Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ξενες εταιριες παρακολουθουν τις εξελιξεις σε energa και hellas power

Τις εξελίξεις γύρω από τους δύο μεγάλους ιδιωτικούς παρόχους Energa και Hellas Power, παρακολουθούν στενά τα επιτελεία των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού, αν  και επί του παρόντος δε φαίνεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Μάλιστα πληροφορίες του EnergyPress αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν τις αμέσως επόμενες ημέρες, να δηλωθεί και επισήμως το παρών στις εξελίξεις από εταιρείες του χώρου που θέλουν αφενός να δείξουν «ότι δεν είναι όλοι ίδιοι» και αφετέρου ότι υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές πέρα από τη
ΔΕΗ για τους πελάτες που μένουν «ορφανοί» με την ανάκληση της άδειας των Energa & Hellas Power. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα εκδηλωθούν πιο επιθετικές κινήσεις, μόλις «κάτσει ο κουρνιαχτός» από τις ραγδαίες εξελίξεις με τις δύο εταιρείες.

Θυμίζουμε ότι μετά την καταγγελία της σύμβασης που είχε ο ΔΕΣΜΗΕ με τις δύο εταιρείες, στο κομμάτι της προμήθειας, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με σαφώς μικρότερο πελατολόγιο, δύο εκ των τριών μεγάλων ομίλων που έχουν παρουσία στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για την Heron με μετόχους τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και το γαλλικό κολοσσό GdF Suez και την  Elpedison με μετόχους τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ιταλική Edison και τον όμιλο Ελλάκτωρ. Οι δύο εταιρείες έχουν διακριτική παρουσία κυρίως σε εμπορικούς πελάτες μέσης τάσης. Χαρακτηριστικά η Elpedison τροφοδοτεί μεταξύ άλλων επιλεγμένες μονάδες της μέσης τάσης μεταξύ άλλων του ομίλου Βιοχάλκο, τραπεζικά υποκαταστήματα της Eurobank και επιλεγμένα σημεία του δικτύου πρατηρίων του ομίλου Ελ.Πε. Αντίστοιχα η Heron διαθέτει περίπου 1000 πελάτες επίσης στη μέση τάση. Αντίθετα η Protergia αν και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μπει στην αγορά ακόμη δεν έχει εκδηλώσει κάποια κίνηση.

Στόχοι
Πάντως οι κινήσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν στο προσεχές διάστημα δε θα είναι … «άκριτες». Έτσι για παράδειγμα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για πελάτες με καταναλώσεις κάτω των 2000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, καθώς στα συγκεκριμένα τιμολόγια τα περιθώρια ανταγωνισμού έναντι της ΔΕΗ στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποκλείεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον και εφόσον οι συνθήκες ωριμάσουν. Άλλωστε, το μεγάλο πλεονέκτημα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, θα είναι η καθετοποίηση. Με παρουσία και στην παραγωγή και στην προμήθεια αλλά και στην εμπορία, μια εταιρεία μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αντιπαρέλθει τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διακύμανση των τιμών των καυσίμων, των τιμών της χονδρικής και ταυτόχρονα να προσφέρει ανταγωνιστικά τιμολόγια σε μεγαλύτερη γκάμα πελατών, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς.
Σε πρώτη φάση πάντως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται σε εμπορικούς πελάτες της χαμηλής και της μέσης τάσης, εκεί δηλαδή όπου συνεχίζουν να υπάρχουν αξιόλογα περιθώρια κέρδους.

Προτάσεις
Όπως αποκάλυψε το EnergyPress, μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της λιανικής «έχουν ήδη διατυπωθεί προτάσεις προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες, θα πρέπει μεταξύ άλλων να θεσπιστεί όρος που να επιβάλλει σε όποιον διεκδικεί άδεια προμήθειας να έχει δική του παραγωγή ρεύματος ή να διαθέτει μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς ρεύματος από παραγωγό. Να αποτελεί δηλαδή ο προμηθευτής μια «μικρή ΔΕΗ» έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε πιθανές αλλαγές τιμών στη χονδρεμπορική αγορά».

πηγη energypres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ