Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Mειωση ταρίφας σε νεα συμβολαια ΔΕΣΜΗΕ Φεβρουαριο 2012


Γιατι μονο στα φωτοβολταικα;
Μα, στα αιολικά παιζουν οι μεγαλοι!
Εντός των επόμενων ημερών - και πάντως μέσα στον Ιανουάριο – πρόκειται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ. Αυτή τουλάχιστον είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πρόθεση του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, έτσι ώστε οι νέες «ταρίφες», η μείωση των οποίων αποτελεί τη βασική αλλαγή, να ισχύσουν από τον Φεβρουάριο.



Πριν την ανακοίνωση του νέου πλαισίου θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, συνάντηση του υπουργού με τους φορείς των ΑΠΕ, όπως άλλωστε τους έχει διαβεβαιώσει. Θεωρητικά λοιπόν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποιο περιθώριο παρεμβάσεων πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Παρόλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του. Σύμφωνα με αυτές θα υπάρξει «διόρθωση» στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών (και μόνον αυτών, όχι των υπολοίπων ΑΠΕ) και μάλιστα από τον ερχόμενο Φεβρουάριο που μειώνονται έτσι κι αλλιώς οι τιμές. Όσον αφορά το ύψος της μείωσης, οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που υπήρχαν ως αναφορά σε παλαιότερο κείμενο του ΣΕΦ, δηλαδή περί το 10%. Δηλαδή τον Φεβρουάριο, αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, θα γίνει η μείωση που προβλεπόταν ούτως ή άλλως στα feed in tariff για το μήνα αυτό και επιπλέον θα γίνουν εκείνες που προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013. Εννοείται, όπως εξηγούν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ότι το μέτρο δεν θα έχει καμία αναδρομική ισχύ αλλά θα αφορά νέα συμβόλαια με το ΔΕΣΜΗΕ.

Ελληνικός εξοπλισμός
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα θεσπιστεί πλεονέκτημα για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν ελληνικής προέλευσης εξοπλισμό. Ποιο θα είναι αυτό το πλεονέκτημα; Κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή την κατηγορία επενδυτών δεν θα «μπεί» η μείωση 10% στις ταρίφες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το energypress, υπάρχει νομική γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείο «Μεταξάς» που κρίνει ρεαλιστική, όσον αφορά τη συμβατότητά της με την κοινοτική νομοθεσία, μια πιθανή «πριμοδότηση του χρήστη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής, διαμέσου αντίστοιχης διαμόρφωσης του feed in tariff».

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να θεσμοθετήσει αυτό το πλεονέκτημα για τον ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό, και να αντιμετωπίσει στη συνέχεια πιθανές νομικές προστριβές με την κοινότητα ή τους διεθνείς «παίκτες» του χώρου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει πως γνωρίζει ότι μια αύξηση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των ταμειακών ροών του ΔΕΣΜΗΕ που τον εμποδίζει να πληρώνει έγκαιρα τους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) αλλά και στο θέμα του ελλείμματός του. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά πρέπει να «διορθωθούν».


Η τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ
Όσο για την κάλυψη της τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ, εκτός από την επιβολή τέλους λιγνίτη που ανακοινώθηκε ήδη, το ΥΠΕΑΣ θα προχωρήσει επίσης, πιθανότατα μαζί με την ανακοίνωση για τις νέες ταρίφες και σε:
Ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Μπιρμπίλη (3851/2010) για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
Αξιοποίηση απόφασης (187497/2011 ΚΥΑ) που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
Ταυτόχρονα θα υπάρξει μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΚΑ «το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα».

Πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ