Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Στην Αγγλία εταιρίες φωτοβολταικών κερδισαν αποζημίωση στο δικαστήριο για αλλαγες στις ταρίφες

 Πετυχαν αποζημίωση για ζημίες γιατί ενημερώθηκαν για τις αλλαγές 6 εβδομάδες πριν! Τί να πουμε και εμείς που οι αλλαγές στις ταρίφες έγιναν μετά την υπογραφή των συμβολαίων; ηλιος

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της αξίωσης αποζημίωσης για 14 εταιρείες που αδικήθηκαν από τις κυβερνητικές αλλαγές στο σύστημα ταρίφας των φωτοβολταικών που ξεκίνησε το 2011.

Ένας δικαστής του Ανώτατου δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάνθηκε ότι οι 14 εταιρείες φωτοβολταικών, δικαιούνται αποζημίωση. Οι εταιρίες αυτές ζητούν κάτι περισσότερο από £ 130 εκατομμύρια (223 εκατομμύρια δολάρια)
ως αποζημίωση.

 
Ο δικαστής, ο κ. Coulson , δήλωσε ότι οι ενάγοντες απέδειξαν το  "δικαίωμα ζημίας", προσθέτοντας ότι το ποσό της αποζημίωσης θα εξαρτηθεί «τελικά από τα γεγονότα.

Ένας εκπρόσωπος από το τμήμα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (DECC) είπε:. "Είμαστε δυσαρεστημένοι με την απόφαση και θα κάνουμε αγωγή εναντίον της.  Εμείς πιστεύαμε ότι ήταν νόμιμες οι προτεινόμενες  αλλαγές στις επιδοτήσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών τους, σε μια εποχή που τα απροσδόκητα κέρδη σήμαιναν οτι η  βιομηχανία ανθεί. "

Η υπόθεση και η ζημία δημιουργήθηκε οταν στα τέλη του 2011, η DECC  προειδοποίησε οτι μετά από έξι εβδομάδες τα οικονομικά κίνητρα του συστήματος ταριφών ( FIT) θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% στις 12 Δεκεμβρίου, 2011 - αρκετές εβδομάδες πριν από το τέλος της εγκεκριμένης διαβούλευσης με την κυβέρνηση.

Οι 'Φίλοι της Γης' ηγήθηκαν των 14 εταιριών φωτοβολταικών στο Ηνωμένο Βασίλειο αμφισβητώντας την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενοι ότι ήταν παράνομη και είχε βάλει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε το 2012, με την κυβέρνηση να χάνει αρχικά την προσπάθεια της να ανατρέψει την απόφαση.

Ενισχυμένοι από την απόφαση αυτή , μια ομάδα φωτοβολταικών εταιρειών ζήτησε στη συνέχεια αποζημίωση από το DECC. Η απόφαση αυτή την εβδομάδα ήταν μια δικαίωση του αιτήματος τους.  Ο Άντριου Πέντλετον άπό τους Φίλους της Γης δήλωσε οτι "η παράνομη προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τη στήριξη για την ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια λίρες», είπε ο Φίλων του κεφαλιού της Γης εκστρατειών, . "Τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν στην  ενθάρρυνση της αναπτυξης καθαρής ενέργειας στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, ώστε να απογαλακτιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα."

Ένας από τους 14 ενάγοντες - δήλωσε στο BBC ότι η τωρινή σταθερή FIT (ταρίφα), σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των φωτοβολταικών , έχουν δημιουργήσει μια σταθερή, αναπτυσσόμενη αγορά των φωτοβολταϊκών μικρής κλίμακας στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι τώρα σταθερά στο δρόμο της ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτή η σταθερότητα θα μπορούσε να είχε συμβεί πολύ νωρίτερα, αν οι ταρίφες δεν είχαν παρανόμως κοπεί, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος DECC του προσπάθησε να εξηγήσει ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες προκειμένου η αγορά αυτή να είναι βιώσιμη και να μην αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα. . «Η ηλιακή ενέργεια είναι μια τεράστια επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίζει £ 2.200.000.000 (3.700.000.000 δολάρια) το χρόνο. Χάρη στην υποστήριξη της κυβέρνησης, οι  αλλαγές στις ταρίφες που εγιναν προστατεψαν τους καταναλωτές από αύξηση £ 50 σε ένα έτος (85 $) μεχρι το 2020» και δεν αλλαξαν αυτή την επιτυχία ", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
 

6 σχόλια:

  1. Μηπως πρεπει να ερθουμε σε επαφη με την οργανωση Φιλοι της Γης για να ενημερωθουμε για τις ενεργειες τους. Δεν γνωριζω σε ποιο νομοθετικο καθεστος ηταν ενταγμενες οι εν λογω εταιριες αλλα θα προσπαθησω να μαθω.
    Οι Ευρωπαιοι αναγνωριζουν τις πολλαπλες συνεπειες των μονομερων ενεργειων, σε ολα τα επιπεδα (εμπιστοσυνη των επενδυτων στο Κρατος, ενεργεικα ανεξσρτησια, περιβαντολλογικες συνεπειες, οικονομικες συνεπειες κ.τλ.).
    Προφανως και πραγματικα ντρεπομαι που το γραφω " ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΙΘΑΓΕΝΝΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα! Σπυρο συμφωνω ,μαζι σου..ποιος θα ερθει όμως σε επαφη με τους Φιλους της Γης? ρητορικο το ερωτημα..εχεις δει κανενα εδώ μεσα να μιαλει για δικαστικους αγωνες? θα με θυμηθεις τι θα γινει οσο αντιδρουν μονο κατι γραφικοι και οι υπολοιποι τους βριζουν κιολας!!!!!!!! μας ξεγελασαν παλι θα δεις..πεταξαν παλι το τυρι μεχρι να μπει το ποντικι στη φακα...θα με θυμηθείς τι θα γινει οσο δεν αντιδραμε...εδω περα δεν είναι κρατος..είναι αποικια..κοιλαδα του πεσαβαρ..και ξερεις γιατι γιναμε ετσι κατά την γνωμη μου..γιατι ο καθενας κοιταει την παρτη του χωρις να μπορει καταλαβει ότι το κοινο καλο είναι και καλο του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα μετα απο το NEW DEAL και τελος της εβδομαδας ειμαστε στους 3 μηνες υπερημερια. Περαστικα μας και καλη αρχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλεπω αλλαγη γραμμης σιγα σιγα στα δικαστηρια στην Ευρωπη... Πρωτα στη βουλγαρια τωρα στην Αγγλια ελπιζω να φτασει και εδω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kostas Kriti
    Δεν θα διαφωνησω περι του "παρτακισμου" που μας διακατεχει εξαλλου το "διαιρει και βασιλευε" εκει στηριζεται. Οσο για τα δικαστηρια οποιος μιλαει ειναι ντιλερ δικηγορων κατα την αποψη των αυτοκλητων "σωτηρων" !! Βεβαια για το πως θα κυνηγησουμε τα κεκτημενα ουτε λογος μονο γελοιους και ανυποστατους χαρακτηρισμους και κραυγες αγωνιας απλα για το θεαθηναι.
    Η επαφη με την συγκεκριμενη οργανωση θα γινει τωρα εαν εχουμε θετικη ανταποκριση δεν το ξερω. Πιστευω οτι δεν θα μας αρνηθουν τυχον χρησιμα στοιχεια τα οποια αν προστεθουνε με αυτα που ηδη εχουμε συλλεξει ισως δημιουργησουμε μια κοινη γραμμη αντιμετωπισης των "κρατικων παρεμβασεων" που μας επιφυλασουν στο πολυ κοντινο μελλον.
    Παντως κατα την προσωπικη μου αποψη οποιος πιστευει οτι μεχρι εδω ηταν η αναλγησια των Διοικουντων ειναι πολυ βαθια γελασμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρος Μ γνωρίζεις κατι που μας ετοιμάζουν παλι?
    Kosta Kriti οταν ανάρτησα παμπολες φορές να κινηθώ μαζι με άλλους δυστυχως κανεις δεν μου απάντησε ποτε.
    Να είχαμε μια κοινή γραμη και μειωμένα εξιδα.
    Ποτε κανεις δεν μου απάντησε.
    Τελικα κινήθηκα μονος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ