Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ποινικοποίηση των φωτοβολταϊκών σε στέγες




Οργή και αγανάκτηση για τις μειώσεις των τιμών των φωτοβολταϊκών σε στέγες που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του New Deal, εκφράζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών, τηλεφωνώντας καθημερινά στα γραφεία του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ.
 Αντίστοιχα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες εγγράφονται κάθε μέρα μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου www.syndesmosilios.gr, στην ειδική λίστα που έχει δημιουργηθεί από το Σύνδεσμο με σκοπό την ενήμερωση και το συντονισμό όσων ενδιαφέρονται για περαιτέρω δράσεις συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη
δικαιοσύνη.

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κο Ι. Μανιάτη, τον Υφυπ. ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου και τον Πρωθυπουργό κο. Α. Σαμαρά, ζητώντας την άμεση ανάκληση της μείωσης των τιμών αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών σε στέγες και την άρση της αναστολής μόνο για έργα που δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Στην ίδια επιστολή, ο Σύνδεσμος ζητά την ανακοίνωση από μέρους του ΥΠΕΚΑ, της σχετικής νομικής γνωμοδότησης σύμφωνα με την οποία η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης είναι εφικτή με σύννομο τρόπο και στα πλαίσια του Συντάγματος.

Η σχετική επιστολή, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.syndesmosilios.gr και κοινοποιείται σε όλα τα μέλη της Βουλής, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι επαφές με τα πολιτικά  κόμματα, ώστε να τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Συνδέσμου με το γραφείο του Υφυπ. κου Α. Παπαγεωργίου, στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους ειδικά για την περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών και ότι αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο, μετά από αξιολόγηση του μεγάλου αριθμού σχολίων της διαβούλευσης.
Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο με τις νέες τροποποιήσεις θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας ώστε να ψηφισθεί άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα».
Σημειώνεται ότι από τη ψήφιση νόμου για το net metering τον Οκτώβριο του 2013, ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης, παρά το γεγονός ότι επιτρέπει τη μείωση κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του ελλείματος του ΛΑΓΗΕ. 

Ακολουθεί η επιστολή

Αθήνα, 14.3.2014

              Θέμα:   Σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ

Κε Υπουργέ,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το σχέδιο νόμου που δώσατε πρόσφατα στη δημοσιότητα για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, προβλέπει τη μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων συμψηφισμού των φωτοβολταϊκών του Ειδικού Προγράμματος που αφορά εγκαταστάσεις σε στέγες.

Οι νέες προβλεπόμενες τιμές αλλά και η εφαρμογή τους ανάλογα με το χρόνο σύνδεσης, δημιουργεί στρεβλώσεις με αποτέλεσμα την άνιση και δυσμενή μεταχείριση των ιδιοκτητών μικρών φωτοβολταϊκών, τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τις υπόλοιπες επαγγελματικές μονάδες μεγαλύτερης ισχύος. Επισημαίνεται, ότι σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος τραπεζικού δανεισμού, συγκεκριμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν οριακή απόσβεση του κόστους επένδυσης στο χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης.
Εκτός αυτών όμως, αντιλαμβάνεστε ότι η μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων δημιουργεί ένα μοναδικό προηγούμενο που καθιστά ανίσχυρη και κάθε άλλη σύμβαση που συνάπτει το Κράτος με τους Πολίτες του.
Αντιλαμβάνεστε επιπλέον ότι:
(α)   Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ανάληψη ρίσκου, αφού σύμφωνα με το Άρθρο 6 της σχετικής Υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1079/Β/2009) η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και η έγχυση της στο Δίκτυο γίνεται για την καταγραφή της στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων διείσδυσης των ανανεωσίμων πηγών
(β)   Οι εγκαταστάσεις αυτές στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα των ιδιοκτητών τους μέσουσης μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου σχεδόν για όλα τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας.
(γ)   Η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με την άρση της αναστολής νέων φωτοβολταϊκών έργων με τιμές που ευνοούν την εγκατάσταση μόνο μεγάλων μονάδων, αλλά και η εγκατάσταση έργων άλλων τεχνολογιών σε καθεστώς Feed-in-Tariff, που επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, ισοδυναμεί με την υφαρπαγή εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών προς όφελος των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων.
Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε:
(α) Να ανακαλέσετε την προτεινόμενη μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων συμψηφισμού των εγκαταστάσεων του Ειδικού Προγράμματος.
(β) Να προβείτε στην άρση της αναστολής νέων έργων μόνο για τις μονάδες αυτοπαραγωγής, όπως αυτή ίσχυε μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.
Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών προτίθεται να υπερασπισθεί τις υφιστάμενες συμβάσεις με κάθε πρόσφορο μέσο, γεγονός που διαπιστώνουμε καθημερινά από το μεγάλο ιδιοκτητών μικρών φωτοβολταϊκών που επικοινωνεί καθημερινά με το Σύνδεσμο μας.
Δεδομένου ότι η δικαίωση τους θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Κράτους λόγω καταβολής τόκων υπερημερίας αλλά και λόγω του αυξημένου διαχειριστικού κόστους, σας καλούμε να μας κοινοποιήσετε άμεσα τη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου σας, με την οποία διαπιστώνεται η δυνατότητα τροποποίησης των συμβάσεων με σύννομο και συνταγματικό τρόπο.
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως το εύλογο των πιο πάνω αιτημάτων. Το σύνολο του τεχνικού κλάδου αλλά και οι ιδιοκτήτες 40.000 μικρών φωτοβολταϊκών αναμένουν την άμεση ανταπόκριση σας.

Με εκτίμηση,   
Η Συντονιστική Επιτροπή


3 σχόλια:

  1. ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΠΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισης κανενας συλλογος δε μιλαει για το ανεγκεφαλο να χαρακτηριζεται κοστολογικα μια επενδυση απο τη συνδεση και οχι απο την αιτηση αιτημοτητας...! Δηλαδη ρε παιδια τι γινεται μονο εγω συνδεθηκα πολυ αργοτερα απο τη αιτηση αιτημοτητας ολοι τη πρωτη εβδομαδα συνδεθηκατε! Κανενας συλλογος δεν εχει αναφερθει σε αυτο η κανω λαθος...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε σεις για πια αιτηση αιτημοτητας ή ημερομηνια συνδεσης και παπαριες λετε , μεχρι 6 μηνες απο την ημερομηνια υπογραφης ειχε το δικαιωμα να συνδεθει καποιος ! Ολα τα αλλα εινα μαλακιες ! πχ. εγω υπεγραψα 5-2-2012 και το συνδεσα γιατι ετσι ειχα ωσς δικαιωμα πχ στις 20 ιουνιου 2012 απο 0,459 θα παω 0,38 και εσυ που υπεγραψες 15 ιουλιου με 0,495 και συνδεθηκες γιατι ειχες το δικαιωμα στο κατω κατω στις 30-11-2012 θα πας 0,25 !!! γιατι ρε !! αφου και οι δυο υπογραψαμε την ιδια τιμολογιακη περιοδο !! 0,495 απο 1-2-2012 εως 31-7-2012 ηταν !!! ειμαστε στην ιδια περιοδο αρα ιδια δικαιωματα !!!! τοτε ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ = ΤΕΛΟΣ ! 0,495 ΟΛΟΙ ΑΙΝΤΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ