Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Φευγουν Sunedison και ΑΕS απο Ελλαδα


Ξερουν κατι ;

Την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά έχουν δρομολογήσει δύο μεγάλα ονόματα της αμερικανικής φωτοβολταϊκής βιομηχανίας. Πρόκειται για την AES Solar, την κοινή εταιρεία της τεξανής ενεργειακής AES και του πράσινου private equity Riverstone, καθώς επίσης και την Sunedison, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλιακής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική, 100% θυγατρική της εταιρείας MEMC Electronic Materials (ηγετική δύναμη στα wafers – δισ.κία πυριτίου).


Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από κλαδικούς συνδέσμους στους οποίους μετείχαν στην Ελλάδα και δρομολογούν τον τερματισμό των νέων δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Θυμίζουμε ότι και οι δύο εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει η ΔΕΗ για την Κοζάνη με ισχύ 200MW. Μάλιστα ανεπισήμως είχαν γίνει προχωρημένες επαφές με τη Sunedison, ωστόσο τελικά επελέγη η διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία και κατέθεσαν προσφορές τόσο η Sunedison όσο και η AES Solar. Εξάλλου η AES Solar έχει κατασκευάσει στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στη Φλώρινα, με ισχύ 4,3MW.

Οι αιτίες
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες οδηγούνται στην πόρτα της εξόδου κατά κύριο λόγο εξαιτίας του γενικότερου κλίματος επιφύλαξης και αμφισβήτησης που επικρατεί στους κύκλους των ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Και μπορεί η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα γύρω από το οικονομικό μέλλον της χώρας να έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα, ωστόσο πολύ νωρίτερα οι γνωστές παθογένειες, η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις, είχαν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στις εταιρείες αυτές και όχι μόνο.

Χάρης Φλουδόπουλος, www.capital.gr, 19/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ