Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Νεοτερα για φωτοβολταικα των αγροτων

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ, ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΟΜΩΣ, ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΔΕΙΕΣ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ? ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ?

Ένας στους δέκα αγρότες που υπέβαλε αίτηση για τα περίφημα αγροτικά φωτοβολταϊκά, εκτιμάται ότι τελικά δεν θα καταφέρει να πάρει το πράσινο φως για σύνδεση με το δίκτυο. Η οριστική εικόνα για το ποια έργα θα λάβουν τις πολυπόθητες προσφορές σύνδεσης αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Ωστόσο ήδη σε σύνολο έξι χιλιάδων αιτήσεων ήδη το 80% ή αλλιώς περίπου 5 χιλιάδες αιτήσεις έχουν ήδη λάβει προσφορές σύνδεσης. Σε εκκρεμότητα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται περί τις 1000-1200 αιτήσεις. Αυτές αφορούν σε αιτήσεις για έργα που βρίσκονται σε «δύσκολες» περιοχές και κυρίως πάνω σε γραμμές με μεγάλη δέσμευση ισχύος.

Γεωγραφικά, οι εκκρεμείς αιτήσεις , τοποθετούνται σε Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Ήπειρο, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορά στο Αγρίνιο.
Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ είναι ότι περίπου οι μισές από τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ικανοποιηθούν τελικώς, αφήνοντας εκτός νυμφώνος περίπου 600 αιτήσεις, για τις οποίες η ΔΕΗ θα ανάψει «κόκκινο φως».

Δεν πρόκειται η ΔΕΗ να πραγματοποιήσει κολοσσιαία έργα και να δαπανηθούν τεράστια ποσά για να ικανοποιηθούν κάποια μικρά φωτοβολταϊκά. Θα υπάρξουν κάποια έργα μικρής δαπάνης και κάποιες λελογισμένες ενισχύσεις των δικτύων, που θα βοηθήσουν ώστε να συνδεθεί ένας αριθμός αιτήσεων αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθούν όλες, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι εφόσον υλοποιηθούν τα 5000 αγροτικά φ/β πάρκα, στα οποία έχουν προσφερθεί όροι σύνδεσης, θα έχει επιτευχθεί ο περίφημος στόχος των 500MW μέχρι το 2014

Από το ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΗ
Εξάλλου, στα τέλη του περασμένου μήνα, η ΔΕΗ ενημέρωσε με ανακοίνωσή της τα κατά τόπους καταστήματά της για τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Ειδικότερα η ΔΕΗ ζητεί από τα κατά τόπους γραφεία να ενημερώσουν τους αγρότες ότι η αρμοδιότητα υπογραφής των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για τους φ/β των κατ’ επάγγελμα αγροτών πρόκειται να μεταφερθεί από το ΔΕΣΜΗΕ στις αρμόδιες τοπικές ανά νομό μονάδες δικτύου της ΔΕΗ. Αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση θα γίνει ως εξής:
1. Η υπογραφή των συμβάσεων πώλησης των κατ’ επάγγελμα αγροτών που έχουν υποβάλει φακέλους στο ΔΕΣΜΗΕ μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2011 θα γίνεται στο ΔΕΣΜΗΕ
2. Η υπογραφή των συμβάσεων πώληση όσων αγροτών έχουν υποβάλει φακέλους στο ΔΕΣΜΗΕ από 1η Φεβρουαρίου του 2011 μέχρι και τώρα θα γίνεται στα αρμόδιες περιοχές (καταστήματα) ΔΕΗ χωρίς να απαιτείται ξανά από τον αγρότη να υποβάλει φάκελο. Απλά θα πρέπει πλέον ο αγρότης να απευθύνεται εκεί
3. Η υπογραφή των συμβάσεων πώλησης των αγροτών που είτε θα λάβουν από εδώ και στο εξής προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ είτε έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης και δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για την υπογραφή σύμβασης πώλησης στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνεται στο εξής στα αρμόδια καταστήματα της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα.

Πηγη: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ