Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΗ : 8,15 Μεγαβατ στο ΣΦΥΡΙ λόγω αδυναμίας υλοποίησης!


Και ειναι μονο η αρχή!
Το ξεπούλημα ξεκίνησε!

Έντονο προβληματισμό, αλλά και απογοήτευση έχει προκαλέσει στην αγορά των φωτοβολταϊκών, η απόφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, να πουλήσει 2 θυγατρικές της που κατέχουν άδειες για 8,15 μεγαβάτ.


Ο προβληματισμός ξεκινάει από το γεγονός ότι η κρατική ακόμη εταιρεία, προχωρά στην πώληση των αδειών, καταστρατηγώντας έτσι το πνεύμα του πρόσφατου νόμου που απαγορεύει τη μεταβίβαση αδειών. Δεύτερον, επειδή με τη μεταβίβαση θα τιμολογηθεί επισήμως η αξία τους, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η ΔΕΗ ΑΝ., αν και δηλώνει αδυναμία υλοποίησης των έργων για τις οποίες έλαβε τις άδειες, δεν θα υποστεί τις επιπτώσεις που θα υποστούν οι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή απώλεια της άδειας, αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι επενδυτές για την αδυναμία υλοποίησης του έργου.

Πάντως, η εικόνα της ΔΕΗ ΑΝ να πουλά άδειες, δείχνει και την άσχημη πορεία που έχει λάβει η συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία κάποια στιγμή οι προηγούμενες κυβερνήσεις σχεδίαζαν να «μοσχοπουλήσουν» μαζί με τα μεγαλεπήβολα έως “φαραωνικά” έργα που είχε αναλάβει.

Εν τέλει το φωτοβολταϊκό των 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη ακυρώθηκε, ενώ το ακόμη μεγαλύτερο των 200 μεγαβάτ στην Κοζάνη, οδεύει και αυτό για ακύρωση.
Δηλαδή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έμεινε να εκμεταλλεύεται τις μικρές μονάδες που κληρονόμησε από τη Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της ΔΕΗ και συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων που εκμεταλλεύεται, μόνη είτε σε συνεργασία με ανεξάρτητες εταιρείες φθάνει τα 144 μεγαβάτ.

Και αυτό, χάρη κυρίως στα μικρά υδροηλεκτρικά που είχε κατασκευάσει η ΔΕΗ και της μεταβιβάστηκαν.


ΠΗΓΗ http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/733728/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ