Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Βουλή: Δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και κατά σύνολο στην επιτροπή

2 σχολια μονο

1) Nαι μεν δεν συμφωνουμε με το νομοσχέδιο για τα φ/β λένε οι αντάρτες και άλλοι , αλλα το κανουμε το νομοσχέδιο δεκτό κατ'αρθρο και κατα σύνολο! Μπραβο στους 57 ανταρτες βουλευτές!  Δεν περιμεναμε κατι διαφορετικό ....

2)  Αυτό που καταλαβαίνω από οτι διαβαζω τις τελευταιες ωρες στο διαδύκτιο, η πληροφόρηση για την αδικία των φ/β έχει υποβαθμιστεί..λόγω αδικίας γάλακτος.  Δυστηχώς ...ολα βαινουν σύμφωνα με τα σχέδια των μεγάλων συμφερόντων. ηλιος

Δεκτό κατ΄αρχήν και κατ΄ άρθρο έγινε απόψε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με έντονες αντιδράσεις και σφοδρές κατηγορίες προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης,
ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας», εμφανιζόμενος ανοικτός όσον αφορά στην επίμαχη διάταξη για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος.
Παράλληλα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει σκοπό να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την απελευθέρωση της αγοράς και πτώση των τιμών σε βασικά είδη, για να έχει ορατό όφελος ο καταναλωτής (Πατήστε εδώ για το αναλυτικό ρεπορτάζ)

Όσον αφορά στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, όλοι οι εκπρόσωποι των πτερύγων της Αντιπολίτευσης μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλει το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει τον ρόλο των βουλευτών, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμο, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.
Ο κ. Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.

Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί αύριο μέχρι τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγήθηκαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και κείνων της Αντιπολίτευσης. Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο επί του διαδικαστικού θέματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες χωρίς διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί απαξίωση της πολιτικής. Απευθυνόμενους προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας μάλιστα είπε: «Κι αν εμάς μας απαξιώνουν, εσάς σας χλευάζουν. Είναι ντροπή. Πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης». «Θα είναι μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια» είπε.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως τέτοια νομοσχέδια που έρχονται μεσάνυχτα, δεν μπορούν να τα μελετήσουν οι βουλευτές, δεν καλούνται φορείς, δεν ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε πως η κυβέρνηση εξευτέλισε όλες τις διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να «περάσει» το νομοσχέδιο, πρόσθεσε πως «αφού έβαλε πρόεδρο κόμματος στη φυλακή, σ' αυτά θα κολλήσει;» και χαρακτήρισε «τσίρκο» το Κοινοβούλιο.

Η Ασημίνα Ξυροτύρη - Αικατερινάρη από την ΔΗΜΑΡ σε οξύ τόνο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με αυτή την διαδικασία λέγοντας πως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι δυνατό να μελετηθεί από τους βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφυλάξουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν με ευκρίνεια οι υπουργοί ποια άρθρα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

Για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία» που δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υποκρύπτει την σκοπιμότητα να μην αποκαλυφθεί το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων. Λίγο μετά τις 3:30 ο εισηγητής του κόμματος ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση, σε ένδειξη εναντίωσης στο πολυνομοσχέδιο.

Ο κος Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου, ενώ θα μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την κατεπείγουσα διαδικασία ο Πάρις Μουτσινάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές υπογραμμίζοντας πως ανατρέπει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αφού διευκρίνισε πως οι βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη απευθύνει προς τους υπουργούς ερωτήματα για κάποια άρθρα (φωτοβολταϊκά, τράπεζες κ.α.) που δεν είναι προαπαιτούμενα, είπε πως η αυριανή είναι ιστορική ψηφοφορία αφού η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.

Με καταψήφιση απείλησε ο Μ. Κασσής
Nα μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ακόμη και αν πέσει η κυβέρνηση, αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, για το γάλα, δήλωσε εκ νέου σήμερα, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο ενδεχόμενο την ευθύνη για την κρίση θα έχει η ίδια η κυβέρνηση, λέγόντας «δεν άκουτε κανέναν, δεν ακούτε τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας. Να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω (το νομοσχέδιο). Αν πέσει η κυβέρνηση την ευθύνη θα έχετε εσείς» δήλωσε, θέτοντας εκ νέου ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου την υιοθέτηση της πρότασης.

Επίσης από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης, εμφανίστηκε αρνητικός στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω την διάταξη όπως διατυπώθηκε στο νομοσχέδιο για το γάλα. «Άλλο πράγμα συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε ο κ Μωραΐτης, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε και για το πιλοτικό άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας, δηλώνοντας ότι «αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσετε. θα πρέπει και αυτή η διάταξη να αποσυρθεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει», είπε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε ότι «μειώσεις πρέπει να γίνουν στο ενδιάμεσο της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης γάλακτος», επειμένωντας στην πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα.

«Μην καλείτε να καταψηφίσουν οι βουλευτές, όποιος θέλει να καταψηφίσει θα καταψηφίσει από μόνος του. Είναι κακή πρακτική» τόνισε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Κακώς πέφτει το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος στον κτηνοτρόφο. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία η έκπτωση να μπαίνει στο ράφι να μην μπαίνει σε τσέπες, έτσι θα μειώσουμε σημαντικά τις τιμές» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος, ζήτησε να μπει χρονικό περιθώριο στη διάρκεια ζωής του γάλακτος και να αλλάξει η υφιστάμενη ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτης του πολυνομοσχεδίου σημειώθηκε ένταση από αναφορά του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «τούβλο σαν αυτά που πουλούσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην τηλεόραση.

«Εγώ δεν έχω τραπεζικούς λογαριασμούς 1,5 εκατ. ευρώ, γιατί αν είχα δεν θα χρειαζόταν να πουλάω βιβλία» ήταν απάντηση του υπουργού Υγείας.

πηγη ethnos.gr

 

1 σχόλιο:

  1. ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 8:20


    https://www.youtube.com/watch?v=a3yoiYTVhlA&list=PL92vCae7rJHMh6eQzYnU7AoXcXYymZOTE


    Υ.Γ.: ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΗΛΙΕ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ "ΣΚΕΠΑΣΕ" ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ