Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Παιζει ακομα η αλλαγη σε feed in premium!!


θα μας τρελλανουνε!


Τη συζήτηση για την εφαρμογή του συστήματος feed in premium στη στήριξη των ΑΠΕ επαναφέρει η αποτυχία που διαπιστώνεται για μείωση του ελλείμματος στο λεγόμενο «λογαριασμό ΑΠΕ».
Παρά το γεγονός μάλιστα, ότι η έκθεση την οποία έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ για την προώθηση των ΑΠΕ παίρνει αποστάσεις από τη μνημονιακή «προτροπή» για εφαρμογή του
συστήματος feed in premium στη θέση του σημερινού συστήματος feed in tariffs, κύκλοι της αγοράς επιμένουν ότι η συζήτηση για αλλαγή είναι «πάνω στο τραπέζι», καθώς η πίεση από το συνεχιζόμενο ταμειακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ρεύματος, είναι ισχυρή.

Ούτως ή άλλως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σύστημα feed in premium είναι «του συρμού» ενώ και πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ έδωσε μια τέτοια κατεύθυνση μιλώντας για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη σχετικά με τη στήριξη των ΑΠΕ.
Ποιο είναι όμως το πιεστικό πρόβλημα; Το περιγράφει παραστατικότατα η μελέτη της Price Waterhouse Coopers που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία της ΡΑΕ για τη βελτιστοποίηση των Ταμειακών Ροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2012. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη, ενώ για το 2012 είχε προβλεφθεί μείωση του ελλείμματος του «λογαριασμού ΑΠΕ» κατά 100 εκατ. ευρώ, τελικά στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 2011 δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται «ενώ έχει προβλεφθεί μείωση του ελλείμματος κατά €100 εκατ. περίπου (Απόφαση ΡΑΕ υπ’ Αριθμ. 1453/2011), επιπρόσθετα ελλείμματα της τάξης των €110 εκατ. περίπου αναμένονται (προσεγγιστικά) να δημιουργηθούν στην αγορά προερχόμενα κυρίως από χαμηλότερες εκτιμήσεις εσόδων ή / και μη είσπραξη του Τέλους ΕΡΤ, του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη, της δημοπράτησης δικαιωμάτων CΟ2, καθώς και από έλλειμμα λόγω παλαιότερης χρήσης των Εσόδων από Διασυνδέσεις υπέρ των ΑΠΕ».

Πιο συγκεκριμένα αναμένονται τα κάτωθι για το έτος 2012:
  • Περίπου €10 εκατ. τουλάχιστον, μέχρι το 1ο τετράμηνο, λιγότερα έσοδα από το Τέλος ΕΡΤ, καθώς ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το συνολικό πλαίσιο διαμόρφωσής τους. Το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο, αν η απόδοση των εν λόγω χρημάτων καθυστερήσει περαιτέρω.
  • Περίπου €7 εκατ. λιγότερα έσοδα από την επιβολή Ειδικού Τέλους Λιγνίτη, καθώς η είσπραξή τους τέθηκε σε εφαρμογή με το ΦΕΚ 342, της 16 Φεβρουαρίου 2012.
  • Περίπου €50 εκατ. περίπου λιγότερα έσοδα από δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίων, ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος διάθεσης των 10 εκατ. τόνων, με την παραδοχή τιμής διάθεσης €6,7 ανά τόνο (μέση τιμή Ιανουαρίου 2012), αντί της εκτίμησης για €11,6 ανά τόνο περίπου.
  • Πρόσθετα ελλείμματα προερχόμενα από «Έσοδα διασυνδετικών δικαιωμάτων» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν υπέρ ΑΠΕ (περίπου €43 εκατ. έως Οκτώβριο 2010 βάσει της Απόφασης ΡΑΕ 371/2010, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και τα αντίστοιχα ποσά έως 31/01/2012).
Στα παραπάνω , δεν έχουν υπολογισθεί οι πιθανές επιπτώσεις από πιθανή αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα έναντι των εκτιμήσεων, καθώς και διαφορετικών έναντι των εκτιμήσεων Οριακών Τιμών του Συστήματος (ΟΤΣ).

πηγη http://www.energypress.gr/news/Stasimo-to-elleimma-sto-logariasmo-APE-para-ta-metra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ