Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Feed in Premium : καρδιογραφημα στην τιμη!!


Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για ενδεχόμενη υιοθέτηση του μοντέλου feed- in premium(εγγυημένες διαφορικές τιμές) στην αγορά των ΑΠΕ, σε αντίθεση με το feed- in tariff(σταθερές εγγυημένες τιμές) που ισχύει σήμερα. Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην πιθανότητα αυτή,καθώς θεωρούν ότι πρώτα θα πρέπει να επιλυθούν οι διαχρονικές στρεβλώσεις του όλου συστήματος, προτού γίνει μια τέτοια κίνηση.


Ως γνωστόν, το σύστημα που ισχύει σήμερα πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ με μια συγκεκριμένη τιμή ανά μεγαβατώρα παραγωγής.Στην περίπτωση όμως του feed- in premium, η πληρωμή γίνεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, συν ένα μικρό καπέλο, το λεγόμενο premium. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές των ΑΠΕ θα βασίζονταν στην ΟΤΣ για τα έσοδά τους και όχι στις συγκεκριμένες ταρίφες που έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα.

Η Στάση του Υπουργείου
Από τη μέχρι τώρα στάση του ΥΠΕΚΑ, είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε μια τόσο ριζική αλλαγή στην αγορά, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την βούληση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές. Πρόσφατα, το υπουργείο αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, στα πλαίσια έκθεσης που εξέδωσε για τις ΑΠΕ, τονίζοντας ότι η επιλογή του feed- in premium είναι μια εφικτή λύση για τη συνέχεια, τουλάχιστον σε ορισμένες τεχνολογίες. Ο λόγος είναι ότι το feed- in premium δίνει πρόσθετο κίνητρο για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ΑΠΕ στις ώρες αιχμής, τότε δηλαδή που η ΟΤΣ παραδοσιακά κορυφώνεται. Με απλά λόγια,δίνει κίνητρο για παραγωγή ηλεκτρισμού την στιγμή που την χρειάζεται η χώρα.

Ο Αντίλογος των Φορέων των ΑΠΕ
Οι φορείς των ΑΠΕ πάντως δεν εμφανίζονται θετικοί στην πλειοψηφία τους προς το παρόν απέναντι στην υιοθέτηση του feed- in premium. Ο λόγος είναι ότι για εκείνους, η ΟΤΣ παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.Παράλληλα, οι σύνδεσμοι των ΑΠΕ τονίζουν ότι η ΟΤΣ χαλιναγωγείται από τη ΔΕΗ,ενώ και ο ίδιος ο τρόπος διαμόρφωσής της είναι στρεβλός, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν.
Σημειώνουμε επίσης, ότι την μεγαλύτερη αντίθεση στο μοντέλο του feed- in premium αναμένεται να έχει ο κλάδος των αιολικών, αφού σαν τεχνολογία δεν παράγουν περισσότερο τις ώρες αιχμής και κατά συνέπεια δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω από την αύξηση της ΟΤΣ κατά τις ώρες αυτές.Αντιθέτως, οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών θα επωφελούνταν περισσότερο από το μοντέλο αυτό, αφού η ηλιακή ακτινοβολία αγγίζει το μέγιστο κατά της ώρες αιχμής.Αντίστοιχα, οι παραγωγοί βιομάζας είναι σε θέση να προγραμματίσουν την παραγωγή τους στις ώρες εκείνες που συμφέρει περισσότερο. Το θέμα όμως είναι ότι το εν λόγω μοντέλο δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία χώρα στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, άρα ίσως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι τέτοιο για τη συνέχεια.

Δίκοπο Μαχαίρι για τους Παραγωγούς
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ενώ το μοντέλο FIT παρέχει ένα προβλέψιμο καθεστώς για τους παραγωγούς ΑΠΕ, το μοντέλο FIPεμπεριέχει ένα στοιχείο ρίσκου, αφού η ΟΤΣ μπορεί να αυξομειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους, αναλόγως και των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη εγχώρια αγορά ενέργειας. Βέβαια, στην πράξη το κράτος πιθανότατα θα καθιέρωνε ελάχιστα όρια κάτω από τα οποία η τιμή δεν μπορεί να υποχωρήσει για τις ΑΠΕ. Και πάλι όμως,μελέτες που έγιναν στο παρελθόν σε χώρες όπως η Ισπανία, η οποία εφάρμοσε το μοντέλο αυτό για μια περίοδο μερικών ετών, συμπέραναν ότι οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τα έργα που το επέλεξαν.

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι σαφές ακόμα το αν θα υιοθετηθεί στο μέλλον το μοντέλο FIP και σε ποιες τεχνολογίες θα εφαρμοστεί. Παράγοντες της αγοράς ΑΠΕ δήλωσαν στο Energia. gr σημασία δεν έχει μονάχα το αν επιλεγεί το FIP, αλλά και το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, δηλαδή με τι προβλέψεις για την κάθε τεχνολογία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε καθολική στήριξη της ιδέας αυτής από την πλευρά των παικτών της αγοράς, αφού οι απόψεις διίστανται στην παρούσα φάση.


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=57357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ