Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ και ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ακούστηκαν τόσα για τους αγρότες στην Ελλάδα..για να δω αν θα ακουστεί τίποτα για τους Άγγλους αγρότες!

Ειπώθηκε οτι δεν πρεπει οι Έλληνες αγρότες να βάλουν στα χωράφια τους φωτοβολταικα! Ακούσαμε οτι "πάει, χάθηκε η Ελληνική παραγωγή και αντί για καλαμπόκι θα σπέρνουν φωτοβολταικα"!
 Ποιός πιστεύει πραγματικά οτι άν ενας αγρότης κάνει σε 1 αγροεμαχιο 4-5 στρεμματων, 100κw οτι θα καταστραφεί η ελληνική παραγωγή και καλλιέργεια? Οτι άν και οι 6000 αιτήσεις που εχουν γίνει, υλοποιηθούν δεν θα υπάρχει ελληνική παραγωγή?


Οι Άγγλοι σε αντίθεση, οχι μονο βοηθούν τους αγρότες τους να βάλουν φωτοβολταικά και διοχευτεύουν κεφάλαια,  αλλα και νομοθετουν ώστε να  εμποδίσουν μεγαλοεπενδυτές να αποροφήσουν τα κονδύλια!! Αυτά πιστεύουν οι Άγγλοι, που κάνουν απόσβεση σε 10 χρόνια της επένδυσης,  που ο ήλιος τους βγαίνει σε διαλλείματα! Στην Ελλάδα ακόμα αναρωτιόμαστε άν αξίζει η επένδυση και άν ο ΔΕΣΜΗΕ ή η ΔΕΗ θα πληρώνει μετά από λίγο, άν η τράπεζες θα δώσουν δάνειο... Η κυβέρνηση νομοθετεί μεν, αλλα με πολλά ερωτηματικά και χωρίς περαιτέρω υποστήριξη.

Δημοσιευμένο το κάτω από econews
Περισσότεροι από ένας στους τρεις Βρετανούς αγρότες προτίθενται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2012, με μέσα προσδοκώμενα κέρδη της τάξης των 28.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έρευνα της τράπεζας Barclays.
Ο επιχειρηματικός βραχίονας της βρετανικής τράπεζας διοχέτευσε κεφάλαια της τάξης των 113 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες να χρηματοδοτήσουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από οργανικά απορρίμματα.
Αρωγός στις επενδυτικές δραστηριότητες των Βρετανών αγροτών στις ΑΠΕ στέκεται και η κυβέρνηση της χώρας που έχει θεσπίσει ευνοϊκά τιμολόγια ηλεκτρικού.
H έρευνα της Barclays σε 300 αγρότες πελάτες της έδειξε πως τέσσερις στους πέντε αναγνωρίζουν ότι οι ΑΠΕ μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, ενώ το 60% τις θεωρεί ως πηγή πρόσθετου εισοδήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που επέστησε την προσοχή της κοινής γνώμης στη δυνατότητα εκμετάλλευσης έργων ΑΠΕ σε αγροτική γη είναι ο Michael Eavis, αγρότης και ιδρυτής του διάσημου μουσικού φεστιβάλ του Glastonbury, όταν εγκατέστησε πάνω από χίλια φωτοβολταϊκά στα κτήματά του.
Ο χρόνος απόσβεσης των έργων ΑΠΕ στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται σε περίπου 10 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση περιέκοψε την κρατική ενίσχυση μεγάλων έργων ΑΠΕ εξαιτίας του κινδύνου ορισμένοι μεγαλοεπενδυτές να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων που προορίζονταν για οικιακά ή κοινοτικά προγράμματα.
Η Barclays εκτιμά πως 80 με 90 τοις εκατό των έργων ΑΠΕ σε αγροτική γη θα αφορά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα καθώς η κατασκευή τους κοστίζει φθηνότερα και οι τιμές αναμένεται να πέσουν κατά 50% κατά την προσεχή πενταετία τη στιγμή που η ζήτηση αυξάνεται και η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία.
Η Βρετανία έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη του 15% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ ως το 2020 έναντι ποσοστού 7,4% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ