Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ντόμινο χρεών στην Ενεργειακή αγορά


Ποιοι ειναι οι θεσμικοι παραγωγοι και γιατι πληρώνονται νωρίτερα???

Από μια κλωστή κυριολεκτικά κρέμεται αυτή τη στιγμή η ενεργειακή αγορά και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την αποφυγή ανεξέλεγκτου«ατυχήματος». Οι «τρύπες» του ΛΑΓΗΕ, κυρίως, αλλά και του ΑΔΜΗΕ δευτερευόντως,η εισπρακτική αδυναμία της ΔΕΗ και συνακόλουθα η δυσκολία αποπληρωμής των υποχρεώσεων της, οι δυσθεώρατοι λογαριασμοί για τις ΑΠΕ, η οικονομική πίεση από τους θερμικούς ιδιώτες παραγωγούς και ο περιορισμός στο ναδίρ της ρευστότητας της ΔΕΠΑ, έχουν δημιουργήσει ένα ντόμινο οφειλών και απαιτήσεων, που χαρακτηρίζεται «μπουρλότο» στα θεμέλια της αγοράς.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από επίσημες πηγές, ο Λειτουργός της Αγοράς οφείλει σε παραγωγούς ΑΠΕ 320 εκατ. ευρώ και προς θερμικούς παραγωγούς 135 εκατ. ευρώ. Πριν από είκοσι ημέρες καταβλήθηκαν 71εκατ. ευρώ, που αφορούσαν στην παραγωγή
ΑΠΕ ως και τον Απρίλιο, ενώ έχουν πληρωθεί και οι θερμικοί παραγωγοί με 25 εκατ. ευρώ για το μισό Ιούνιο.

Στον ΑΔΜΗΕ οι συνολικές οφειλές από τη ΔΕΗ υπερβαίνουν τα250 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές από ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους θερμικούς ιδιώτες παραγωγούς υπολογίζονται περίπου σε 350 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει άνοιγμα από καθυστερημένες εισπράξεις τιμολογίων που εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση αποπληρώνει το ΛΑΓΗΕ σε εβδομαδιαία βάση για την εκκαθάριση του ΗΕΠ, με ένα ποσό που ανέρχεται σε 10-15εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ έχει «τρύπα» περί τα 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 240 εκατ. ευρώ προέρχονται από τους ιδιώτες παραγωγούς και τα υπόλοιπα από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η εταιρία για λόγους διεθνούς αξιοπιστίας, ενόψει και της ιδιωτικοποίησης της, αναγκάζεται και είναι απόλυτα συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς την Gazprom και την Botas, με αποτέλεσμα να έχει«στεγνώσει» το ταμείο της.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στη ΡΑΕ, η οποία,ωστόσο, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις όποιες παρεμβάσεις της,τουλάχιστον όσον αφορά στη ΔΕΗ, για ευνόητους λόγους.

Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκινά από το ΛΑΓΗΕ και το άνοιγμα που κληρονόμησε από το ΔΕΣΜΗΕ, ωστόσο, αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετο και έχει να κάνει με μια σειρά θεσμικών ρυθμίσεων που δεν αποτόλμησαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες υποστήριξαν ένθερμα την πράσινη ανάπτυξη, χωρίς καμία μελέτη και αξιολόγηση των συνεπειών, τόσο στο σύστημα,όσο και στην επιβάρυνση του καταναλωτή. Τώρα, η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί με μέτρα, σε πρώτη φάση για τις ΑΠΕ, να «διορθώσει» εν μέρει την κατάσταση, τα οποία, όμως, φαίνεται να προσκρούουν σε κατεστημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Συν τοις άλλοις εκκρεμεί και η συνολική αναδιοργάνωση της ενεργειακής αγοράς, η οποία, κατά κοινή ομολογία, θα χρειασθεί χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ, οι ανάγκες του ΛΑΓΗΕ για άμεση ρευστότητα έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Το δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι πανάκεια, δεδομένου ότι ο Λειτουργός, μπορεί μεν να πάρει μια χρηματοδοτική ανάσα, αλλά από την επομένη θα επιβαρύνεται και με τους τόκους αποπληρωμής του.
Τα πρόσφατα έσοδα, εξάλλου, από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εισέρευσαν στο ταμείο του 2,82 εκατ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή ο ΛΑΓΗΕ καλείται να πληρώσει ακριβά την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2011 οι υποχρεώσεις του Λειτουργού για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη ήταν 3 εκατ. ευρώ και φέτος τον Αύγουστο το ποσό αυτό πήγε στα 23 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το 2010 οι υποχρεώσεις μόνον προς τους φωτοβολταϊκούς ανέρχονταν σε 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ ήταν για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Το 2011 το ποσό αυτό εκτοξεύεται στα 240 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 30 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Για το 2012 πηγαίνει κυριολεκτικά στα ύψη, φθάνοντας τα 630εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 130 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει αβίαστα η διείσδυση των φωτοβολταϊκών, η οποία εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ποσό που υπολείπεται από την ΟΤΣ, για την εκκαθάριση των συναλλαγών, θα πρέπει να συμπληρώνεται με το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ. Ωστόσο, υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία μία περαιτέρω αύξηση του τέλους εκτιμάται ότι θα επιβάρυνε τα νοικοκυριά και θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα με καθυστερημένες οφειλές πελατών της.

πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62982

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ