Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ζητουν εγκριση απο Κομισιον πριν ανακοινώσουν το new Deal !

Αλλο και τουτο παλι! 
  • Τι δουλεια εχει η Κομισιόν και η Γενική διεύθυνση ανταγωνισμου; Ακολουθούμε  το συνδρομο του καλου μαθητη του Στουρναρα ;
  • Το new deal τώρα με χαρακτήρα υποχρεωτικό! Μα τι εμπεριέχει  πια αυτο το new deal και θελετε να το κανετε υποχρεωτικό? Μήπως πια δεν εχει πραγματικά κανένα μα κανένα ουσιαστικό κίνητρο; 
  • Και αμαν πια εσεις  του υπεκα και της κυβέρνησης γενικότερα,  με την καραμέλα της οικονομικής καταστασης!!  Με την επίφαση αυτή, της οικονομικής κατάστασης στην Ελλαδα, πιστεύετε πραγματικά οτι εις το μακρόθεν θα δικαιωθείτε για τις ατιμίες, τα εγκληματα, τις "παραλήψεις", διευκολύνσεις, υπερφορολόγησεις; ηλιος. 

Tην έγκριση, τόσο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όσο και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν θα έχει το ελληνικό σχέδιο παρέμβασης επί των υφιστάμενων συμβάσεων των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Πριν δηλαδή ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ θα έχει λάβει το πράσινο φως από τα κοινοτικά όργανα, όχι μόνον ως προς την αρχή του, αλλά και ως προς τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειές του.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι δύο Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν έχουν λάβει το «βασικό σενάριο» καθώς και τα εναλλακτικά του στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι αυτά τα οποία συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι κοινοτικοί  επεξεργάζονται τα σενάρια και αναμένεται να δώσουν τις παρατηρήσεις ή το τελικό ΟΚ τις επόμενες ημέρες. Η λογική της κίνησης αυτής του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι είναι η εξής: Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν όλοι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών το κούρεμα στις ταρίφες (βασικό στοιχείο σε όλα τα σενάρια), η κυβερνητική παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό και όχι εθελοντικό.  

Μια τέτοια απόφαση όμως, θα οδηγήσει σε νομικού τύπου αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις εκ μέρους κάποιων παραγωγών. Για να μην υπάρξουν εκ των υστέρων «εκπλήξεις» από τα κοινοτικά όργανα που θα ανατρέπουν την κυβερνητική απόφαση, κλήθηκαν οι αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν να γνωμοδοτήσουν εκ των προτέρων και να συμβουλεύσουν για τον τρόπο υλοποίησης της γενικής γραμμής η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με τους κοινοτικούς. Ποια είναι αυτή η γενική γραμμή; Ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις φωτοβολταϊκών θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του ελλείμματος που έχει σωρευθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Για τη στάση της Κομισιόν, άλλωστε, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν αμφιβολίες. Πρόσφατη είναι η απάντησή της που αναφερόταν στην έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών: «εάν ο έλληνας  νομοθέτης  θεωρεί ότι τα εν λόγω μέτρα είναι αναπόφευκτα στις πολύ ειδικές  περιστάσεις  της  γενικής  οικονομικής  κατάστασης στην Ελλάδα και, ειδικότερα, τη χρηματοοικονομική  δυσπραγία  του  ελληνικού  ενεργειακού τομέα που είχε ήδη  προηγουμένως  κλονίσει  την  εμπιστοσύνη  των  επενδυτών, τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν σε στενή διαβούλευση  με τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου».

Τα σενάρια
Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, τρία είναι τα σενάρια για το New Deal στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά στα οποία έχει καταλήξει  το ΥΠΕΚΑ, με κοινό παρονομαστή το κούρεμα των εσόδων, την επέκταση τόσο των δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες κατά 2 τουλάχιστον χρόνια, όσο και με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5-7 χρόνια.
Όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση στια ταρίφες των υφιστάμενων έργων, αλλά ποικίλουν τα ποσοστά. Παραμένει στο τραπέζι ακόμα και το κούρεμα κατά 45% μεσοσταθμικά  (σσ: δεν έχει απορριφθεί παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες), και από εκεί και πέρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Κομισιόν έχει διαμορφώσει κάποιες παραλλαγές  του, με διαφορετικά ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι η διαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι δέχονται να παρατείνουν τις δανειακές συμβάσεις των πελατών τους κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός έχει συνάψει σύμβαση 8 ετών, τότε η διάρκειά της θα αυξηθεί στα 10 χρόνια, κ.ο.κ.
Επίσης, στα ανταλλάγματα, έχει αποφασισθεί ότι όσων παραγωγών «κουρευτούν» τελικά οι ταρίφες, θα τους παραταθεί η σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5 με 7 χρόνια.

 http://www.energypress.gr/news/Me-th-sfragida-ths-Komision-to-shedio-YPEKA-gia-to-new-deal-sta-fwtoboltaika

4 σχόλια:

  1. Με το ζορι να μας κανουν Χρυσαυγιτες ..τι ειναι αυτα που γραφει το αρθρο; ποσο διεστραμενα πρεπει να ειναι τα μυαλα καποιου για να σκεφτει να κανει αυτα που λεει το αρθρο; Τετοια προπαγανδα γυρω απο το newdeal δεν εκανε ουτε ο χιτλερ..δεν θα τους κανω τη χαρη να αυτοκτονησω.μην ξεχνατε ονοματα Μανιατης-Παπαγεωργιου-Μαθιουδακης..Μανιατης...ακομα ρε γαμωτο το Πασοκ κυβερναει με 5% ποσοστο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκλογές έρχονται ,και καλά θα είναι να ετοιμάσουνε τρόπο διαφυγής ΟΛΟΙ τους ....αυτή η ισυχία ούτε διαδήλωση ούτε φωνές ούτε αντιδράσεις ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΣΗΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ .......δεν το λέω εγώ αλλά ειναι νόμος της φύσης .....εχει καιρό να γίνει σεισμός και το φαινόμενο δεν εκτονωνεται άρα ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ (ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΟΜΙΖΩ) ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο "ΧΑΡΟΣ" ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.......ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΑΛΛΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ .............ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΒΓΑΖΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΡΙΧΝΑΜΕ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Φ/Β ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ..................................ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΟΥ 2013 ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ....ΟΣΟ ΔΙΧΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑΚΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ------ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ----------ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κερακια στα παιδακια τους να τα δωσουν. Η ευρωπη αποδειχτηκε μια φουσκα ιδεων κασι κομπλεξισμων.Α ρε Ηνωμενες Πολιτειες Αμερικης,αυτες τις βλακειες βλεπεις και γελας.Και δικιο εχουν. Αφησαν τους κομπλεξισμους και πανε μπροστα. Δοκιμασμενη συνταγη,Α και να μη ξεχασω τα κερακια στα παιδακια τους να πανε τα λεφτα οπως πηραν απο τα δικα μου ενα σχετικο καλο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή ζητούν το οκ από την κομισιόν να κάνουν τι ? Να καταπατήσουν υπογεγραμμένες συμβάσεις και συμφωνίες ? Οι τύποι που είναι στην κομισιόν τολμάνε καν να το ζητήσουν αυτό στις χώρες τους? Αλλά βέβαια, όταν βρεις μια ηγεσία με τα παντελόνια μόνιμα κάτω μπροστά στους ξένους και ένα λαό που φέρεται πιο ηλίθια κι από κοπάδι με πρόβατα, μπορείς να σκεφτείς και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ