Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Υφυπουργος Υπεκα: επιβεβαιώνει παραταση/τιμη για αγροτες

Αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα πετρελαιοειδή οι οποίες αφορούν στα φωτοβολταϊκά προανήγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ειδικότερα, με ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο, δίνεται λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με αγρότες -  δικαιούχους φωτοβολταϊκών δανείων, που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πώληση της Αγροτικής και το κλείσιμο της ATELeasing βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της απώλειας του 18μηνου.


Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου στη συζήτηση με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου:
«Επιπλέον, στο άρθρο 24 προστίθεται παράγραφος με σκοπό να διασφαλιστεί η τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική τράπεζα, η έγκριση / εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης της τελευταίας με την τράπεζα Πειραιώς.»

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Παπαγεωργίου προτείνει την αναδιατύπωση της διάταξης σύμφωνα με την οποία για τους φ/β σταθμούς για τους οποίους υποβλήθηκε αίτηση σύνδεσης μέχρι τις 10 Αυγούστου ισχύουν οι παλαιές εγγυημένες τιμές έτσι ώστε, όπως είπε:
«Με τη διάταξη αυτή να αντιμετωπιστούν ορισμένες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, για τους οποίους, ενώ υπεβλήθη αίτημα για την ενεργοποίηση της σύνδεσής τους, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε εμπροθέσμως από τους Διαχειριστές, με αποτέλεσμα οι εν λόγω παραγωγοί να απολέσουν χωρίς υπαιτιότητά τους την τιμή αναφοράς, που ίσχυε κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης πώλησης και να εφαρμοσθούν και γι’ αυτούς οι νέες, μειωμένες τιμές αναφοράς».

Ανώτατο όριο για το ΕΤΜΕΑΡ
Τέλος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ πρότεινε την προσθήκη ρύθμισης η οποία θα καθορίζει ανώτατο όριο 1 εκατ. ευρώ για την ετήσια επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου:
«Στο άρθρο 143 του ν. 4001/2011 (Α΄ 179) καθορίζονται τα έσοδα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999, μέσω του οποίου η ΛΑΓΗΕ ΑΕ και η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανακτά πλήρως τα ποσά που καταβάλλει στους αντισυμβαλλόμενους που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χρήση ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Μεταξύ των εσόδων του ειδικού λογαριασμού είναι και το ειδικό τέλος του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)), που επιμερίζεται σε κάθε Πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών.
Με τη θέσπιση της προτεινόμενης ρύθμισης καθορίζεται το ανώτατο ποσό της ετήσιας επιβάρυνσης Πελάτη κατά θέση κατανάλωσης, ήτοι ένα εκατομμύριο (1.000.000) Ευρώ, το οποίο αναπροσαρμόζεται ετησίως από τη ΡΑΕ. Η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και στην αποφυγή υπέρογκης οικονομικής επιβάρυνσής τους από την επιβολή ειδικού τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).»



Πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Allages-gia-ta-agrotika-f-b-proanhggeile-o-Papagewrgioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ