Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Το ποτάμι των εξαπατημένων - Κατά μέτωπο σύγκρουση μικροπαραγωγών-κυβέρνησης

To XΩΝΙ κρατάει ο Γιάννης Τσίρος: Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι 55.000 παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά, καταγγέλλοντας την αντισυνταγματική, μονομερή και ανήθικη τροποποίηση των συμβάσεών τους με το σχέδιο νόμου που δόθηκε πρόσφατα για διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Για τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.) οι δυναμικές κινητοποιήσεις εν μέσω διπλής προεκλογικής περιόδου είναι μονόδρομος, αφού τα όσα
περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η «χαριστική βολή» για όσους διάλεξαν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά.

Ήδη, ο κλάδος έχει υποστεί ουκ ολίγες ζημιές από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τις προτάσεις που είχε καταθέσει στην κυβέρνηση μήνες πριν το προς διαβούλευση νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, κατηγορεί την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι –με στρεβλά στοιχεία- προσπαθεί να πείσει για τις θέσεις του, ενώ η Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. έχει προτείνει μέτρα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και οι παραγωγοί «να ματώσουν, αλλά να μην καταστραφούν».

Στον αγώνα κατά του ν/σ πρωτοστατούν οι περιοχές Θεσσαλονίκης και Πιερίας που μαζί με την Κρήτη και την Πελοπόννησο αποτελούν τις περιοχές με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγών. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είναι σε καθημερινή διαβούλευση με την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κατά μέτωπον σύγκρουση, αλλά τα όσα περιέχονται στο μνημόνιο του 2013 αφήνει ελάχιστα ή καθόλου περιθώρια για αλλαγές. Για την ΠΟΣΠΗΕΦ είναι ξεκάθαρη και σκανδαλώδης επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ και την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο. Έτσι, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος και οι προετοιμασίες άρχισαν ήδη.

Χαμένος χρόνος και κούφιες δεσμεύσεις
Οι επαφές της ΠΟΣΠΗΕΦ με το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και βουλευτές και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλο, άρχισαν να εντατικοποιούνται το φθινόπωρο του 2013. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι σοβαρές αντιρρήσεις των παραγωγών και η απόφασή τους να θέσουν «κόκκινες γραμμές» έφτασαν στο Χρύσανθο Λαζαρίδη και το πρωθυπουργικό γραφείο μέσω του κ. Μίχαλου και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο χειρισμός του θέματος θα ικανοποιήσει τους μόνιμα εξαπατημένους παραγωγούς.
Πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να είχε συμφωνήσει τότε σε ειρηνική κατάληξη, με διευθέτηση που ήταν συμβατή και με παλιότερη άποψη επί του θέματος του Γιάννη Στουρνάρα. Παρ' όλα αυτά, φτάσαμε στο Μάρτιο του 2014 και το θέμα, όχι απλώς εκκρεμεί, αλλά το νομοσχέδιο δίνει μόνο μια διέξοδο στους ενδιαφερόμενους: ρήξη και κινητοποιήσεις.
Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, έχει γίνει «κόκκινο πανί» και για τους παραγωγούς και για τους βουλευτές της ΝΔ που προέρχονται από περιοχές με σημαντική συμμετοχή στην παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά. Πέντε μέρες μετά την αποστολή του ν/σ προς διαβούλευση, την περασμένη Τετάρτη, ο γγ της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, συναντήθηκε στη Βουλή με τον κ. Παπαγεωργίου και ... οι διάδρομοι αντηχούσαν το «έπρεπε να χεις κλείσει το θέμα από τον περασμένο Δεκέμβριο και συ ακόμα προτείνεις στους ανθρώπους αυξήσεις στο ειδικό τέλος της τάξης του 125% εν μέσω προεκλογικής περιόδου».

«Ηλεκτρισμένη» προεκλογική περίοδος
Μετά τον ξεσηκωμό των παραγωγών σ΄ όλη την Ελλάδα και τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν κυβερνητικοί βουλευτές, το ν/σ αναμένεται να επεξεργαστεί εκ νέου πριν έρθει για συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Την ώρα της συζήτησής του, οι παραγωγοί θα διαδηλώνουν έξω από το ΥΠΕΚΑ, με αποφάσεις που ήδη έχουν ανακοινώσει οι σύλλογοι τους απ΄ όλη την Ελλάδα. Καλούν μάλιστα την κινητοποίηση –αλλά και τους κατά τόπους συλλόγους- να ενισχύσουν όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, επαγγελματίες αγρότες και οικιακοί.

Ήδη, ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κατέθεσε η βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι «Το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, του ταμείου δηλαδή των ΑΠΕ, δεν είναι κανένα άλλο από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, που λειτουργεί με τρόπο ώστε να δημιουργεί υπερκέρδη στους χονδρεμπόρους και μεγάλα κόστη και ελλείμματα στους καταναλωτές. Και ενώ στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν αντιλαμβανόμαστε να γίνεται καμία ρύθμιση που να βελτιώνει την στρέβλωση της αγοράς, δίνεται η δυνατότητα να μπουν στο σύστημα μονάδες παραγωγής ενέργειας με τιμή πάνω από 80 €/ΜWh, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέο έλλειμμα στο μέλλον». Ο κ. Μανιάτης καλείται να απαντήσει σε δέκα (!!!) ερωτήματα που κωδικοποιούν τις απορίες των παραγωγών για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που επιχειρούνται και στοιχειοθετείται η απώλεια 55-60% εσόδων των παραγωγών και μάλιστα αναδρομικά, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά για μια τέτοια εξέλιξη.

Ψήφισμα κατά του ν/σ έχει ήδη συντάξει το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης και αναμένεται το ίδιο να πράξουν οι υπόλοιποι δυο Δήμοι της Πιερίας, αλλά και πολλά Δημοτικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα.
Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί από τις μόνιμες παλινωδίες που υφίστανται εδώ και χρόνια, δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμιτίσουν την προεκλογική περίοδο, αφού το ν/μ αποτελεί ουσιαστικά την ολοκλήρωση της εξαπάτησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών και ταυτόχρονα της εγκατάστασης μεγαλοπαραγωγών με αποικιοκρατικούς όρους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΟΣ
πηγη: το χωνί
Με την εξαπάτηση των μικροπαραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας από την κυβέρνηση είχε ασχοληθεί Το ΧΩΝΙ και στο φύλλο της περασμένης Κυριάκης

1 σχόλιο:

  1. ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΑ ΧΑ ΧΑ 9%ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑ......Σ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ
    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ
    ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ