Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

OHE : Οι ΑΠΕ πρεπει να διπλασιαστούν παγκόσμια - Υποτιμημένη η ατμοσφαιρική ρύπανση

(Reuters)
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την Τρίτη, οτι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια υποτιμημένη μάστιγα που σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό, τι το AIDS και η ελονοσία και η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα μπορούσε να μειωσει κατά το ήμισυ τους θανάτους μέχρι το 2030!

Είπαν επίσης οτι οι επενδύσεις σε ηλιακή, αιολική ή υδροηλεκτρική ενέργεια θα αποβεί προς όφελος τόσο της υγείας του ανθρώπου οσο και μια κίνηση να επιβραδύνουν την αλλαγή του κλίματος, λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, είπαν.

Ο Kandeh Yumkella, γενικός διευθυντής των Ηνωμένων Εθνών  U.N. Industrial Development Organization είπε οτι τα περισσότερα θύματα από ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, που προκαλείται από την καύση ξύλου και απο πρωτόγονες σόμπες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν γυναίκες και παιδιά.

Υπέδειξε δε ότι οι νέοι ενεργειακοί στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 θα πρέπει να περιλαμβάνουν μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των πρόωρων θανάτων που προκαλούνται από εσωτερική και εξωτερική ρύπανση

Μία έρευνα του  2012 από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (WHO) διαπίστωσε ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων και 3,3 εκατ. ευρώ από εξωτερική ρύπανση του αέρα. Τοξικά σωματίδια συντομεύουν τη ζωή, προκαλώντας ασθένειες όπως η πνευμονία ή ο καρκίνος.

"Το πρόβλημα έχει υποτιμηθεί στο παρελθόν," είπε η Μαρία Neira στο Reuters, διευθυντρια τους WHO για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το νέφος είναι ένα οξύ πρόβλημα από το Πεκίνο μέχρι την Πόλη του Μεξικού.


ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Αν και στα στοιχεία υπάρχουν διπλοκαλύψιες, παρόλα αυτά, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θανάτοι κάθε χρόνο προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε. "Το φρικτό πράγμα είναι ότι αυτό θα βαίνει αυξανόμενο " λόγω της αύξησης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Συγκριτικά, οι εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 1,7 εκατομμύρια θανάτοι από AIDS το 2011 ενώ η ελονοσία σκότωσε περίπου 660.000 ανθρώπους το 2010.

Οι Λύσεις ήταν προσιτές, είπαν οι εμπειρογνώμονες .

«Αν αυξηθεί η πρόσβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας ... τα οφέλη για την υγεία θα είναι τεράστια. Ίσως το επιχείρημα για την υγεία δεν χρησιμοποιήθηκε αρκετά» κατά τη συζήτηση για την ενθάρρυνση της μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.


 
Περίπου 200 κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να εργαστούν ως το τέλος του 2015 μια συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει, εν μέρει λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και τις διαφωνίες μεταξύ των εθνών για το πώς θα μοιραστεί το βάρος των περικοπών.

Ο Yumkella προέτρεψε επίσης τον κόσμο για να χτίσει 400.000 κλινικές και ιατρικές μονάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2030, ως μέρος των στόχων της ενεργειακής και της υγείας των Ηνωμένων Εθνών. Εμβόλια, για παράδειγμα, είναι συχνά άχρηστα χωρίς ψύξη, η οποία εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στο παρελθόν προτείνει οι στόχοι για το 2030 να έχουν  καθολική πρόσβαση στην ενέργεια, διπλασιάζοντας το συνολικό ποσοστό της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και τον διπλασιασμό του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση.
 

(Alister Doyle, Environment Correspondent, Editing by Jon Hemming)


πηγη Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ