτι οπως ειπα και πριν ειμαι αρκετα ρεαλιστης για να σας λεω αυτο που βλεπω αν δεν σας αρεσει η. πραγματικοτητα μπορω να το δεχτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μια φορά:
      1.Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για οριστική λύση.
      2.Δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικο σχέδιο ή πρόγραμμα,
      3.Δεν υπάρχει γνώση και ενδιαφέρον για γνώση από τους αρμοδίους.
      4.Δεν υπάρχει αμερόληπτη δικαιοσύνη,
      5.Δεν υπάρχει καμία διαφαινόμενη εξασφάλιση μ' αυτούς που κυβερνάνε (ισως και με τους άλλους),
      6.Υπάρχει ζωηρή διάθεση «για εξυπηρέτηση των δικών μας παιδιών»
      7.Υπάρχει ένα άνοιγμα κάποιων εκατομμυρίων στον λογαριασμό ΑΠΕ.
      8.Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Λαό με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ‘ψηφαλάκια γαρ’.
      9.Και δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα πανέλλα να τα πάμε αλλού.
      Με το να αρνούμαστε κάθε συζήτηση με τους κάφρους αυτούς τι περιμένετε να γίνει συνάδελφοι…????????? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και έχει το όνομα ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ.
      Αντί να βρίζουμε αυτόν που έχοντας την γνώση όλων αυτών έκανε μια πρόταση με το όνομα ‘παραμετροποίηση’ και να συμπαραταχτούμε μαζί του, στηρίζουμε ότι μας ακούγεται όμορφο από μένταλιστ Συνδικαλιστές και ευκαιριακούς προέδρους. Μήπως τα θέλει το κωλ@ρ@κι σας….????? Εξαιρώ το δικό μου γιατί συμπαρατάσσομαι με τον Ρεαλισμό…!!!!!!!! Σας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε το μέρος αυτό του σώματός σας όπως θέλετε. Δημοκρατία εχουμε...!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Η λυση του προβληματος ειναι πολλη απλη χωρις να πειραχθει η συμβαση μας η υπαρχουσα χωρις να χαρισουμε κανεναν μηνα.1.Υπογραφουμε μια συμπληρωματικη συμβαση για 7 ετη με το Λαγηε αρα τα 20 γινονται 27 σε αυτη την συμβαση δηλ τα 7 ετη ο Λαγηε θα εισπρατει το 50% αρα ο Λαγηε θα γνωριζει οτι στο ταμειο του θα εισρεουν περι τα 500 εκ ετησιως αρα 3,5 Δις επιπλεον (150000kwh*20%μειωση=120000*0.4=48000*50%=24000*21000=504 εκ ετησιως*7 ετη=3,5Δις αρα θα μπορεσει αμεσα να συναψει ενα δανειο με αυτα τα εσοδα που θα εχει.
    2.Επειδη δεν εχουμε ενοικιαστηρια για τοσα χρονια γινεται μια τρπολογια και δινει παραταση των μισθωτηριων
    3.Αν μειωθει η ταριφα κατα 30% αυτο σημαινει θα μειωθουν οι φοροι και ο φπα το λιγοτερο κατα 300 εκ αυτα τα χρηματα που θα χασει το Δημοσιο ας αφησει την ταριφα ως εχει και το ποσο αυτο ας το επιδοτησει το Λαγηε
    4.Μικρη αυξηση 15-20% αυξηση του ετμεαρ
    5.Μια μικρη μειωση 10% στις στεγες
    6.Μια μικρη αυξηση στο τελος λιγνιτη
    Το ποσο που θα εχουμε εισφερει τα επαγγελματικα ΦΒ με αυτο το τροπο θα 4,2 Δις εαν στην εξισωση μπουν και αλλες Απε τοτε το ποσο θα γινει πολλη μεγαλυτερο.
    Και ολα αυτα και ευκολα ειναι και λυνεται οριστικα το προβλημα.
    Μια ομως σημαντικη παραμετρος που πρεπει να διευθετηθει οτι τερμα οι αλογιστες εισαγωγες Απε στο συστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραια ακουγοντε , αλλα δεν μπορουν να γινουν. Καταρχην , το ελειμα πρεπει να μηδενιστει τωρα και οχι μετα τα 20 χρονια.
    κατα δευτερον δεν υπαρχει περιπτωση να 'επιδοτηθει' ο Λαγηε απο το δημοσιο. Εχουν κοπει αυτα με την ευρωπαικη ενωση. Εν παη περιπτωση και ξαναγυρνωντας στην αλλαγη των συμβασεων μας και στις εξασφαλισεις. Για να καταλαβω οταν λεμε πως δεν εχουμε εξασφαλισεις , εαν υπογραψουμε νεες συμβασεις , τι ακριβως ενοουμε? Γιατι οι νεες συμβασεις θα δινουν λιγοτερες εξασφαλισεις απο τις παλιες? Χαρτι ειναι και αυτο που εχουμε με υπογραφη , χαρτι θα ειναι και το νεο με αντιστοιχη υπογραφη. Τι αλλαζει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχει ηδη νομοθετική ρυθμιση που πλεον δινει την δυνατότητα στον υπουργό να τροποποιεί μονομερως την πο΄σότητα και την ταριφα !
      Οι παλιες συμβασεις δεν επιρεάζονται, κάθε νεα όμως μπορει να αλλαζει διχως κανενα νομικό κόλλημα,

      Διαγραφή
    2. Εαν λοιπον κανουμε νεες συμβασεις , θα πρεπει ρητα να προβλεφθει να μην ανοικουμε σε αυτη την κατηγορια.

      Διαγραφή
    3. Τελικά το υπουργειο δεν χειρίστηκε καλά το θέμα. Αφου στοχος του ειναι να μειωση τις πληρωμές προς τα φ/β, αντί να τηρεί επιθετική στάση απεναντί μας με απειλές για σπάσιμο των συμβάσεων κάνοντας μας επιφυλακτικούς σε οτι προτείνει, θα μπορούσε να μας καλέσει να υπογράψουμε νεες συμβάσεις με αύξηση στις ταρίφες πχ 20%. Ολοι θα ήμασταν τοτε ευτυχείς κανείς δεν θα κατηγορούσε τον υπεκα και υπνωτισμένοι από την καλη προαίρεση της κυβερνησης θα συμφωνούσαμε στην πρόταση του, στην συνέχεια και σε ενα χρονο μας εκανε και μια μείωση 90% νόμιμα και ηθικά.
      Αλλα δε το σκεφτηκε καλα.

      Διαγραφή
  14. 1.Δεν αλλαζει η υπαρχουσα απλως προστιθεται και μια επιπλεον συμβαση για +7
    2.Ο Λαγηε με τις νεες συμβασεις γνωριζει οτι θα εχει στην 7ετια εσοδα min 3,5 Δις αρα παιρνει ομολογιακο δανειο απο τα εσοδα του και τελειωνει το ελλειμμα του με τα αλλα μετρα διασαλιζετε η βιωσιμοτητα.
    3.Αν αυτη την στιγμη το κρατος παιρνει Χ λεφτα απο φορους στα ΦΒ και με την αλλαγη που θα κανει παρει Χ/2 Η Χ/3
    τοτε θα θεωρειται επιδοτηση αν συνεχισει να παιρνει τα Χ/2 Η Χ/3 και το πλεοναζων μεχρι το Χ να δινεται στο Λαγηε αφου αυτα θα παρει και θα αναγκασει και πολλους σε χρεωκοπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δε θα μπω στο πνευμα συγχυσης και μοιρολατρειας που κυκλοφορει αλλα στην ουσια.Μεσα στα χρονια που ζουμε ειχαμε μεγαλα σκανδαλα που γονατισαν την Ελλαδα και τα παιδια μας που θα ειναι σκλαβωμενα για τα επομενα πεντακοσια χρονια.Θυμιζω τα εξοπλιστικα,τις αμαρτωλες συμβασεις,τους ολυμπιακους αγωνες,το χρηματιστηριο,τα αποθεματικα των ταμειων,το κουρεμα των ομολογιουχων του δημοσιου και παρα πολλα ακομη.Αν χρεωκοπησε το κρατος να σταματησουν να παιρνουν το ρευμα μου και να σβησουν το δανειο μου,να κανω το παρκο μου οτι γουσταρω.Αν οχι να μου δωσουν τα λεφτα που εδωσα βασει τιμολογιων και να παρουν το παρκο μου.Αν ουτε αυτο τοτε να τηρησουν το συμβολαιο που υπογραψαμε.Εγω δεν ειμαι αντιπαλος με κανενα αγροτη ,Λουμακη,στεγη,παλιο ή νεο.Ειμαι αντιπαλος με τα τριακοσια κοπροσκυλα και μονο με αυτα.Ως εδω και μη παρεκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φιλοι μου, οταν αντιμετωπιζεις προβληματα ρευστοτητας, δεν τα αντιμετωπιζεις με εγγυησεις !!! συνεπως η προταση του spiros s, δεν μπορει στην παρουσα κατασταση, να αποτελεσει λυση !! Ολοι μας ειμαστε επιχειρηματιες, ξερουμε παρα πολυ καλα, τι σημαινει ο ορος ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ, τι να τα κανω τα 100 σε μια βδομαδα, αν σημερα με μειον 10 καταρρευσει η επιχειρηση μου!! δυστυχως εδω ειμαστε, και ετσι πρεπει να σκεφτομαστε, Αν τωρα τρεχαμε σεναρια αντιμετωπισης μιας μελλουμενης κρισης,να το σεβαστω, τωρα μιλουμε για κινδυνο αμεσης καταρρευσης, αποδειξη αυτου, η πλειοψηφικη προταση της ΡΑΕ για 125% του ΕΤΜΕΑΡ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα ημουν απολυτα ευτυχης, αν μπορουσα να εμφανισω ενα επισημο εγγυητικο εγγραφο, στην ΔΟΥ, στον ΟΑΕΕ, στον σπιτονοικοκυρη μου, στην τραπεζα, στον ΟΤΕ, κλπ και να τους πω !! να, εχω χρηματα, θα ειμαστε βιωσιμοι σε χ χρονο, παψτε να με ενοχλειτε!!! ενα πηλικον ειναι φιλοι μου, ή μειωνεις τον παρονομαστη ΄ή αυξανεις τον αριθμητη. ή και τα δυο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αιας, και απο αλλα σχολια σου καταλαβαινω οτι προτεινεις μικρή αυξηση του ΕΤΜΕΑΡ και εσωτερική αναδιανομή με αναλογικό κουρεμα ;
    Εγω όμως πιστευω οτι έτσι και στην καλυτερη περιπτωση οι επενδυσεις δεν θα ειναι βιωσιμες.
    Ασε τα irr, δεν λενε τιποτα, μια βοηθεια στον επιχειρηματια είναι να παρει μια αποφαση.
    Στην πραξη, εχουμε υπερημερίες, εχουμε αναπροσαρμογή χαμηλότερη του πληθωρισμού, εχουμε δαπανες για συντηρηση και επισκευές που κανενας μας δεν εχει υπολογίσει με ακρίβεια, έχουμε εκτακτη φορολογια, τοκοχρεωλύσια που η εξέλιξη τους ειναι άγνωστη και εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των τραπεζων. Τα παρκα μας ειναι τελικά μια μηχανολογική εγκατάσταση, δεν ειναι καταθέσεις ή ομόλογα που εκει θα μπορουσες να υπολογίσεις την απόδοση τους.
    Λέμε οτι ο χρόνος ζωης της εγκατάστασης ειναι 20 χρόνια. Κατι τετοιο η πραξη δειχνει οτι δεν ισχυει.

    Ολοι σχεδον εχουμε κλεισει μια οικονομική χρήση, και βλεπουμε ποσα ειναι τελικά τα καθαρά κερδη που μας επιστρεφονται. Ειναι ελάχιστα. Και αν ακομα δεν υπηρχε η εκτακτη εισφορά, παλι τα κερδη δεν θα ηταν ικανά να οδηγησουν σε απόσβεση καποια στιγμή. Αυτό ισχύει για ολα τα μικρά παρκα των 100 kw.

    Αν ήταν να γινει μια ρυθμιση στις ταρίφες αυτή θα επρεπε να ειναι αύξηση. Οχι μειωση και σε καμμια περιπτωση διαγραφή ανεξόφλητων τιμολογίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε φιλε papadopoulos. θα συμφωνησω με αρκετα απο οσα κατεγραψες, αλλα, σε δυο θα διαφωνησω, μου λες πως εκλεισε μια χρηση και διαπιστωσε πως τα εσοδα του, δεν ειναι τα αναμενομενα !!! εγω που εκλεισα 6, τι πρεπει να πω !! επενδυσε στο max να πω 180.000, και ενδεχομενως να ειναι και 100% ξενα κεφαλαια, μα μονο τα ιδια κεφαλαια που επενδυσα ηταν 420.000 ευρω !!! και εχουμε σχεδον, την ιδια ετησια αποζημιωση !!! οσο για το irr που επαναφερω στην κουβρντα ειναι γιατι, πριν την επενδυση, ηταν καταθεσεις κυριε papadopoulos !!!!.
      Και παλι θα πω, πως παρολαυτα, αν ειχαμε ενα ευρωστο ειδικο λογαριασμο, δεν θα ανακινουσα τετοια θεματα.

      Διαγραφή
  20. Μαλλον δεν αντιμετωπιζετε το προβλημα ρεαλιστικα.Θα μπορουσα να προτεινω και εγω δεκα λυσεις.Δεν υπαρχει προβλημα χωρις λυση.Το θεμα ειναι πως για να υπαρξει λυση πρεπει να κατσουν δυο πλευρες σοβαρες και εντιμες με καλη προθεση να συζητησουν.Ηαλλη πλευρα δυστυχως ακομη και τωρα που γραφουμε ειναι βουτηγμενη στο πλιατσικο και στη διαφθορα.Τωρα που μιλαμε κλεβουν.Θυμηθειτε τα αυτα γιατι εχουμε χρονια μπροστα μας και θα δουμε πολλα ακομη'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. http://www.energypress.gr/news/Katadikh-twn-anadromikwn-epembasewn-stis-APE-kai-apo-eyrwboyleytes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καταδίκη των αναδρομικών επεμβάσεων στις ΑΠΕ και από ευρωβουλευτές

    http://www.energypress.gr/news/Katadikh-twn-anadromikwn-epembasewn-stis-APE-kai-apo-eyrwboyleytes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καποια νεα για την επομενη εβδομαδα….30% μεσοσταθμικο και +5χρονια επεκταση και ρυθμισεις τραπεζων….για να δουμε το εκτρωμα ή και αλλη καθυστερηση….


    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27340&subid=2&pubid=129664105

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλησπέρα σας

    βγήκε το σχέδιο για το new deal http://www.energypress.gr/news/Bghke-se-diaboyleysh-to-New-Deal-gia-tis-APE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τώρα δεν θα χρειαστεί να δεχτούμε και καμία αλλαγή στις συμβάσεις μας, γιατί με τσαμπουκά τις τροποποιεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ. Προφανώς αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300, που θα μας καλέσουν να τους ψηφίσουμε κι εμείς με την σειρά μας οσονούπω…. Φάνηκε πάντως ο έρωτας που δεν κρύβεται άλλο για τα δικά μας παιδιά (αγρότες και GWατάδες) Πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση… Να δούμε τι θα μείνει μετά την διαβούλευση. Kalo Kouragio synadelfoi….
    Συμφωνείς Γιάννη Παπακυριακού με τους αγρότες..?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άλλη μια φορά:
    1.Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για οριστική λύση.
    2.Δεν υπάρχει κανένα κυβερνητικό σχέδιο ή πρόγραμμα,
    3.Δεν υπάρχει γνώση ή ενδιαφέρον για γνώση από τους αρμοδίους.
    4.Δεν υπάρχει αμερόληπτη δικαιοσύνη,
    5.Δεν υπάρχει καμία διαφαινόμενη εξασφάλιση μ' αυτούς που κυβερνάνε (ίσως και με τους άλλους),
    6.Υπάρχει ζωηρή διάθεση «για εξυπηρέτηση των δικών μας παιδιών»
    7.Υπάρχει ένα άνοιγμα κάποιων εκατομμυρίων στον λογαριασμό ΑΠΕ.
    8.Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Λαό με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ ‘ψηφαλάκια γαρ’.
    9.Και δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα πανέλλα να τα πάμε αλλού.
    Με το να αρνούμαστε κάθε συζήτηση με τους κάφρους αυτούς τι περιμένετε να γίνει συνάδελφοι…????????? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και έχει το όνομα ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ.
    Αντί να βρίζουμε αυτόν που έχοντας την γνώση όλων αυτών έκανε μια πρόταση με το όνομα ‘παραμετροποίηση’ και να συμπαραταχτούμε μαζί του, στηρίζουμε ότι μας ακούγεται όμορφο από μένταλιστ Συνδικαλιστές και ευκαιριακούς προέδρους.
    Ακόμη και η προταθείσα παραμετροποίηση του Λουμάκη γράφτηκε στα παλαιά των υποδημάτων τους. Γιατί οι τράπεζες απουσιάζουν επιδεικτικά και οι Αγρότες μαζί με τους GWβατάδες εχουν ιδιαίτερη μεταχείριση (που ελπίζω να ανατραπεί στη διαβούλευση) ως δικά μας παιδιά. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν δεν είχε υποβληθεί τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Κωστα, εσυ που μονιμως καταγγελεις, γιατι εδω και δυο χρονια, δεν κατεβασες μια ολοκληρωμενη προταση για εξυγιανση του ειδικου λογαριασμου, λελογισμενη, κοστολογημενη , βιωσιμη, που να μην περιλαμβανει απειρο% ΕΤΜΕΑΡ ή εσωτερικο δανεισμο !!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν υπαρχει αμεροληπτη δικαιοσυνη !!!!!!!!!!!!! που εισουν δυο χρονια που ετρεχα με iir 5!!!!!!!!!!!, πως ανεχοσουν να αδικουνται καταφορα συναδελφοι σου !!!!!! αντι να φωναζουμε εμεις, ακουω να φωναζουν επενδυτες με irr 17, και μετα τις νεες ρυθμισεις !!!!

      Διαγραφή
  27. Οχι φιλοι μου, εχω θεμα με τις νεες ρυθμισεις, δεν καταλαβαινω γιατι ενω ο μεσος ορος του irr ειναι στο 13,7, εγω να τρεχω 10,2 !!! και να πληρωνω και εκτακτες οριζοντιες εισφορες !!!! και 35% και παλι οριζοντιο χαρατσι για να εξυγιανθει ο ειδικος λογαριασμος !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. και μόλις οι αγρότες κάνουν μια εκδρομή στο υπεκα το 10% θα γίνει 20% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρε ρε γιωργο, εχεις μανια να ισωπεδωνεις τα παντα, τα παντα ομως !!!!!!!

      Διαγραφή
    2. θα το δεις σύντομα. Και δεν το λέω με κακία. Θα το χαρώ ιδιαίτερα αν το πετύχουν.

      Διαγραφή
    3. όταν λες ισοπέδωση εννοείς το ότι θα ξανάρθει έπειτα από λίγο καιρό ο μάκης, ή όποιος άλλος είναι, και θα σου ζητήσει νέο κούρεμα ?

      Διαγραφή
    4. Θα το πετυχουμε ολοι μαζι, μισογεματο γιωργο, μισογεματο.

      Διαγραφή
    5. ίσως σε άλλη στιγμή σε άλλη χώρα. Λυπάμαι μόνο που υπερασπίζεστε ακόμα αυτούς που αδειάζουν τη χώρα από ότι καλό υπάρχει και θα μείνουν εδώ μόνο "νοικοκυραίοι" με irr. Καληνύχτα._

      Διαγραφή
    6. μη το κανεις αυτο !!! ξερεις πως ειναι, αντε, μη δικαιο !!!!!! καταντησα ο τελευταιος "νοικοκυρης" !!!!!!!!! χρωσταω παντου, δεν λεει !!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    7. Θυμάμαι κάποιο συνάδελφό μας ονόματι Παπακυριακού Γιάννη που με στόμφο φώναξε στο ΥΠΕΚΑ μαζί με τους αγρότες «κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις μας» και εισέπραξε ένα θερμό χειροκρότημα. Έτσι όπως το είπε ο συνάδελφός μας, ο Υφυπουργός άκουσε «κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις των αγροτών» κι αυτό έκανε εν μέρει. Ας ξανάπαει ο φίλος μας για να το ολοκληρώσει όπως έγραψε πιο πάνω ο γιωργος Μ.

      Διαγραφή
    8. Συγνωμη που τωρα παιρνω την θεση του κ. Παπακυριακου, ουτε αυτος το εχει αναγκη, αλλα επειδη ρε Κωστα σε παρακολουθω εδω και καιρο, εσυ τελικα τι πρεσβευεις !!!! ποιες ειναι οι θεσεις σου !!!! τι προτεινεις σε ολους εμας που ειμαστε απληρωτοι οκτω μηνες !!!! εχεις κουπονια να γεμισουμε το ψυγειο μας !!!! λογια -λογια -λογια κλπ

      Διαγραφή
    9. Μπορει να ηταν λαθος επικοινωνιακό του Παπακυριακού, αλλα νομιζω οι προθεσεις του δεν ηταν να ζημειωθουν οι επεγγελματίες.

      Διαγραφή
  29. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το νομοσχέδιο δεν υπάρχει εκπτωση 10% για τους αγρότες και φυσικά ο κ. κύρου και οι παρατρεχάμενοι του ΣΠΕΦ το ξέρουν πάρα πολύ καλά αυτό γιατί αυτοί ήταν οι ειδήμονες εισηγητές της παραμετροποίησης κατά αυτόν τον τρόπο.......τα πράγματα είναι απλά τα διασυνδεδεμένα από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μεχρι και σήμερα είναι αυτά που τρώνε όλο το πακέτο ............ο λουμάκης μαζί φυσικά και με εσάς κ. κύρου (από οόσο ακούγετε ο λουμάκης έχει κάποια Mw σπασμένα σε 20άρια πάρκα...............)ξέρουν πολύ καλά όλο το σενάριο που αποδέχτεικε ο Παπαγεωργίου ..................αφήστε τώρα τα μην τα δήθεν και τα γιατί κτλ.......ειστε υπεύθυνοι για την καταστροφή των 100Κw πάρκων που έγιναν εν μέσω ΚΡΙΣΗΣ του ελληνικού κράτους και φροντίσατε επιμελώς για να υπάρχει διχόνια ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους σε αγρότες και επαγγελματίες σε αριστερόστροφους και δεξιόστροφους .....ενώ τα πράγματα ήταν και είναι απλά .....100kw διασυνδεδεμένα μετά το 2011 και 100Κw εως καποια Mw διασυνδεδεμένα πρίν το 2011 τα οποία ΚΑΛΥΨΑΤΕ ΕΠΙΜΕΛΩΣ. ΑΦΉΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΤΛ................στο χωριό μου λένε πράγμα που αντικατοπτριζει εσάς απόλυτα "ΒΑΡΑΤΕ ΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΚΛΑΙΩ." Ο ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πιεση στους βουλευτες οπως μπορει ο καθενας. Δε καταλαβα θα μας πουν παλι για εθνικο συμφερον δεν πιανει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιό εθνικό συμφέρον ; Δεν πάει μαμιόντας η οικονομία ; Δεν βγάλαμε πλεόνασμα που εξέπληξε ακόμα και το στουρνάρι ; Δεν μας παρακαλάνε οι αγορές να βγούμε να δανειστούμε από αυτούς ; Δεν ακούτε το τραίνο της ανάπτυξης που σφυρίζει κάπου στο λιανοκλάδι ;

      Διαγραφή
  31. Και επειδή ακόμα παραπληροφορείς τον κόσμο κ.κύρου και προσπαθείς έστω αυτή την ώρα να στρέφεις τον έναν προς τον άλλον αυτά που λες παραπάνω είναι ανακριβή κοίτα λοιπόν τι γράφει ο νόμος και άσε τους αγρότες και τον Παπακυριακού ήσυχους.....

    ."Για σταθμούς ισχύος έως και 100 kW που ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι τιμές του πίνακα προσαυξάνονται κατά 10%. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις σταθμών που η προσαύξηση του 10% οδηγεί σε τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης που εφαρμόζεται για την εκτέλεση των συμβάσεων πώλησης για την ενέργεια που έχει παραχθεί τον Ιανουάριο του 2014"
    άρα κανένας δεν παιρνει εκπτωση από αυτούς 10% κ.κυρου και οφείλεις να ζητήσεις συγνώμη από όλους εδώ μεσα είτε είναι αγρότες είτε επαγγελματίες ......για την αποκατάσταση της αλήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε φίλε φάντασμα μακάρι να πάρουν 30% παραπάνω οι αγρότες. Τι με νοιάζει εμένα ; Αν μπορούν να αγωνιστούν και να το πετύχουν ποιός το απαγορεύει ; Γιατί ασχολούμαστε με τέτοια ; Αν από κάποιον θα λείψουν τα παραπάνω λεφτά των αγροτών θα είναι οι κολλητοί του μάκη και του μανιάτη. Γι αυτούς γίνοντε τα newdeal κι όλα αυτά τα κόλπα και για αυτούς σε 1-2 χρόνια θα ξανακουρέψουν ότι εξέχει.

      Διαγραφή
  32. Συμφωνω Γιωργο, Το θεμα δεν είναι αν θα παρουν το 10% οι Αγροτες μακαρι να παρουν και ακομη περισσοτερα. Αυτά ειναι λεφτά που κόβονται από τους εργοδοτες του Μακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εμείς βγάζουμε τα μάτια μας μεταξύ μας ποιός πήρε περισσότερα από τον άλλο. Πρόβατα σε στάνη φίλε μου

      Διαγραφή
  33. Κύριε Παπαδόπουλε δεν υπήρχε κανένα επικοινωνιακό λάθος από πλευράς μου.Σε στιγμή που οι αγρότες έχουν τη γραμμή "συμβάσεις δεν αλλάζουμε" και δεν θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα των υπόλοιπων παραγωγών μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε ξεχωριστή κατηγορία ορίζει ο νόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γνωριζει καποιος εγκυρα μεχρι οτε ισχυει η εισφορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ρε παιδιά ποιοι αγρότες θα πάρουν παραπάνω διαβάστε την παράγραφο που εχω επισυνάψει κανείς δεν παιρνει ΤΙΠΟΤΑ ο λουμακης με τα πάρκα του πρίν το 2009 είναι ο ΜΟΝΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ολοι οι άλλοι χάσαμε ....και αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα πάρκα με επιτόκια 4.5-5.5 % εχουν κάνει απόσβεση εδώ και 1 χρόνο............άρα όλοι οι άλλοι ειμαστε στην ίδια μοίρα.ας σταματήσουν το παραμύθι οι ανθρωποι του ΣΠΕΦ .......και για τους ηλίθιους προέδρους των αγροτικών φ/β ας καταλάβουν ότι όλες οι κινητοποιήσεις που κάνανε ήταν είς βάρος τους αφού ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ έκανε αυτό που ήθελε ο λουμάκης ..........τώρα ας τα βρούν με τα μέλη τους που τα κάνανε στρατιωτάκια και τα κοροϊδεύανε τόσο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεις να το αναλυσεις λιγο περισσοτερο; ποια ειναι η αποζημιωση της παραγωγης ιανουαριου 14;

      Διαγραφή
  36. Για τα αγροτικά θα ήθελα να σας παραθέσω κάποια στοιχεία:
    α) τα περισότερα αγροτικά συνδεθήκαν στο σύστημα το β' εξάμηνο του 2012 και στις αρχές του 2013 μετά από αναμονή μηνών για δανειοδότηση από τις Τράπεζες
    β) οι συμβάσεις που είχαν με τους προμηθευτές τους ήταν με τιμές του 2011 όταν και ξεκίνησαν τις ενέργειες για δανειοδότηση και οι οποίες δεν άλλαξαν λόγω συμπεγνίας μεταξύ πρωην ΑΤΕ και προμηθευτών ( δεν σου έδινε το δικαίωμα η ΑΤΕ να αλλάξεις τον προμηθευτή μετά την έγκριση του δανείου οπότε περίμενες 10 μήνες να εγκριθεί το δάνειο και μετά που είχαν πέσει οι τιμές ήσουν υποχρεωμένος να το φτιάξεις με τις τιμές που είχες συμφωνίσει με τον προμηθευτή κερδίζοντας τα "λαμόγια" την διαφορά)
    γ) κανένα αγροτικό Φ/Β δεν είχε δυνατότητα να ενταχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. Αν δειτε την διαφορα για ένα 100 Φ/Β του γ' Τριμηνου του 2012 έχουμε σε επιδοτουμενο και μη, η διαφορά τιμης να είναι 50 ευρώ ανα ΜWh και με ετησια παραγωγή 150 ΜWh μας δίνει 7500 ευρώ ανα έτος και με βάση το μειωμένο αρχικό κεφάλαιο που ο επιδοτουμενος δεν επενδυσε (μειωμενο κοστος τοκων δανειου, μειωμενο κοστος αρχικου κεφαλαίου) ο επενδυτης έχει βγεί πολλαπλα κερδισμενος.
    δ) εστω οτι ενα 100KW Φ/Β εγκαταστάθηκε το 2008 με 600.000 € και με επιδότηση κεφαλαίου και λοιπών 50% δηλαδή κόστος επενδυσης 300.000€ με επιτοκιο δανείου 7% προ κρίσης. Αυτό έχει μέχρι σήμερα πάρει απο το σύστημα 460 Χ 150 ΜWh Χ 6 ετη = 414.000€ και βγάζοντας τα κοστολογια του, εκτακτη εισφορα για εναμιση ετος, εφορία βρίσκεται κοντα στο να ξεχρεώσει το παρκο του. Αυτός θα επιδοτείται στο εξής με 440 Χ 150 ΜWh = 66000€ ανα έτος για τα επόμενα 14 έτη. Αντίθετα ένα αγροτικό 100KW Φ/Β που μπήκε στο συστημα τον Ιουλιο του 2012 είχε κοστος 250000€ χωρις επιδότηση, επιτόκιο δανείου 11% έχει "πάρει" 428,5 Χ 150 ΜWh Χ 1,5 ετη = 96142 - 30% εκτακτη εισφορα 67300€ μειον 35% επι του τζίρου 50000 μείον εφορίες δάνεια λοιπά κοστολόγια 0€ επί 1,5 έτη και θα πάρει για τα επόμενα 18,5 έτη αν δεν τον έχουν βάλει μέσα στην "στενή" 310 Χ 150 ΜWh 46500€ με δόση δανείου 43000€ , εφορία 7500 και λοιπά έξοδα λειτουργίας ???.


    αυτα τα λιγα δεδομενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κύριε Κύρου επειδή πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε θα σας απαντήσω ως εξής :
    H ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

    1.H παραμετροποίηση που έστειλε ο ΣΠΕΦ στο υπουργείο είναι η ίδια που εμείς διαβάζαμε τόσο καιρό;
    2.Έχετε διαβάσει ΚΑΛΑ το σχέδιο νόμου;αν ναι παρακαλώ εξηγήστε :
    3.Γιατί τα πάρκα πάνω από 1 έως 5MW/p κουρεύονται ΕΛΑΧΙΣΤΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα;μείωση 15% σε κάποιες περιπτώσεις.Με τέτοιες οικονομίες κλίμακας;Αυτός που έφτιαξε μια μικρή μονάδα τι να πει;
    4.Διευκρινίζεται κάπου πως αν ο λογαριασμός έχει πλεόνασμα οι τιμές FIT θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω όπως έλεγε η παραμετροποίηση σας;
    5.Υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για τελικό επιτόκιο 4% δανεισμού όπως πάλι έγραφε η παραμετροποίηση σας;
    6.Υπάρχει καμία δέσμευση που να σας εξασφαλίζει οτι σε ένα χρόνο δεν θα βγάλουν άλλο σχέδιο νόμου;και θα μας αναγκάσουν όπως τώρα να υποστούμε ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ;
    7.Υπάρχει πουθενά παράταση σύμβασης σε 8,5 έτη όπως ΠΑΛΙ προέβλεπε η παραμετροποίηση του ΣΠΕΦ;
    8.Μήπως υπάρχει στην παράταση αυτή πρόβλεψη οτι θα πουλάμε στην κουρεμένη πλέον τιμή;;OXI βέβαια,υπάρχει η δυνατότητα επιλογής είτε στην τιμή αγοράς,είτε με 8 ΣΕΝΤΣ!!!!!Ένα πάρκο που κάνει παραγωγή 150.000kw/h θα παράγει στην 20ετια 120.000Χ0,08=9600 ΕΥΡΩ.Λαμβάνοντας υπ όψη οτι αποπληθωρισμό θα έχουμε για άλλα 2 χρόνια ξέρετε για τι ποσό μιλάμε;με αυτά ο κόσμος θα πληρώσει λειτουργικά έξοδα,φόρο εισοδήματος,έξοδα λογιστή,αυξημένα έξοδα συντήρησης και θα απομείνει και κέρδος;
    9.Στην δική σας περίπτωση που έχετε tracker έστω με παραγωγή 200.000 θα έχετε πέσει στα 160.000.Όμως το σχέδιο νόμου προβλέπει οτι μπορείτε να πουλήσετε τα 150.000.Με τα υπόλοιπα 10.000kw/h θα ηλεκτροδοτείτε το...ΧΟΡΤΑΡΙ;
    Αν δεν κάνω λάθος είπατε οτι είστε 64 ετών.Σε στιγμή που κάνατε το πάρκο το 2010 (ή 2009 δεν θυμάμαι) η παράταση σας θα ισχύσει το 2030,όταν θα είστε 80 ετών έως τα 85.Οι πλειονότητα των επενδυτών κύριε Κύρου είναι σε μικρότερη ηλικία και προφανώς τους καίει περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Όσο για ένα άλλο σχόλιο σας πως στην συγκέντρωση των αγροτών συζητήθηκε το new deal σας απαντώ...
    Στην συζήτηση από πλευράς υπουργείου βρισκόταν ο υφυπουργός και ο κύριος Μαθιουδάκης.Από που λοιπόν ενημερωθήκατε εσείς και οι ομοίοι σας οτι έγινε τέτοια συζήτηση;Είτε μιλάτε απευθείας με τον υφυπουργό,είτε με τον κύριο Μαθιουδάκη!Τα συμπεράσματα....δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Και το απίστευτα εκνευριστικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι οτι σας χρησιμοποίησε το υπουργείο και επικαλείται οτι έχει την σύμφωνη γνώμη των παραγωγών!Διασπάσατε όλο το κλάδο,σπείρατε ζιζάνια παντού και έχετε και θράσος να μιλάτε για αυθορμητισμό δικό μου και επιπολαιότητα.Ευτυχώς επιλέγω αυτούς τους χαρακτηρισμούς από το να κοιτάω μόνο την τσέπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Συναδελφοι, σταματηστε να απαντατε στους ΚΟΠΡΙΤΕΣ του ΣΠΕΦ και του ΥΠΕΚΑ ... Κύρου και λοιπα λαμογια. Που αφου εκαναν την δουλεια τους, αντι να κρυβονται μας πικαρουν και απο πανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΕΦ: http://www.energypress.gr/news/SPEF:-To-mesostathmiko-30-sta-f-b-arkei-fthanei-na-plhrwsoyn-oloi
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΠΕΦ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ.
    ΗΣΑΣΤΑΝ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕΗ, Φ.Α.). Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.
    ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. κε Παπακυριακού εχεις πολύ σωστες παρατηρήσεις για το σχεδιο- νομου, και σημειώνω ότι υπαρχει μια στροφή 180 μοιρών του υπουργείου στην αντιμετωπηση των τιμών. Μεχρι τωρα ολοι μιλούσαν για ποσοστιαία μειωση στις υπάρχουσες τιμές, ενώ με το σχεδιο- νόμου εισάγεται η 'εύλογη απόδοση'.
    Μια 'εύλογη απόδοση' που τελικά ποιος την αποτιμά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ