Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μετα τις Εκλογες : σε εκρεμμοτητα ΟΙ πληρωμες ΛΑΓΗΕ


Νέους πονοκεφάλους προκαλεί στην αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία μαστίζεται από τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών και η αβεβαιότητα που δημιουργείται για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας. Ως γνωστόν οι ισορροπίες στην αγορά κρέμονται από μια κλωστή και ήδη παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις και εμπλοκές στην πληρωμή των τιμολογίων για την ενέργεια που έχει παραχθεί από φωτοβολταϊκά.

Πριν τις εκλογές μάλιστα και ενόψει των προβλημάτων ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, αρκετές τράπεζες προχώρησαν σε μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών όπου πληρώνονται οι
δόσεις του λειτουργού. Ειδικότερα πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, που επιβεβαιώνονται και από πηγές του κλάδου των ΑΠΕ, αναφέρουν ότι τα έναντι χρήματα που καταβάλλονται από το ΛΑΓΗΕ παραμένουν «μπλοκαρισμένα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τις τράπεζες στις οποίες έχει εκχωρηθεί η σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με το μοντέλο της εκχώρησης της σύμβασης, έχει χρηματοδοτηθεί το σύνολο των επαγγελματικών έργων ΑΠΕ, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με την πλειοψηφία των οικιακών έργων σε στέγες, καθώς οι δανειολήπτες θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν την προσημείωση του ακινήτου.

Πάντως, οι χρηματοδοτήσεις φωτοβολταϊκών, είναι τα μόνα νέα δάνεια που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εγκρίνονται από τις τράπεζες καθώς χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς και αποδοτικές επενδύσεις, χωρίς ρίσκο.

Σημειώνεται ότι πριν τις εκλογές, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα ξεκινούσαν οι πρώτες πληρωμές ύψους 12 εκ. ευρώ, που αναλογούσαν περίπου στο 60% των οφειλόμενων τιμολογίων για τον Ιανουάριο (συνολικού ύψους 20 εκατ.ευρώ)

Οι εν λόγω πιστώσεις επρόκειτο να γίνουν σε όλες τις τράπεζες πλην της Εθνικής, που διαθέτει και τους περισσότερους από κάθε άλλη τράπεζα πελάτες - παραγωγούς (μερίδιο 40% στην αγορά δανείων για φωτοβολταικά). Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι τα χρήματα που είχε στη διάθεσή του ο ΛΑΓΗΕ δεν επαρκούσαν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την αποπληρωμή των τιμολογίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση. Τα χρέη του ΛΑΓΗΕ για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προς το σύνολο της αγοράς ΑΠΕ ανέρχονται σε 162 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκ. ευρώ αφορούν μόνο στα φωτοβολταικά (τα 20 εκ. ευρώ εξ αυτών για τον Ιανουάριο).


Εν αναμονή των μέτρων
Θυμίζουμε ότι η αγορά αναμένει μια σειρά από μέτρα που αποφασίστηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, προκειμένου να δοθεί ανάσα στην αγορά. Τα μέτρα αυτά, έμειναν στη μέση, καθώς μόνο η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επιστροφή του ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ ως ταμειακή διευκόλυνση έχει υπογραφεί. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα πιστώθηκαν κάποιοι λογαριασμοί με επιστροφές φόρου από το ΥΠΟΙΚ. Αναλυτικά τα πέντε μέτρα που είχαν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα ώστε να δοθεί ανάσα στην αγορά είναι:
1. Επιστροφή 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από το ΕΕΤΗΔΕ, ως ταμειακή διευκόλυνση για διάστημα 2 έως 3 μηνών (υπεγράφη πράξη νομοθετικού περιεχομένου)
2. Επιστροφή φόρου 70 εκατ. ευρώ σε ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος) και ΛΑΓΗΕ και 60 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ
3. Συμψηφισμός οφειλών 50 εκατ. ευρώ
4. Ξεμποκάρισμα δανειοδοτήσεων 150 εκατ. ευρώ άμεσα και 280 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα λίγων μηνών από την ΕΤΕΠ
5. Δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ από το Παρακαταθηκών με ποσό 300 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ΛΑΓΗΕ, και από 50 εκατ. ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ

ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/news/Abebaiothta-kai-ponokefaloi-sthn-agora-twn-fwtoboltaikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ