Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τραγική η κατασταση στη Γαλλία


Και τι να πεις για την κατασταση στα
φ/β των αγροτών στην Ελλάδα????
Η κατάσταση που χαρακτηρίζει τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Γαλλία όπως επισημαίνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι παράγοντες της αγοράς δεν είναι τίποτε άλλο παρά «τραγική».
Τα «χτυπήματα» που έχει δεχθεί εδώ και ένα χρόνο δεν αφήνουν περιθώρια στις εταιρείες να ορθοποδήσουν.Ιδίως σε ό,τι αφορά τις «μικρές» εγκαταστάσεις, κάτω των 100kW, η κίνηση
θεωρείται «νεκρή».

Και αυτό παρά το γεγονός ότι για τέταρτη συνεχόμενη φορά τον τελευταίο χρόνο, από τον Μάρτιο 2011, οι τιμές ακολουθούν σταθερά καθοδική πορεία, από μείον 4,5% έως μείον 9,5%, και παρά την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του κλάδου ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία του αντίστοιχου ΣΠΕΦ στην Γαλλία, οι νέες εγκαταστάσεις δεν ξεπερνούν τα 150MW το τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η εικόνα της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Γερμανία αφήνει έκπληκτους και τους πιο αισιόδοξους.
Είναι ωστόσο γεγονός ότι ο κλάδος γενικότερα της βιομηχανίας στην Γερμανία πλήττεται αυτήν την περίοδο λόγω της δυναμικής εισόδου της Κίνας σε νέες «γωνιές» της αγοράς.
Ενισχύθηκε, ωστόσο, ο τομέας φωτοβολταϊκών μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 με 1.800 MW, ίσως, όπως εκτιμούν ειδικοί του χώρου, λόγω της νέας πρόσθετης μείωσης της τάξης του 30% στις ταρίφες από τον Απρίλιο.

Τους τελευταίους μήνες μεγάλος αριθμός μικρών εταιρειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Γαλλία δεν άντεξαν τις πιέσεις και οδηγήθηκαν στην χρεωκοπία
.
Πριν το τέλος του 2012 οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για «σβήσιμο από τον χάρτη» του μεριδίου που κατέχει η Γαλλία στην αγορά των φωτοβολταϊκών.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν υπαίτιο της κατάστασης την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική που υιοθέτησε και εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια.

Διότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τροφοδότησαν, όπως υποστηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό αυτή την εκρηκτική ανάπτυξη με την χορήγηση πολύ ευνοϊκών feed-in tariffs για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προβάλλοντας και την πτυχή της προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο, σήμερα, βλέπουν να σπάει ανεξέλεγκτα μπροστά τους το οικοδόμημα τους την ώρα που εκείνες παραμένουν συγκλονισμένες από την "επιτυχία" των συστημάτων τους, με αποτέλεσμα Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία να αναθεωρούν τις προνομιακές ταρίφες και τα κονδύλια για την ενίσχυση του κλάδου.


πηγη : http://www.energypress.gr/news/Fwtoboltaika:-Oso-sthn-Germania-fysane-toso-sthn-Gallia-xepsyhane

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ