Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ασχημα ΜΑΝΤΑΤΑ- ερχονται νεα μετρα στα φωτοβολταικα


Σε νούμερο ένα στρατηγική προτεραιότητα αναδεικνύεται το θέμα της βιωσιμότητας της αγοράς ηλεκτρισμού και της διασφάλισης μιας υγιούς προοπτικής για τον πολύπαθο ΛΑΓΗΕ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις διεργασίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και έχουν ως βασικό στόχο το σχεδιασμό της αγοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επανεμφανιστούν τα τεράστια ελλείμματα και τα προβλήματα ρευστότητας.


Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα, δίνεται σε πρώτη φάση στο θέμα της αγοράς των ΑΠΕ, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν εκεί το πρόβλημα είναι πιο «επείγον», ακόμη και μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα οποία βραχυπρόθεσμα έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταθεροποιώντας και μειώνοντας το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς. Το ζητούμενο βεβαίως είναι να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός που θα δίνει βάθος και βιωσιμότητα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή ωριμάζει η ιδέα για ένα εθελοντικό πρόγραμμα σταδιακής αποσυμπίεσης των τιμών , ένα «new deal» στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Και όπως ξεκαθαρίζεται αρμοδίως, οποιαδήποτε νέα απόφαση θα ληφθεί μετά από διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμό, με γνώμονα την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς, με υγιή σχεδιασμό και με οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τους επενδυτές και τους καταναλωτές.

ΛΑΓΗΕ
Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ είναι θετική. Από τα μέτρα ήδη παρατηρείται σταθεροποίηση και μικρή υποχώρηση του ελλείμματος (αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα που διαφοροποιούν – έστω και σε μικρό ποσοστό – τους υπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων που έχουν κατρακυλήσει στα 4 ευρώ χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τουλάχιστον.

Στον αντίποδα οι προβλέψεις των διαχειριστών κάνουν λόγο ένταξη τους επόμενους μήνες ενός νέου κύματος καινούριων εγκαταστάσεων της τάξης των 600MW. Με τις νέες εγκαταστάσεις εκφράζονται σοβαροί ενδοιασμοί για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η ίδια τάση περιορισμού του ελλείμματος. Το αντίθετο μάλιστα καθώς φαίνεται να επανέρχονται τα σενάρια για νέα διόγκωση του ελλείμματος, πιθανόν και στα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014. Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η αγορά των ΑΠΕ αλλά συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού.

New Deal
Ποια όμως μπορεί να είναι τα βασικά σημεία μιας νέας συμφωνίας, ενός «new deal» με τους φωτοβολταϊκούς; Καταρχάς όλοι συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με νέες αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, ιδιαίτερα μετά το πακέτο των δυσβάσταχτων για τους καταναλωτές αυξήσεων που αποφασίστηκαν για το 2013.

Με αυτό το δεδομένο, αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από «ιδέες» οι οποίες περιλαμβάνουν κίνητρα που θα συνοδεύουν το πακέτο σταδιακής αποσυμπίεσης των τιμών όπως:

OI IΔΕΕΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

  • Αναθεώρηση των στόχων μέχρι το 2020, 
  • επανεξέταση των έκτακτων μέτρων, 
  • παροχή διευκολύνσεων από τις τράπεζες, 
  • μείωση της αναρροφούμενης ισχύος με αύξηση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, ή μείωση της ταρίφας με παράταση της σύμβασης. 


Στον πυρήνα αυτών των "ιδεών" βρίσκεται η εθελοντική συμμετοχή των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών πάρκων σε μια νέα συμφωνία, με την οποία θα παίρνουν λιγότερα χρήματα το χρόνο, αλλά για περισσότερα χρόνια. Ταυτόχρονα όμως, για όποιον δεν μπεί σε αυτό το "new deal", θα υπάρχουν προφανώς επιβαρύνσεις που θα λειτουργούν ως αντικίνητρα.

Σύμφωνα δηλαδή με τα όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, φαίνεται ότι το ελληνικό «new deal» θα έχει έντονο το… «άρωμα ισπανίας» και των μέτρων που ελήφθησαν στην εκεί αγορά, ούτως ώστε να επανέλθει η αγορά σε τροχιά βιωσιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου και επαφής με τους αρμόδιους φορείς.


ΠΗΓΗ http://www.energypress.gr/news/Se-anazhthsh-enos-ethelontikoy-New-Deal-gia-ta-fwtoboltaika

3 σχόλια:

  1. Ρε τι νεα μετρα και μλκ. Εδω μας την φορέσαν με την έκτακτη εισφορα και οι πληρωμες του ΛΑΓΗΕ όλο και καθυστερουν περισσοτερο. Φτάσαμε τέλος Ιανουαρίου, που είναι οι πληρωμές; Αν συνεχίσουν έτσι και πληρωνόμαστε κάθε 2μηνο στο τέλος θα μας πληρώνουν με ένα χρόνο καθυστέρηση και θα συζητάνε και για νέες περικοπές. Την ίδια ώρα που μας άφησαν να πιστευουμε πως μετα την εκτακτη εισφορα θα μας πληρωσουν μαζεμενους καποιους μηνες. Αλήτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΠ΄ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.ΟΣΟ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΑΥΤΟΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ.ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ σωστο το σχολιο σου. Στην Ελλαδα δυστυχως μονο οποιος εκβιαζει ειτε με τρακτερ ειτε με κλεισιμο των δρομων βρισκει καποιο δικιο. Με γραβατες και κουστουμια ομως δικιο δεν προκειται να βρουμε ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ