Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

300 εκ € από την Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στις ΑΠΕ Ελλαδας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕDBR- European Bank for Reconstrucion and Develpment) ανακοίνωσε ένα πλαίσιο σχεδίου που δεσμεύονται μέχρι € 300.000.000 για νέες χρηματοδοτήσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι ο τομέας της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να υποστεί θεμελιώδεις αλλαγές πολύ σύντομα.


Η τράπεζα δήλωσε οτι "τα € 300.000.000 θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας της μεταφορας, στη μείωση των απωλειών και θα επιτρέψει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο", δήλωσε η τράπεζα.

Η ΕΤΑΑ πρόσθεσε επίσης ότι το νέο πλαίσιο της βασίζεται στο νέο καθεστώς στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, που ψηφίστηκε σε νόμο το περασμένο έτος. Η νέα πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα υιοθετεί ανταγωνιστικές προσφορές, μεταβλητή προμοδότηση, αντικαθιστώντας τις σταθερές τιμές και ακριβές ταρίφες.

Ενας εκπρόσωπος της τράπεζας  ερωτηθείς κατά πόσον η τράπεζα έχει συγκεκριμένα σχέδια για τη χρηματοδότηση ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων,  δήλωσε στο περιοδικό pvmagazine ότι υπάρχει μια σειρά έργων που η τράπεζα εξετάζει επί του παρόντος, και συνεπώς είναι "πεπεισμένος ότι εμείς [η τράπεζα] θα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι βιώσιμες στην Ελλάδα. "

Ομοίως, όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό pv κατά πόσον η τράπεζα έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε αυτό το στάδιο είναι απλά πάρα πολύ νωρίς για να εστιάσουν σε κάθε λεπτομέρεια."

Η ΕΤΑΑ έχει συμβάλει στη στήριξη της εγκαταστασης φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες, όπως στη γειτονική Τουρκία, όπου έχει δημιουργήσει προγράμματα χρηματοδότησης ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 1 MW. Ένα μεγάλο κομμάτι των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων της Τουρκίας χρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΤΑΑ.

Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί μόνο 4,2 MW το 2016 μέσω του συστήματος net-metering. Το 2017, οι ελπίδες του φωτοβολταϊκού κλάδου στα φωτοβολταικά θα επικεντρωθεί στο net -metering.

O τομέαW της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας βρίσκεται σε αναταραχή επίσης. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση  να ανοίξει την λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό. Επί του παρόντος, περίπου το 90% της αγοράς κυριαρχείται από τη ΔΕΗ . Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ, και έχει προτείνει άλλες εναλλακτικές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι αυτές οι επιλογές έχουν αποτύχει, και η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη, είναι πλέον κατανοητό ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει ένα μέρος της ΔΕΗ.

Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει ένα κενό στην παροχή (supply gap) ηλεκτρικής ενέργειας, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της. Η ΔΕΗ έχει μια ξεπερασμένη επενδυτική στρατηγική, που στοχεύει σε νέα εργοστάσια άνθρακα. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΕΤΑΑ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα με στόχο την προώθηση του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

πηγη https://www.pv-magazine.com/2017/03/16/ebrd-commits-e300-million-to-greeces-renewables/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ