Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ''ΣΤΕΓΗ'' ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΤ ΜΕΤΕΡΙΝG


31-07-2014
O σύνδεσμος μας μετά την επιτυχία της αναθεώρησης του σχεδίου νόμου αλλαγής των συμβάσεων των οικιακών που αρχικά ήταν σχεδιασμένος απο το 2009 και μετα την επιστολή του Προέδρου μας Κου Δράμαλη στον πρωθυπουργό της χώρας Κο Σαμαρά τροποποιήθηκε απο το 3ο τρίμηνο του 2011 , μετρά άλλη μια επιτυχία την υπουργική απόφαση θεσμοθέτησης με λεπτομέρειες δεσμευτικά για το NET METERING όπως πρώτοι ανακοινώσαμε μέσω του ηλεκτρονικού τύπου.

O υφυπουργός Κος Παπαγεωργίου είχε δεσμευθεί να το αναγγείλει έως το τέλος Ιουλίου στον σύνδεσμο μας και κράτησε τον λόγο του και επειδή ο σύνδεσμος μας παρ ότι έχει χτυπηθεί βάναυσα απο τις μονομερείς αλλαγές συμβάσεων μας , δεν μπορεί παρά να πεί μπράβο για την απόφαση αυτή και για την δέσμευση που τήρησε προσωπικά ο υφυπουργός στον σύνδεσμο μας.

Βεβαίως όπως έχει έρθει το Net metering χρήζει μεγάλων αλλαγών και ο σύνδεσμος μας θα συνδιαμορφώσει το τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης με προτάσεις του και σας δίνουμε παρακάτω το σχέδιο νόμου, την σύμβαση συμψηφισμού και τέλος τις αρχικές προτάσεις του συνδέσμου μας και περιμένουμε γραπτώς απο όλα τα μέλη μας προτάσεις και εισηγήσεις να συνδιαμορφώσουμε το τελικό κείμενο και προτάσεις μας προς την ΡΑΕ μέχρι τις 29 Αυγούστου 2014 που θα μείνει ανοιχτή η διαβούλευση.

Βεβαίως όποιο μέλος μας θέλει μπορεί να κάνει και μεμονωμένα προτάσεις στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ

http://www.rae.gr/categories_new/about_rae/activity/global_consultation/current/300714.c

Δείτε παρακάτω όλα τα σχετικά αρχεία και τις δημοσιεύεις για το θέμα που ο σύνδεσμος μας πέτυχε και συγχαρητήρια σε όλους της ΣΤΕΓΗΣ αλλά και στους υπόλοιπους συλλόγους και συνδέσμους που πίεσαν για την εφαρμογή του και που στον σύνδεσμο μας ο υφυπουργός έκανε πράξη αυτό που δεσμεύτηκε έστω και με πολλές ελλείψεις είναι το πρώτο βήμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ‘’ΣΤΕΓΗ’’

ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε. ΕΩΣ 29/8/2014

 

Άρθρο 1

 

Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής

1.Καταρτίζεται Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων (ισχύος μέχρι 10 kWp, από αυτοπαραγωγούς κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν.3468/2006, εφεξής Πρόγραμμα, για την κάλυψη ιδίων αναγκών τους, με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται α συμψηφισμός της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού, ο οποίος διενεργείται σε ετήσια βάση. Ειδικώς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα συστήματα που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος θα έχουν ισχύ μέχρι 5 kWp, πλην της Κρήτης για την οποία θα ισχύσει το όριο ισχύος των 10 kWp. Η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων του παρόντος Προγράμματος που θα εγκατασταθεί σε κάθε νησιωτικό σύστημα που εντάσσεται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, θα προσμετράται στο εκάστοτε ισχύον περιθώριο ισχύος για φωτο βολταϊκού ς σταθμούς του συστήματος αυτού.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 10KW ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΑΦΟΥ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Virtual net metering ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ Η ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΞΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΡΙΟΥ ΙΣΧΥΟΣ.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΛΠ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΑΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΕΧΟΥΜΕ BLACK OUT ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΕ ΘΑΛΛΑΣΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ 5ΚW ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΓΗΕ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΓΚΑΛΙΑ ΕΝ ΕΤΗ 2014.

2.Το Πρόγραμμα αφορά σε σταθερά φωτοβολταϊκό συστήματα τα οποία εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης τις οποίες τροφοδοτούν και οι οποίες συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης. Τα φωτοβολταϊκό συστήματα μπορεί να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΓΚΟΛΕΣ ΣΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΕΓΗ ΚΛΠ

3.Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικό πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη), νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητα τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

4.Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος. Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι νομίμως ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών που αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος,μετά από έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου αυτού, σε κύριο οριζόντιας ιδιοκτησίας του κτιρίου όπου βρίσκεται ο χώρος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΑΝ ΧΩΡΑΝΕ ΚΑΙ 2 Η 3 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

5.      Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης.

6.      Επιτρέπεται η μετάβαση από το υφιστάμενο «Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» στο Πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού που θεσπίζεται με την παρούσα. Στην περίπτωση αυτή συνάπτεται νέα σύμβαση συμψηφισμού, κατά το άρθρο 3 της παρούσας, για το εναπομένον χρονικό διάστημα έναντι της 25ετίας της αρχικής σύμβασης συμψηφισμού. Δεν επιτρέπεται η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο συστημάτων του υφιστάμενου «Ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» με συστήματα του παρόντος Προγράμματος, με αναφορά στον ίδιο μετρητή κατανάλωσης.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ Net metering ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ

7.      Για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος ισχύουν ιδίως, ως προς την πολεοδομική αντιμετώπιση και τους ειδικούς όρους δόμησης, οι διατάξεις των Υπουργικών Αποφάσεων ΥΠΕΚΑ 40158 (ΦΕΚ ΑΑΠ 1556/22.09.2010), ΥΠΕΚΑ 36720 (ΦΕΚ ΑΑΠ 376/06.09.2010) και ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ Β 583/14.04.2011).

 

 

 

Άρθρο 2

Διενέργεια ενεργειακού συμψηφισμού-Χρεώσεις

 

1. Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδει ο Προμηθευτής με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, βάσει πραγματικών δεδομένων καταμέτρησης που παρέχονται από τον Διαχειριστή του Δικτύου. Στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης, μετά την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος η εγχυθείσα στο Δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια, εφεξής εξερχόμενη ενέργεια, αφαιρείται από την απορροφηθείσα από το Δίκτυο ενέργεια, εφεξής εισερχόμενη ενέργεια, και η διαφορά, εφόσον είναι θετική, αποδίδει την καθαρή ενέργεια που θα πρέπει να καταλογιστεί από τον Προμηθευτή ως χρεωστέα ενέργεια στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού. Εάν η διαφορά είναι αρνητική, δεν προκύπτει χρεωστέα ενέργεια και η εν λόγω διαφορά πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό

λογαριασμό, ως πρόσθετη εξερχόμενη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση ο αυτοπαραγωγός είναι υπόχρεος για την εξόφληση του συνολικού καταλογιζόμενου ποσού κάθε εκδιδόμενου εκκαθαριστικού λογαριασμού, ανεξαρτήτως ενδεχόμενου αναμενόμενου πλεονάσματος παραγόμενης ενέργειας σε επόμενες χρονικές περιόδους, ισχυουσών των διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας περί εξόφλησης του λογαριασμού κατανάλωσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Προμηθευτές.

2.    Η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Με την έκδοση του 12ou, 6ou ή 3ου εκκαθαριστικού λογαριασμού, μετά την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος, και κατ' έτος στη συνέχεια, προκειμένου για καταναλωτές μηνιαίου, διμηνιαίου ή τετραμηνιαίου κύκλου καταμέτρησης αντιστοίχως, διενεργείται η τελική εκκαθάριση του έτους (ετήσιο ισοζύγιο εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας, δηλ. η διαφορά της συνολικής ετήσιας εξερχόμενης ενέργειας από την αντίστοιχη εισερχόμενη ενέργεια), οπότε και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας (αρνητικά υπόλοιπο έτους) από τον ετήσιο συμψηφισμό δεν πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό και, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 14 Α του ν.3468/2006, δεν υφίσταται υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό για την ενέργεια αυτή.

3.    Το σύνολο της προκύπτουσας, κατά την ως άνω παράγραφο 2, πλεονάζουσας ενέργειας από όλα τα φωτοβολταϊκό συστήματα του Προγράμματος που εκκαθαρίστηκαν κατά τα ανωτέρω σε κάθε μήνα του έτους, διακριτά για το διασυνδεδεμένο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χρεώνεται στους δραστηριοποιούμενους κατά τον μήνα αυτό Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις των Κωδίκων και των Εγχειριδίων που αναφέρονται στο προοίμιο της παρούσας.

Η μοναδιαία τιμή για τη χρέωση της ενέργειας αυτής υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 του παρόντος άρθρου και τα ποσά πιστώνονται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του άρθρου 40 του ν.2773/1999 που διαχειρίζεται η ΛΑΓΗΕ Α.Ε..

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΓΗΕ ΑΠΟ ΤΟΝ 2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΜΑΓΚΑΛΙΑ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4. Κατά τον ετήσιο ενεργειακό συμψηφισμό ενδέχεται να συμψηφιστεί και μέρος χρεωστέας ενέργειας προηγούμενων εκκαθαριστικών λογαριασμών εντός της θεωρούμενης ετησίας περιόδου συμψηφισμού, για την οποία έχει ήδη καταβληθεί το αναλογούν τίμημα από τον αυτοπαραγωγό. Η τυχόν εκ των υστέρων απαλειφόμενη ποσότητα εισερχόμενης ενέργειας που είχε αρχικώς

χρεωθεί αντιλογίζεται στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό της ετησίας περιόδου συμψηφισμού, με τιμή αναφοράς εκείνη με την οποία λογίστηκε η αντίστοιχη χρεωστέα ενέργεια.

5.      Οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας καθώς και οι χρεώσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων υπολογίζονται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης επί της συνολικής πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης του αυτοπαραγωγού για την αντίστοιχη περίοδο καταμέτρησης, ήτοι επί του αθροίσματος της απορροφηθείσας από το Δίκτυο και της συνολικής παραχθείσας από το φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας από το οποίο αφαιρείται η εγχυθείσα στο Δίκτυο ενέργεια. Οι λοιπές ρυθμιζόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις (Χρέωση Χρήσης Συστήματος, Χρέωση Χρήσης Δικτύου, κ.λ.π.) υπολογίζονται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης βάσει της απορροφηθείσας από το Δίκτυο ενέργειας κατά την αντίστοιχη περίοδο καταμέτρησης. Οι λοιπές χρεώσεις (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Ειδικό Τέλος 5%ο, ΦΠΑ) υπολογίζονται όπως κάθε φορά ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΚΩ ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΟΦΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

6.      Προκειμένου να πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 40 του ν.2773/1999 το τυχόν πλεόνασμα ενέργειας από τους αυτοπαραγωγούς του Προγράμματος, υπολογίζεται ανά μήνα μοναδιαία τιμή με την οποία τιμολογείται το πλεόνασμα αυτό.

Η μοναδιαία τιμή (€/MWh) υπολογίζεται ως μέση τιμή των δώδεκα (12) προηγούμενων μηνιαίων τιμών , βάση των ποσών τα οποία οι Προμηθευτές κατέβαλαν για την ενέργεια των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 143, παρ. 2α και 2β του ν.4001/2011 και στις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Τα αντίστοιχο ποσά υπολογίζονται από τον ΛΑΓΗΕ σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Αρθρο 3

Σύμβαση Συμψηφισμού

1. Η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού, εφεξής Σύμβαση Συμψηφισμού, συνάπτεται μεταξύ του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και του Προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στην εγκατάσταση κατανάλωσής του, για είκοσι πέντε (25) έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού   συστήματος.   Για   την   σύναψη   σύμβασης ενεργειακού

συμψηφισμού πρέπει να έχει προηγηθεί σύμβαση σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό σύστημα με τον Διαχειριστή του Δικτύου. Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η ύπαρξη ενεργούς παροχής κατανάλωσης χαμηλής τάσης στον χώρο όπου το σύστημα εγκαθίσταται, επ' ονόματι του κυρίου του φωτοβολταϊκού.

2.      Στην περίπτωση που ο κύριος του φωτοβολταϊκού αλλάξει Προμηθευτή για την ηλεκτροδότηση των καταναλώσεών του, λήγει αυτοδικαίως η Σύμβαση Συμψηφισμού και συνάπτεται νέα Σύμβαση Συμψηφισμού για το υπολειπόμενο εκ των είκοσι πέντε (25) ετών διάστημα μεταξύ κυρίου του φωτοβολταϊκού και του νέου Προμηθευτή. Ο νέος Προμηθευτής προβαίνει στον υπολογισμό του υπολειπόμενου χρόνου της Σύμβασης Συμψηφισμού λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία σύναψης της Σύμβασης Σύνδεσης και την ημερομηνία ενεργοποίησης του συστήματος. Σε περίπτωση μεταβολής στο πρόσωπο του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος λόγω μεταβίβασης της σχετικής ιδιοκτησίας του στον χώρο όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα, ο νέος κύριος υπεισέρχεται αυτοδίκαια στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από τη Σύμβαση Συμψηφισμού.

3.      Με τη λήξη, για οποιονδήποτε λόγο, της Σύμβασης Συμψηφισμού, διενεργείται η τελική εκκαθάριση έτους κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2. Στις περιπτώσεις αλλαγής Προμηθευτή, τυχόν πλεόνασμα ενέργειας δεν μεταφέρεται ως υποχρέωση στον νέο Προμηθευτή και δεν υφίσταται υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Αντιστοίχως στις ίδιες περιπτώσεις, ουδεμία πίστωση προκύπτει υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν.2773/1999.

Αρθρο 4

Εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος - Σύνδεση με το Δίκτυο

 

1. Το φωτοβολταϊκό σύστημα συνδέεται στο δίκτυο διανομής χαμηλής τάσης. Για τη σύνδεση ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), κάνει χρήση της παροχής μέσω της οποίας τροφοδοτείται η εγκατάσταση κατανάλωσης όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα, όταν αυτό είναι τεχνικά δυνατό. Σε κάθε περίπτωση η σύνδεση αντιστοιχεί σε υφιστάμενο αριθμό παροχής του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος.

2.      Πα τη σύνδεση φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), που περιλαμβάνει κστ' ελάχιστον, τα εξής:

ί. στοιχεία του κυρίου του φωτοβολταϊκού,

Η. στοιχεία της εγκατάστασης, με το έντυπο αίτησης που χορηγείται από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Hi. στοιχεία των φωτοβολταϊκών πλαισίων και του αντιοτροφέα, καθώς και λοιπά τεχνικό στοιχεία για την εγκατάσταση και την λειτουργία.

3.      Μετά την υποβολή της αίτησης και των στοιχείων της παραγράφου 2, ο Διαχειριστής του Δικτύου, εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός ενός (1) μηνός σε διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο κύριο του φωτοβολταϊκού που περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης, η οποία ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της.

4.      Μετά την αποδοχή της Προσφοράς Σύνδεσης υπογράφεται η Σύμβαση Σύνδεσης μεταξύ κυρίου του φωτοβολταϊκού και Διαχειριστή του Δικτύου και καταβάλλεται η σχετική δαπάνη. Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ εντός ενός (1) μηνός από την υπογραφή της σύμβασης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου.

5.      Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης υποβάλλεται αίτηση για τη σύναψη Σύμβασης Συμψηφισμού προς τον Προμηθευτή με τον οποίον είναι συμβεβλημένος ο κύριος του συστήματος για την εγκατάσταση κατανόλωσής του. Η υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού ολοκληρώνεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος.

6.      Για την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος υποβάλλεται αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ (Τοπική Υπηρεσία, Περιοχή), με το οποίο συνυποβάλλονται:

ϊ. αντίγραφο της Σύμβασης Συμψηφισμού,

ϋ, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας για τη συνολική εγκατάσταση, με συνημμένα: α) τεχνική περιγραφή του τρόπου αποφυγής του φαινομένου της νησιδοποίησης, β) μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκατάστασης, γ) οι ρυθμίσεις των ορίων τάσεως και συχνότητας στις οποίες ο οντιστροφέας θα πρέπει να παραμένει εντός. Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων +15% έως -20% της ονομαστικής τάσης και +0,5 Hz έως -0,5 Ηζ της ονομαστικής συχνότητας (για τα ΜΔΝ τα όρια από -2,5 Ηζ έως +1,5 Ηζ). Επίσης στην υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται ότι σε περίπτωση υπέρβασης των ρυθμίσεων ο αντιοτροφέας θα τίθεται εκτός (αυτόματη απόζευξη) με τις ακόλουθες χρονικές ρυθμίσεις:

α. απόζευξη του αντιστροφέα σε 0,5 δευτερόλεπτα,

β. επανάζευξη του αντιστροφέα μετά από τρία πρώτα λεπτά,

γ. αναφορά στο χρόνο λειτουργίας της προστασίας έναντι νησιδοποίησης, που

δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 δευτερόλεπτα,

iii. υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος όπου θα αναφέρεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού δεν θα τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις που δηλώθηκαν βάσει των απαιτήσεων της περίπτωσης Μ της παρούσας παραγράφου.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ 50% ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΙΝΑ ΙΝΔΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ.

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΔΕΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΞΑΝΑ , ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ Net metering ΚΑΙ VIRTUALL NET METERIΝG OYΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΨΥΞΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΡΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΡΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΞΟΡΥΧΘΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΠΩΛΗΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ Η ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ 350 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΗΜΕΡΕΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ VIDEO WALL ΟΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ; ΛΕΜΕ ΟΧΙ ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ Net metering ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

1 σχόλιο:

  1. Τι μπορει να πει κανεις ποιος μπορουσε να το φανταστει οτι καποτε θα καταντουσε μια πανεμορφη χωρα σαν την Ελλαδα θα την καταντουσανε ερηπιο.Μια χωρα με τοσο ηλιο με θαλλασα και αερα θα μπορυσε να παραγει τοση ενεργεια που θα πουλουσε και στο εξωτερικο.Αλλα μηπως και εμεις που ασχοληθηκαμε με πηγες ενεργειας οπως τα φωτοβολταικα τι καταλαβαμε αχ Ελλαδα Ελλαδα και μη χειροτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ