Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Δελτίο Τύπου των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ., Ε.Π.Η.Ε. και Ε.Σ.Α.Φ., όσον αφορά την σύσκεψη με τον Υπ. ΕΝ.Π. κ. Σταθάκη στης 1/3/2017.

Στης 1/3/2017 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των φ/β εκπροσώπων με τον Υπ. ΕΝ.Π. κ. Σταθάκη και τον γεν. γραμματέα ορυκτού πλούτου κ. Βερροιόπουλο. Την  Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. εκπροσώπησαν ο κ. Παναγής Γιάννης και κ.  Νίκας Άρης, την Ε.Π.Η.Ε. εκπροσώπησε ο κ. Μπογδάνης Σπύρος και ο Ε.Σ.Α.Φ. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κάτρη Γιάννη.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν :
1)      η ταμιακή ασφυξία την οποία έχουν υποστεί οι φ/β παραγωγοί,
2)      οι ενέργειες του Υ.ΠΕ.Ν. για την ομαλοποίηση της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης,
3)      η ασυμφωνία μεταξύ Δ.Ε.Η., Α.Δ.Μ.Η.Ε. και Λ.ΑΓ.Η.Ε., όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δυο πρώτων προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.


Ο Υπουργός κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι έχουν γίνει προσπάθειες σε συνεργασία με το λογιστήριο του Κράτους και με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. ώστε να μην ανοίξουν και άλλο οι υπερημερίες των παραγωγών Α.Π.Ε., ενώ παράλληλα προωθούνται και δομικές αλλαγές στην αγορά. Κατά την άποψη του κ. Υπουργού, οι προσπάθειες που έχουν γίνει είχαν ως αποτέλεσμα την αποπληρωμή του Ιουλίου για τους περισσότερους παραγωγούς Α.Π.Ε. Παράλληλα οι συνθήκες που βρίσκεται η Χώρα (άφιξη των Θεσμών), δυσκολεύουν αρκετά τις ενέργειες που επιχειρούνται για την βελτίωση της κατάστασης, αλλά ο ίδιος ασκεί μεγάλη πίεση ώστε να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα.
Όσον αφορά τις οφειλές της Δ.Ε.Η. για το Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., τα οικονομικά στοιχεία τα οποία έχει δώσει ο Πρόεδρός της Δ.Ε.Η. στον Υπουργό  αμφισβητούν πλήρως τον Α.Δ.Μ.Η.Ε. και τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. Η Δ.Ε.Η. υποστηρίζει ότι, για τους λογαριασμούς τους οποίους έχει ήδη εισπράξει από τους καταναλωτές, οφείλει Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. από το 2015 62εκατ€ και από το 2016 70εκατ€ (σύνολο 132εκατ €). Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε των προαναφερόμενων οικονομικών στοιχείων, τα οποία παρουσιάζει η Δ.Ε.Η. και στους ισολογισμούς της.

Όσον αφορά το θέμα της ροής πληρωμών από εδώ και στο εξής, ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για συγκεκριμένο χρονικό πλάνο πληρωμών, ενώ υποστήριξε ότι συνεχίζει την πίεση και ελπίζει ότι η κατάσταση με τις υπερημερίες των παραγωγών Α.Π.Ε. θα ομαλοποιηθεί σιγά-σιγά.
Όπως γίνεται αντιληπτό επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί μας, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στο δελτίο τύπου μας από 3/2/2017 (συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη), στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρουμε,

«… Είναι πασιφανές ότι οι δομικές αλλαγές για να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα χρειάζονται αφενός μεν χρόνο αφετέρου δε την εμπράγματη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων. Το χρονικό διάστημα για την θεωρητική επίτευξη ισορροπίας θα πρέπει να βρει όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «ζωντανούς» σε κάθε άλλη περίπτωση δεν νοείται ισορροπία. Οι χρόνιες ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. καταδεικνύουν το μέγεθος του χρόνου που έχει δοθεί, με την ανέχεια του Λ.ΑΓ.Η.Ε. σε βάρος των παραγωγών από Α.Π.Ε. , για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Χωρίς κανένα όμως αντίκρισμα…»

Στη συνέχεια σε επόμενο δελτίο τύπου μας στις 14/2/2017 (συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη) αναφέραμε μεταξύ των άλλων,
«…Ο κ. Παναγιωτάκης μας ενημέρωσε για την δυσμενή κατάσταση της Δ.Ε.Η., τα σοβαρά ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και την κωλυσιεργία-γραφειοκρατία που υπάρχει εκ μέρους του Δημοσίου στην καταβολή σημαντικών ποσών προς την Δ.Ε.Η. Τα ποσά αυτά δεν αφορούν μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά επεκτείνονται στην διαδικασία απόσχιση του Α.Δ.Μ.Η.Ε. από την Δ.Ε.Η. και φτάνουν μέχρι και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ….»
Από τα προαναφερόμενα και με βάση τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα , αποδεικνύεταιγια άλλη μια φορά, αφενός μεν η ρεαλιστική προσέγγιση που έχουμε επιδείξει στα ακανθώδη ζητήματα με τις καίριες συναντήσεις - παρεμβάσεις μας, αφετέρου δε η υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση που παρέχουμε στους παραγωγούς από φ/β.

Σχετικά με την ασυμφωνία μεταξύ Δ.Ε.Η., Α.Δ.Μ.Η.Ε. και Λ.ΑΓ.Η.Ε., όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. και τις φερόμενες δηλώσεις του Προέδρου της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη περί παρακράτησης Ε.Τ.Μ.Ε.ΑΡ. για κάλυψη αναγκών της Δ.Ε.Η., στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις. Είναι δεδομένο ότι θα προβούμε άμεσα σε ενέργειες ώστε να τελειώσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν και δεν είναι αποδεκτό από μέρους μας τα ήδη τιμολογημένα ποσά μεταξύ των εμπλεκομένων, τα οποία διέπονται από τοίδιο κανονιστικό πλαίσιο, να μην βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να κατατεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους, όσον αφορά τουλάχιστον το Ε.Τ.Μ.Ε.ΑΡ., όχι μόνο στην Ρ.Α.Ε. αλλά και σε ανώτερο επίπεδο. Ευελπιστούμε για λόγους διαφάνειας, ισονομίας και τήρησης του Ελληνικού Συντάγματος να υπάρξει άμεση ευαισθητοποίηση και από μεριάς του πολιτικού συστήματος της Χώρας, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζητήσαμε επίμονα από τον Υπουργό κ. Σταθάκη να «πιέσει με κάθε τρόπο» ώστε να κλείσει το θέμα της αναχρηματοδότησης της Δ.Ε.Η. με όρους που θα αποδεικνύουν, εμπράκτως, ότι και οι τράπεζες αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης.Γνωρίζουμε ήδη ότι, τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με την αναχρηματοδότηση της Δ.Ε.Η. και ευελπιστούμε άμεσα  να βγεί λευκός καπνός.

Στις συνεχόμενες επαφές μας με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η., ως εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών το τελευταίο χρονικό διάστημα, μας γνωστοποιήθηκε ότι εφόσον εξελιχθεί θετικά το θέμα με την αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου της Δ.Ε.Η. αξίας 200εκατ € και υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες εισροές ποσών από το Δημόσιο (εντός της επόμενης εβδομάδας), θα προβεί σε άμεση σημαντικήχρηματοροή προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Αντιλαμβανόμενοι την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, όχι μόνο από πλευράς των παραγωγών από φ/β, αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες σε όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο διαλόγου που έχουμε στην διάθεση μας. Στις ακραίες καταστάσεις που βιώνουμε, έχουμε καταφέρει να γίνονται αποδεκτές οι έμμεσες παρεμβάσεις μας και σε ζητήματα τα οποία είναι πέραν της φύσης-εκπροσώπησης των φ/β συλλόγων, με μοναδικό σκοπό να βελτιωθούν οι πληρωμές των φ/β παραγωγών.Συνεχίζουμε τις άμεσες και έμμεσες ενέργειες μας ώστε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

1 σχόλιο:

  1. Ημεδαπή εταιρεία ενδιαφέρεται για αγορά λειτουργόντων ΦΒ πάρκων αρχικά στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής ανεξαρτήτου ισχύος. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν στο gchryss00@gmail.com σχετικές πληροφορίες (ισχύς, ακριβής τοποθεσία, χρόνος σύνδεσης, ταρίφα, τηλ επικοινωνίας). Αποκλείονται οι μεσάζοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ