Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επικοινωνιακο τρικ η ΠΑΡΑΤΑΣΗ και οι παλιες ταρίφες


Χωρίς αντίκρισμα είναι σύμφωνα με τους αγρότες – επενδυτές φωτοβολταϊκών, η δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης που πρόκειται να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (με σχετικό άρθρο σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή). Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί αλλά και κύκλοι της αγοράς, παράλληλα με την παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης θα έπρεπε να προβλεφθεί και δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο να έχει κατοχυρωμένη την τιμή που έχει υπογράψει με το

Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΗΕ). Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, το νέο σχέδιο νόμου για την τήρηση αποθεμάτων πετρελαίου, το οποίο κατατέθηκε στη βουλή, προβλέπει επίσης τιμολόγηση με τις παλιές «ταρίφες» για τα φωτοβολταϊκά (μεταξύ αυτών και τα αγροτικά) για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως την 10η Αυγούστου 2012.

Προβλέπεται επίσης παράταση για τους αγρότες που είχαν ζητήσει δάνεια από την ΑΤΕbank η έγκριση/ εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης με την Πειραιώς.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του για το θέμα της τιμολόγησης με τις παλιές «ταρίφες», ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς – στην περιοχή του οποίου έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα αγροτικά φ/β στη χώρα – αναφέρει ότι: «όσον αφορά τις παλιές ταρίφες αυτό αφορά πολύ λίγους παραγωγούς. Πρόκειται περισσότερο για ένα επικοινωνιακό τρικ και όχι για κάτι ουσιαστικό».

Σύμβαση πώλησης

Σύμφωνα και με τον κ. Κουτσουπιά: «το ΥΠΕΚΑ δίνει παράταση μεν στη σύνδεση αλλά δεν δίνει και παράταση στην τιμή γι’ αυτό το δίμηνο. Δηλαδή, με απλά λόγια, ένας παραγωγός ο οποίος θα προχωρούσε σε σύνδεση μέχρι τέλος Ιανουαρίου και τελικά θα συνδέσει στις 10 Φεβρουαρίου αντί να έχει τιμή πώλησης προς το ΔΕΔΗΕ 0,42 ευρώ/kWh, θα έχει 0,20 ευρώ/kWh. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η δίμηνη αυτή παράταση να αφορά και την σύμβαση σύνδεσης και την σύμβαση πώλησης ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο (κάνοντας χρήση της παράτασης) να κρατήσει την τιμή που έχει υπογράψει με τον ΔΕΔΗΕ».

Δάνεια

Όσον αφορά το θέμα των δανείων από την Πειραιώς – σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου - υπάρχει κινητικότητα. «Για παράδειγμα εμείς στο Αγρίνιο το τελευταίο διάστημα έχουμε πάρει 330 δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ζητούμενο όμως είναι ότι όλα αυτά χρειάζονται το χρόνο τους ώστε και η τράπεζα να αξιολογήσει όλα αυτά τα αιτήματα. Το Υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει ότι εφόσον υπήρχε ανωτέρα βία (συγχώνευση ΑΤΕ - Πειραιώς) χρειαζόμαστε και εμείς χρόνο», τονίζει στον ΑγροΤύπο.

Χωρίς τιμή χάνεται η αξία της επένδυσης

Την ίδια στιγμή – κύκλοι της αγοράς – μας αναφέρουν ότι οι αλλαγές στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ σίγουρα βοηθούν αφού δίνουν παρατάσεις «αλλά μόνο αυτό δεν είναι λύση».
Και προσθέτουν: «κάποιοι θα εξυπηρετηθούν κάποιοι άλλοι όχι. Το σύνολο άλλωστε της καθυστέρησης για τα έργα δεν είναι μόνο δύο μήνες. Όταν χάσει ο άλλος την ταρίφα στην ουσία χάνει την αξία του έργου. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια προς τους επενδυτές φ/β. Θα έπρεπε επίσης να ληφθεί υπόψη μια τουλάχιστον ισόχρονη καθυστέρηση όλης της διαδικασίας που έχει επέλθει από υπαιτιότητα τρίτων».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ http://www.agrotypos.gr/mobile.asp?mod=articles&id=77339

WebRep
Overall rating
This site has no rating
(not enough votes)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ