Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Oι τιμες πανελ θα πεσουν 9% μεχρι το Δεκεμβριο 2012

Οι τιμές των φωτοβολταικων πανελ συνεχίζουν να πεφτουν. Σύμφωνα με το ΙΗΣ η αγορα αναμενεται να ειναι μειούμενη μεχρι τελος του ετους και η ανακαμψη αναμένεται το 2ο εξάμηνο του 2013!


Τα παγκόσμια εσοδα για την αγορα των φωτοβολταικών πανελ (πυριτίόυ και λεπτου υμενα) επεσαν πρώτη φορά αυτό το ετος , το 3ο τρίμηνο στα 5,53 δις Δολλαρια (-7% σε σχεση με το 2ο τρίμηνο). Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο 4ο τρίμηνο.

Θα ήταν μαλιστα χειρότερη αν δεν "ετρεχαν" οι Γερμανοί στις εγκαταστάσεις τους στο 2ο τρίμηνο. Καθως ομως μειώθηκε η ζήτηση, οι τιμές πιέστηκαν προς τα κατω, ειδικα τον Αυγουστο: οι τιμές στα πανελ επεσαν 14%, στα wafer 11%, και στις κυψέλες και πυρίτιο 17%!

Η ζήτηση απο Κινα αναμένεται να αυξηθεί και πολλα εργα καθυστερημένα να υλοποιηθούν μεχρι τελος του ετους. Αυτό απο μονο του δεν ειναι αρκετό να αλλάξει ομως την συνολική μειούμενη εικόνα της αγοράς και να σταματήσει την πτώση τιμών. Ειδικά οταν εδώ ολοι προετοιμάζονται για πιθανούς δασμούς στα κινέζικα.

Αρα προς το παρον η πιεση για χαμηλότερες τιμές στα Κινέζικα συνεχίζει και συνολικά αναμένεται η μεση τιμή της αγοράς στο τρίμηνο που διανύουμε να πεσουν αλλο ενα 9% στα φωτοβολταικα πανελ.

Σιγα σιγα θα ερθει καποια αχτίδα ανακουφισης στην αγορα των φ/β πανελ μετα τους πρώτους 6 μήνες του 2013. Να δουμε ποσοι θα αντέξουν μεχρι τότε....


πηγη www.digitimes.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ