Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Και αλλη παραταση στα αγροτικά φωτοβολταικα 2 μήνες - επιστρεφεται η εγγυητική

Aλλη μια παραταση-μονο για τους αγρότες!
Έπιασαν τελικά τόπο οι παραστάσεις και διαμαρτυρίες αγροτικών φορέων και βουλευτών για τα φωτοβολταϊκά του ειδικού προγράμματος για τους αγρότες. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε εχθές το ΥΠΕΚΑ, και με αιτιολογικό τη συγχώνευση των τραπεζών ΑΤΕ και Πειραιώς, εξαιρούνται από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του προηγούμενου σχεδίου, όσα φωτοβολταϊκά είχαν
συμβάσεις σύνδεσης αλλά δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο, εξασφαλίζουν τις παλαιές ταρίφες και όσα είχαν υποβάλει αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης μέχρι την 10 Αυγούστου 2012.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, παρατείνεται κατ' αρχήν μέχρι τις 30 Μαίου 2013, η ισχύς των συμβάσεων σύνδεσης οι οποίες έληγαν την 31η Μαρτίου 2013. Ωστόσο, για να δοθεί η παράταση, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετικό αίτημα στο διαχειριστή του δικτύου, σε προθεσμία ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του Νόμου.

Επίσης, υπογραμμένες συμβάσεις σύνδεσης των οποίων η ισχύς έληξε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως και την έναρξη ισχύος του Νόμου, θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του Νόμου. Και σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στο διαχειριστή ένα μήνα από την ισχύ του Νόμου.

Με τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ικανοποιηθούν αρκετές εκατοντάδες αιτήσεις φωτοβολταϊκών για τις οποίες οι αγρότες αντιμετώπιζαν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους και στην εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες. Εκτιμάται δε ότι η επικείμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμβάλλει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και εγγυητικών επιστολών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο, προκειμένου να προωθήσει τις ρυθμίσεις αυτές ειδικά για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, αξιοποίησε ως επιχείρημα τη συγχώνευση της ΑΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θεωρητικά προκάλεσε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο θεωρεί ως σημαντικό λόγο το γεγονός ότι δάνεια που είχαν ζητηθεί από την ΑΤΕ, καθυστέρησαν να εγκριθούν ή να εκταμιευθούν λόγω της απορρόφησης της τελευταίας με την Πειραιώς.

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις που ο αγρότης δεν προτίθεται να ολοκληρώσει την επένδυση φωτοβολταϊκού, θα μπορεί με βάση τις προβλέψεις του νομοσχέδιου να ζητήσει την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής που είχε εκδώσει.

Τέλος, το νομοσχέδιο κάνει πιο ελαστικές τις προβλέψεις και για τα άλλα φωτοβολταϊκά σε ό,τι αφορά στις ταρίφες. Συγκεκριμένα, για όσα από αυτά, υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως την 10η Αυγούστου 2012, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Μιχάλης Καϊταντζίδης


πηγη http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/749088/Article.aspx

4 σχόλια:

  1. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β ΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2013 . ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ?
    ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο αρθρο 24
      λεει στο 2 και 3 οτι αφορα Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, η συμβατική διάρκεια των οποίων λήγει έως την 31η Μαρτίου 2013. Το ΕΩΣ κραταω.
      Διαβασε το αρθρο 24 αναλυτικα
      http://fotoboltaika.blogspot.gr/2013/01/10-2012.html#more

      Αρα αυτο που καταλαβαίνω ειναι οτι και αυτα που λήγουν Ιανουαριο του 2013 παρατείνονται κατά δύο μήνες!

      Διαγραφή
    2. Γνωρίζουμε αν έχει υπογραφεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το παραπάνω νομοσχέδιο;
      Επίσης, όσοι κάνουν χρήση του επιπλέον διμήνου μήπως χάσουν την "κλειδωμένη" τιμή tariff?
      Ποιά η διαδικασία των αγροτών για την παράταση; Πως-που υποβάλλουν την αίτηση;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας

      Διαγραφή
    3. 1)ειναι σχεδιο νομου ακομα. Δεν εχει δημοσιευθει σε ΦΕΚ. Θα τους παρει μερικες εβδομαδες υποθέτω.
      2) Σύμφωνα και με οσα υποστηρίζει ο πασυφ (δες αναρτηση http://fotoboltaika.blogspot.gr/2013/01/2.html#more) φαίνεται οτι θα χανουν την κλειδωμένη τιμή οσα φωτοβολταικα παρουν παραταση!
      Ποιοι κλειδώνουν τιμή; αν εχεις δηλώσει εως 31 αυγ 2012 ετοιμότητα και δεν σε εχουν συνδέσει ακομα, κατι που δεν πιανει κανεναν απο αυτους που θα παρει παραταση επομένως.
      3)Καμμία υπηρεσία δεν εχει ενημερωθεί για την παραταση ,αφου δεν εχει βγει το φεκ και αρα δεν υπαρχει η σχετική διαδικασία. Υποθετω οτι θα χρειαστεί να κανεις στα αντίστοιχα τμήματα ΔΕΣΜΗΕ που εκανε την αιτηση για αδειοδότηση

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ