Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα- συνυπογράφουν 24 βουλευτές:

Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά με ερώτηση της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προκειμένου να καταβάλλονται έγκαιρα τα οφειλόμενα από τη ΔΕΗ στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην ερώτηση της κα Σκούφα την οποία συνυπογράφουν 24 ακόμη βουλευτές, ζητά ακόμη να δοθεί η δυνατότητα για παραχώρηση ειδικής

φορολογικής ενημερότητας στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να εισπράττουν τα δικαιούμενα ποσά χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν φόρους.


Η Ερώτηση

Το ΕΤΜΕΑΡ βάσει απόφασης ΡΑΕ στα πλαίσια του Κώδικα οφείλει να αποδίδεται από την ΔΕΗ (και τους υπόλοιπους προμηθευτές λιανικής) στον ΑΔΜΗΕ 3 μήνες μετά τη εκκαθάριση εκάστου μηνός (m+3). Το διάστημα αυτό παλαιότερα ήταν 2 μήνες (m+2) και ακόμη πιο παλαιά πριν την κρίση στην αγορά ενέργειας 1μήνας (m+1). Σχεδιάζεται για την ενέργεια που θα αφορά από τον τρέχοντα Οκτώβριο και εφεξής, το περιθώριο να επανέλθει στον ένα μήνα (m+1)

Παρόλ’ αυτά η ΔΕΗ καθυστερεί συστηματικά την πληρωμή του ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττει από τους καταναλωτές στον ΑΔΜΗΕ, για να αποδοθεί κατόπιν στους παραγωγούς μέσω του ΛΑΓΗΕ. Ειδικότερα η καθυστέρηση φτάνει πλέον μέχρι και τις 150 μέρες, ενώ μόλις τον Οκτώβριο καταβλήθηκαν κάποια οφειλόμενα για τα δικαιώματα του Μαρτίου σε μερικούς και όχι όλους τους παραγωγούς.

Η ΔΕΗ ακολουθεί την επιβλαβή πρακτική να προσπαθεί να αναπληρώσει τα ελλείμματα είσπραξης που αντιμετωπίζει από την συσσώρευση οφειλών τα τελευταία χρόνια από τους καταναλωτές, καθυστερώντας τις δικές της τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συγκεκριμένους παραγωγούς.

Ιδιαίτερη επιβάρυνση μάλιστα για τους παραγωγούς αποτελεί το γεγονός ότι υποχρεώνονται να προπληρώνουν φόρους και ΦΠΑ για πωλήσεις που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Επειδή δε η φορολογική ενημερότητα, τους είναι απαραίτητη για την είσπραξη και παλαιότερων οφειλών αναγκάζονται να αναζητήσουν πολλές φορές επιπλέον κεφάλαια. Έτσι δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ενέργειας, καθώς με τη σειρά τους οι παραγωγοί αναγκάζονται να αθετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα, και αδυνατούν να κάνουν νέες επενδύσεις.

Επειδή η αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και είναι μέρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Επειδή η πρακτική αυτή της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επειδή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κινδυνεύει να οδηγήσει στην καταστροφή ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από μικρούς παραγωγούς, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Επειδή επιπλέον η κατάσταση αυτή καταστρέφει το κλίμα εμπιστοσύνης, αποθαρρύνοντας μάλιστα περαιτέρω επενδύσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται

- Να ενεργήσει για την έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων από τη ΔΕΗ, βάζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

- Να φροντίσει να δοθεί η δυνατότητα για παραχώρηση ειδικής φορολογικής ενημερότητας στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να εισπράττουν τα δικαιούμενα ποσά χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν φόρους ακόμη και μεταγενέστερων απαιτήσεων.

- Να λάβει κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου αυτού στο μέλλον.
 
Πηγή http://bikiropoulos.blogspot.gr/2016/12/blog-post_42.html


13 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αναφέρεται στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ για να μπορούμε να βρούμε μια λύση. Δεν υπάρχει καμία δημιουργική ασάφεια στο πότε υποχρεούται η ΔΕΗ και οι λοιποί Προμηθευτές να καταβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ το ΕΤΜΕΑΡ και πότε ο ΑΔΜΗΕ οφείλει να το καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ. Είναι άξιο απορίας γιατί κάποιοι λυσσαλέα, πριν ενάμιση μήνα, προσπάθησαν με συνεχόμενες προσωπικές επιθέσεις, προσβολές και σπίλωση του ονόματος μου να παραπληροφορήσουν τους παραγωγούς, μέσω blogs, τα οποία με την σειρά τους δεν απαγόρευσαν την δημοσίευση κατάπτυστων και άκρως προσβλητικών κειμένων!! Σε κάθε περίπτωση, επειδή όπως φαίνεται κανένας δεν μπαίνει στην διαδικασία να ψάξει λίγο παραπάνω, το άρθρο 293 του ΚΔΣ όπως ισχύει από τον 9/2016 αναφέρει : « Οι πληρωμές από τους Εκπροσώπους Φορτίου προς τον Διαχειριστή του Συστήμα- τος για τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων που αντιστοιχούν στους Πελάτες τους ή στις ιδιοκαταναλώσεις τους και αφορούν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αε- ρίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος, διενεργούνται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έκδοσης του τιμολογίου. Τα σχετικά ποσά που συγκεντρώνονται από τον Διαχειριστή του Συστήματος αποδίδονται μηνιαίως στους αντίστοιχους δικαιού- χους μέχρι τη 17η ημέρα κάθε μήνα.». Η συγκεκριμένη διάταξη έχει το μέγιστο 6μηνη μεταβατική περίοδο (έχουν περάσει ήδη τρείς μήνες) ώστε βραχυπρόθεσμα να μην επιβαρυνθούν οι Προμηθευτές με την ταυτόχρονη καταβολή δύο τιμολογίων. Οπότε, επιτέλους ας αναλογιστούν όλοι, ποιος συγκαλύπτει σκάνδαλα εκατομμυρίων;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε που δεν μπορούσε ούτε ο φίλος σου ο Ilias να σε σώσει από την γκάφα... που δεν ήξερες ούτε τι ιςχύει με τα ν+3 ούτε την αλλαγή του Κωδικα αναφέρεσαι !

      Άντε διάβασε τώρα την επιστολή των βουλευτών οικοδόμε μου μπας και ξεστραβωθείς για τα μ συν φούτσες. Κατά τα άλλα η κατάπτυςτη αλητεία του κολλητού σου του Ilias δεν σε ενοχλεί. ... Αντε ρε που όταν δεν πληρωνόμασταν το Σεπτέμβρη τα κάνατε όλα γαργάρα λόγω κομματικού γλυψιματος και βλακείας.!!!

      Άντε πες σαν Ilias τώρα να βρίσει ή πες στον Παναγή το συνεταίρο σου να το κάνει. Άλλα βέβαια αρκετό καιρό ησυχάσαμε και σας έλειψε η δημοσιότητα και ο καβγάς που σας θρέφει.

      Διαγραφή
    2. Και πουσαι κε Σπύρο Μ ή Μπογδάνη, μην ντρέπεσαι για το ότι είσαι οικοδόμος. Άλλωστε και γω σοβατζης είμαι. Το επάγγελμα μας αυτό δεν ειναι προςβολή. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κοπιάρεις και να αραδείαζεις εδώ κείμενα ΦΕΚ που δεν καταλαβαίνεις τι λένε (όπως έκανες τότε για να το παίξεις μορφωμένος...) και μετά στη... μετάφραση να φαίνεται πως από το πραγματικό νόημα δεν έχεις καταλάβει γρί! Από το πολύ το copy paste ούτε τις τελίτσες στα ονόματα ΛΑΓΗΕ κλπ δεν μάθατε να βάζετε...

      Διαγραφή
    3. Κυριοι ψυχραιμια !!!, δεν βοηθα ουτε η ενταση, ουτε οι χαρακτηρισμοι,,, το θεμα ειναι αξιο διερευνησης,, χωρις να γνωριζω, αλλα μπορω να υποθεσω Σπυρος Μ.,,πως μπορει η μαγικη λεξη να κρυβεται στο ¨,,, από το μήνα έκδοσης του τιμολογίου.¨,, που σημαινει, για την εκδοση τιμολογιων απο ΛΑΓΗΕ, μετα την ισχυ του άρθρου 293 ,,9/2016 !!!!
      Οτι και να συμβαινει, εγινε επερωτηση στην Βουλη με μ+3, κι΄αυτο εμας δεν μας ικανοποιει,, επισης, πρεπει να γνωριζουμε μεσα απο εγκυρες πηγες,, ποιον ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΗΝΑ ΕΤΜΕΑΡ, πληρωνει σημερα η ΔΕΗ !!! γιατι ακομα και με το μ+3 μεχρι το τιμολογιο Οκτωβριου, ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.

      Διαγραφή
    4. ,,, και δυστυχως !!!! τα EXIT POLL στην Ιταλια,, δινουν ΟΧΙ,, που σημαινει απροβλεπτες Πολιτικες εξελιξεις στο κλεισιμο της δευτερης Ελληνικης αξιολογησης !!!! αυτα ειναι τα πολυ σοβαρα !!!!

      Διαγραφή
  2. Εμένα Αίας η επερώτηση στη Βουλή με ικανοποιεί!! Εκείνο που πάγια δεν με ικανοποιεί είναι να υπάρχει σιωπή, ηθελημένη σιωπή από ψεύτοεκπροσώπους κομματπσκυλα για να μην πληρώνομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω στην ¨σιωπη¨, την χρεωνω ομως υπερκομματικη,,, και διαφωνω καθετα με τους χαρακτηρισμους,,,

      Διαγραφή
    2. Ότι σπέρνουν θερίζουν!! Την επόμενη φορά που θα γράφουν ως ilias και θα σε βρίζουν, εσύ να τους μοιράζεις γαρύφαλλα....

      Διαγραφή
    3. Μα Συναδελφε, αυτο ακριβως και καταδικαζω καθετα !!!!! δηλ επειδη καποιος, ακολουθει στραβη πεπατημενη με χαρακτηρισμους και βρισιες, πρεπει να την ακολουθησουμε και εμεις !!!!!

      Διαγραφή
  3. Ποιο πανω βλεπετε μια ασχετη (κουτσομπολιο) συζητηση μεταξυ μελων του λαμογιοσυλλογου!!!! Καλα ακομα δεν εχετε γνωριστει μεταξυ σας να τα λετε εστω ενα τηλεφωνο βρε αδελφε απο το να το κουραζετε εδω!! Αντε τωρα στο βαψομαλλια να σας δωσει μια ανθοδεσμη με γαρυφαλλα!!!!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβασε εδω ¨Σπυρος Μ.4 Δεκεμβρίου 2016 - 9:21 μ.μ.¨ , και μπορεσεις να καταλαβεις ,,, γραψε την γνωμη σου για το περιεχομενο,, απο το ¨χαχαχα¨ να υποθεσω πως πηρες τα φαρμακα σου.

      Διαγραφή
  4. Αία,
    Στης 31/1/2012 η ΡΑΕ με απόφαση της καταργεί το δίμηνο.
    (Το παραπάνω χρησιμοποιήσαμε (η αγορά λειτουργούσε παράνομα) προκειμένου να πιέσουμε τον τότε πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ κ. Γκαρή να κάνει ασφαλιστικά κατά ΑΔΜΗΕ).

    Στις 10 με 15/9/2015 επαναφέρει το δίμηνο.
    2/9/2016 καταργεί το δίμηνο και ισχύει αυτό που δημοσιεύει ο κ. Μπογδάνης παραπάνω.

    Η κα. Ελισσάβετ Σκούφα έκανε μια ερώτηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά κάνει λάθος για το m+3. Συνεπώς όποιος την πληροφόρησε να διορθώσει το λάθος του άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ