Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

20% εισφορα για τους παλιους (2009)!

Βαθος 2ετιας!!
Σε κανα 6μηνο δηλαδή τα ξαναλέμε!

Ερρίφθη ο κύβος για τα ποσοστά της εισφοράς επί του τζίρου των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, που ειδικά στα φωτοβολταικά θα φτάνει κατά μέγιστο κοντά στα επίπεδα του 20%.
Επαναλαμβανόμενες είναι από χθες οι συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ ώστε να "κλειδώσουν" οι ρυθμίσεις με τα ποσοστά, να ολοκληρωθεί ο νομικός τους έλεχγος και να υπολογιστούν οι προσδοκόμενες χρηματοροές.


Στόχος είναι να κατατεθούν ίσως και στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, είτε ως τροπολογίες σε κάποιο νομοσχέδιο, είτε και αυτόνομα. Συγκεκριμένα το πακέτο περιλαμβάνει δύο βασικές ρυθμίσεις ή τροπολογίες, με πολλά όμως άρθρα η κάθε μια.
Στο θέμα που "καίει" τους επενδυτές, δηλαδή το ύψος της εισφοράς, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 20% επί του τζίρου παραμένει στο τραπέζι, με το σκεπτικό ότι αλλιώς "δεν βγαίνουν" τα νούμερα.

Το κύριο βάρος, όπως έχει γίνει σαφές εδώ και καιρό, το σηκώνουν τα φωτοβολταικά, πιθανώς μια μικρότερη εισφορά να επιβληθεί στα αιολικά, και μάλλον θα τη "γλιτώσουν" τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα λόγω της χαμηλής ούτως ή άλλως ταρίφας που λαμβάνουν, αλλά και της μικρής τους ανάπτυξης.

Κλιμακωτά, μηδενισμός ελλείμματος σε βάθος 2ετίας...
Όπως έχει συχνά γράψει το "EnergyPress", το ύψος της εισφοράς θα κλιμακώνεται τόσο ανά τεχνολογία ΑΠΕ, όσο και ανάλογα με το πότε "κλείδωσε" ο επενδυτής τη ταρίφα. Με άλλο ποσοστό θα επιβαρυνθεί ο επενδυτής ενός φωτοβολταικού που είχε κλειδώσει ταρίφα το 2009 (πριν ξεκινήσει η μεγάλη μείωσή τους) και με άλλη κάποιος που την κλείδωσε πέρυσι. Το 20% θα αφορά επομένως πρωτίστως τους παλαιότερους που είχαν "κλειδώσει" τις πολύ υψηλές ταρίφες.

"Ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ χρειάζεται ενίσχυση 300 εκ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το τέλος του 2013. Η έκτακτη εισφορά, μαζί με ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί, όπως το δάνειο από το Παρακαταθηκών (140 εκ. ευρώ), τα έσοδα από το τέλος ΕΡΤ και από τις δημοπρασίες ρύπων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξισορροπήσει η κατάσταση, και να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου από εκεί και μετά ο λογαριασμός θα είναι βιώσιμος", λένε κύκλοι του υπουργείου.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων, εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι "να έχει καλυφθεί πλήρως το έλλειμμα σε βάθος διετίας, ώστε να καταστεί εφικτή και η αναστολή της άρσης των νέων αδειών".

Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά η πρόταση της ΡΑΕ, όσοι έχουν πάρει άδεια να κληθούν να καταβάλουν εγγυητική επιστολή που να αποδεικνύει την οικονομική τους δυνατότητα και την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν το έργο. Διαφορετικά να χάνουν τη δεσμευτική προσφορά που έχουν εξασφαλίσει, ώστε να απελευθερωθεί έτσι πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος και να αρθεί για παράδειγμα ο χαρακτηρισμός της Πελοποννήσου ως κορεσμένης περιοχής.
Το βέβαιο, είναι ότι η ανακοίνωση των ποσοστών θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις των φορέων του χώρου. Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων είναι το επιχείρημα ότι "το μέτρο έχει σαφώς αναδρομικό χαρακτήρα, ανατρέποντας τα επιχειρηματικά πλάνα των επενδυτών, που έχουν υπογράψει συμβάσεις με άλλους όρους, και που ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα". Κύκλοι του χώρου επισημαίνουν επίσης ότι η αναδρομική φορολόγηση των ΑΠΕ "αντίκειται στη κοινοτική νομοθεσία", ενώ από πλευράς τους οι σύλλογοι που εκπροσωπούν τους επενδυτές προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Κάτω από 12μήνο...
Tο πακέτο μέτρων για την εξυγίανση της αγοράς των ΑΠΕ θα κλείσει με μία ακόμη ρύθμιση, που αφορά στη μείωση του προβλεπόμενου 18μήνου για την υλοποίηση των έργων από την ημερομηνία συμβολαιοποίησής τους. Έτσι, από 18 μήνες που είναι σήμερα στη περίπτωση των φωτοβολταικών, θα πέσει σε κάτω από 12 μήνες. H ρύθμιση εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στο παρεμπόριο αδειών, με βασικό στόχο να σταματήσει να δεσμεύεται χωρητικότητα δικτύων για έργα που δεν προχωρούν.

πηγη :http://www.energypress.gr/news/Kleidwnoyn-ta-pososta-ths-eisforas-epi-toy-tziroy-twn-APE

3 σχόλια:

  1. ""Το 20% θα αφορά επομένως πρωτίστως τους παλαιότερους που είχαν "κλειδώσει" τις πολύ υψηλές ταρίφες.""

    Η μηπως τους νεοτερους που εχουν κλειδωσει υψηλη
    ταριφα???
    δεν βγαζω νοημα .
    δηλαδη καποιος πριν 2 χρονια εχει υψηλη ταριφα,
    αλλα και καποιος πριν 10 μηνες εχει παλι υψηλη ταριφα.
    πιανει μονο τους παλιους?

    ας περιμενουμε να το δουμε.


    bii

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eγω καταλαβαινω οτι οσο πιο παλια εχεις κλειδώσει ταρίφα τοσο πιο πολύ φορος θα μπει.
      Μην ξεχνας οτι απο το 2010 η ταριφα στα παρκα επεφτε καθε 6μηνο.

      Λιγο περιεργα ακουγονται ολα αυτα - και διαφορετικα απο οσα ειχαν ειπωθεί μεχρι προσφατα!Ακαταλαβιστικα επισης:
      1)Δηλαδη θα φορολογηθεί το ιδιο αυτος που εχει κλειδώσει μεν ιδια ταρίφα αλλα εχει υλοποιήσει το εργο με μια διαφορα εναμιση χρονου, που μπορει να σημαίνει και 30% -40% κατω στο κοστος υλοποιησης;
      2) τι εγινε με ολα αυτα που ελεγαν περι συζητήσεων με τραπεζες ; τι γινεται με οσους εχουν παρει δανειο;
      3) τι γινεται με οσους εχουν παρει επιδοτήσεις απο εσπα και υλοποίησαν πολυ αργοτερα απο οτι κλειδωσαν τιμες;

      Ολο φημες, και μαγειρεματα. Ολο ιδεες ειναι...Μας δουλεουν μου φαινεται

      Διαγραφή
  2. το ιδιο ισχυει και για τα οικιακα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ