Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ανακούφιση στη Βουλγαρία από την κατάργηση του τελους 20%

Η απόφαση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια αναγκαία αχτίδα φωτός στην αγορά των φωτοβολταικών οταν κατήργησε το τέλος 20% που η κυβέρνηση είχε επιβαλει τον Ιανουάριο στα εισοδήματα από τη φωτοβολταική και αιολική ενέργεια.

Από τις  10 Αυγούστου και μετά οι φωτοβολταικοί και αιολικοί παραγωγοί δεν θα επιβαρύνονται με το τέλος μετά την απόφαση
του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου. Η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ, ως εκ τούτου, στους παραγωγούς ενέργειας δεν θα αποδοθούν τα ποσά των τελών που εισπράττονται από τον Ιανουάριο και τα οποία, σύμφωνα με τη βουλγαρική Ένωση Φωτοβολταϊκής Ενέργειας (BPVA), ανέρχονται σε περίπου € 50 εκατ. (67 εκατ. δολ.).   

Μέλος του BPVA δήλωσε στο  pvmagazine  ότι η ένωση πίστευε ακράδαντα  οτι "το αντισυνταγματικό τέλος των € 50.000.000 θα πρέπει να δοθεί άμεσα ως ενίσχυση στις ενεργειακά φτωχές οικογενειες και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποθεματικό στον προϋπολογισμό, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει ο υπουργός Οικονομικών."

Η βιομηχανία ήταν επίσης απογοητευμένη από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην ανακαλέσει ένα άλλο τμήμα του νόμου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο και βάζει περιορισμούς στις ώρες της ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας για τις οποίες οι ταρίφες πληρώνονται.


Συγκεκριμένα, εκτός από το τέλος του 20%, η τροποποίηση του νόμου περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο περιείχε επίσης και ένα ανώτατο όριο για τις ώρες παραγωγής από Φωτοβολταικές και αιολικές εγκαταστάσεις που καταβάλλονται σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει οτι τα πάρκα αποζημειόνονται με συγκεκριμένη ταρίφα μόνο μόνο για έναν αριθμό ωρών που υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο.

Η κατάργηση του τέλους 20% έχει γίνει δεκτή με ανακούφιση από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών της χώρας που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά κατά το παρελθόν έτος.

Μια σειρά από δυσμενείς  ενέργειες της κυβέρνησης προς τον τομέα των φωτοβολταϊκών - συμπεριλαμβανομένου και του τέλος 20% που ανακλήθηκε όπως ο περιορισμός στις ώρες της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας που δικαιούνται πληρωμή, καθώς και ενα μόνιμο τέλος για πρόσβαση στο δίκτυο που ισχύει από 13 Μαρτίου - έχουν εξαντλήσει οικονομικά τους επενδυτές και έχουν παγώσει την αγορά.  Η Βουλγαρία εγκατέστησε μόλις 1,18 MW κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, επιβεβαιώνοντας  τούς χαμηλούς ρυθούς ανάπτυξης στην αγορά. 

Το μέλος του BPVA -Lesova-  τόνισε ότι η συνταγματική διαδικασία κινήθηκε μετά από αίτηση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, τον Ιανουάριο. Ο Πλεβνέλιεφ είχε αμέσως αντιτάχθεί  στην τροποποίηση του νόμου τον Ιανουάριο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.


Πηγη pvmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ