Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή για το "ΗΛΙΟΣ"

Eνα λεπτό, να ρωτήσω τη Μερκελ!

Ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ" κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.



Στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ ζητά ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον του project, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι για την υλοποίησή του έχει ήδη συσταθεί η εταιρία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.».

Αναλυτικά ο κ. Αυγερνάκης υπογραμμίζει ότι: «Το σχέδιο «Ήλιος» ήταν ένα ενεργειακό επενδυτικό σχέδιο που προέβλεπε την εξαγωγή καθαρής ενέργειας από την Ελλάδα προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο προωθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στηρίζονταν στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2009/28 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και συγκεκριμένα στους προβλεπόμενους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Σύμφωνα με τους μηχανισμούς συνεργασίας, ένα κράτος-μέλος με υψηλό δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούσε να εξάγει ενέργεια (στατιστικά ή με φυσικό τρόπο) σε άλλα κράτη-μέλη που είχαν χαμηλό δυναμικό και συνεπώς υψηλό κόστος επένδυσης, με απώτερο σκοπό να επιτευχθούν οι Εθνικοί στόχοι της οδηγίας 28/2009 για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση.

Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» είχαμε ενημερωθεί ότι είχε θεσπιστεί για την αξιοποίηση του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού, την εξαγωγή ενέργειας μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων και τη συνεισφορά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.Γιʼ αυτό το λόγο συστάθηκε και η εταιρεία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», ως φορέας προώθησης και υλοποίησης του προγράμματος».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» είχε διττό σκοπό και στόχο: την εξαγωγή ενέργειας και την παράλληλη μείωση του χρέους, ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για τα δεδομένα, τα αποτελέσματα που υπάρχουν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς επίσης και για τον τελικό σχεδιασμό της σημερινής Κυβέρνησης για το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου αιτήθηκε την κατάθεση του τελικού χάρτη των επενδύσεων για την Ελλάδα, όπως έχει διαμορφωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Arhisan-oi-erwthseis-sth-Boylh-gia-to-HLIOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ