Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

12-14% Η απόδοση εργων στα παρκα, εως 17% στα σπιτια

Δημοσιεύτηκε σήμερα από τη ΡΑΕ η γνωμοδότηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, στην οποία συμφωνεί στην αναθεώρηση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τα οικιακά συστήματα. Παράλληλα, η Αρχή τάσσεται υπέρ της αναπροσαρμογής της ταρίφας σε επίπεδο τέτοιο ώστε το IRR (απόδοση των έργων μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές) να μην ξεπερνά το 17% στα οικιακά και το 12-14% στα φ/β πάρκα.

Πιο αναλυτικά, η ΡΑΕ σημειώνει στο σκεπτικό της ότι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα είναι ταχύτατη, επικαλούμενη τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΛΑΓΗΕ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «κρίνεται σκόπιμο να επικαιροποιηθούν οι εγγυημένες τιμές, ώστε αυτές να αντανακλούν
α) Τη σταδιακή μείωση του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης,
β) Τη βελτίωση της αποδοτικότητας του σχετικού εξοπλισμού,
γ) Το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και επισφάλειας των σχετικών επενδύσεων στη χώρα μας, με τρόπο ώστε, τελικά, οι επενδύσεις αυτές να είναι βιώσιμες, ταυτόχρονα όμως και οικονομικά αποδοτικές για τη χώρα».

Τέλος, η ΡΑΕ κάνει αναφορά και στις επιδοτήσεις που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες παρά το γεγονός ότι έχει και την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.
Έτσι, η Αρχή καταλήγει στην εξής γνωμοδότηση:

«Α) Θετικά προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, όσον αφορά τη σκοπιμότητα αναπροσαρμογής των υφισταμένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς του πίνακα της παραγράφου 3 του άρθρου 27 Α του ν.3734/2009 (Α΄8), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 5 του ν.3851/2010 (Α΄85) και ισχύει, καθώς και των φωτοβολταϊκών σταθμών/εγκαταστάσεων που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης 12323/ΓΓ175/4.6.2009 (Β΄1079), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Β) Οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε τέτοια επίπεδα ώστε η απόδοση των έργων μετά φόρων σε τρέχουσες τιμές (after-tax nominal project IRR) να μην υπερβαίνει το 17% για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία υπάγονται στο ≪Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις≫. Για όλους τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, το εύλογο εύρος απόδοσης κατά τα ως άνω, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 12% με 14%, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα».

ΠΗΓΗ  http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60528

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ