Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΣΠΕΦ: Τελος ακινητων και φωτοβολταικα


Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των καταναλωτών της ΔΕΗ που αδυνατούν να καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τα χρέη που άφησαν πίσω τους Energa και Hellas Power ευθύνονται για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού ισχυρίζεται ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα (ΣΠΕΦ).
Δεδομένου ότι το συνολικό έλλειμμα της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται
σε 1,5 δισ. Ευρώ και οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ το α’ τρίμηνο του 2012 σε 162 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 62 εκατ. προς τα φωτοβολταϊκά, ο ΣΠΕΦ λέει πως δεν ευθύνεται ο κλάδος για την κατάσταση που επικρατεί.
Ο ΣΠΕΦ αποδίδει το δυσθεώρητο ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ που ανέρχονται σε 1,2 δισ. Ευρώ στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Επίσης κάνει λόγο για “ερασιτεχνική απελευθέρωση της λιανικής ρεύματος (βλ. ENERGA, HELLAS POWER κ.α ) που πρόσθεσαν 200 εκ. στο έλλειμα του ΛΑΓΗΕ” και “ανικανότητα και η απραξία του κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα που έλαβε για την οικονομική θωράκιση των ΑΠΕ στο όνομα της ανάπτυξης”.
Αναφέρεται επίσης στην περίπτωση της βουλγαρικής Vivid Power που άφησε και άλλο “φέσι” 13 εκατ. ευρώ. στον ΛΑΓΗΕ.
Ο ΣΠΕΦ επισημαίνει πως “τα φωτοβολταϊκά με τις συνολικές οφειλές τους των 60 εκατ. ευρώ είναι αυτά που ευθύνονται για τους ερασιτεχνισμούς της Πολιτείας που δημιούργησαν ελλείμματα δισεκατομμυρίων ευρώ” και καλεί την ελληνική κυβέρνηση «όσο υπάρχει ακόμη χρόνος να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΗ για το οποίο μόνο η ίδια ευθύνεται».
πηγη http://www.econews.gr/2012/04/26/spef-eidiko-telos-akiniton-fotovoltaika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ