Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι τράπεζες εχουν τον λογο ...Δωρεά των εσόδων για 4 μήνες!

Μπράβο λύσεις...
Απο που να την πιασεις την είδηση! 
Απο την Πειραιώς που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως ο αμεσα ενδιαφερόμενος; Απο τη δωρεά εσόδων; 
Και αν το έλλειμα ρε παλικάρια αυξηθεί του χρόνου (λέτε?) και αν το ΕΤΜΕΑΠ καταργηθεί βαση των τελευταιων νέων (λέτε?),  μήπως βρε η δωρεά να γίνει και του χρόνου και μετα να την κάνουμε και μόνιμη ; Μπα...υπερβολικό μου ακούγεται!  ηλιος

Την πρόταση για μηδενισμό του συσσωρευμένου ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ με επιβάρυνση των εν λειτουργία παραγωγών φωτοβολταϊκών και στη συνέχεια την επιβολή κουρέματος στις ταρίφες σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην παράγεται νέο έλλειμμα, πρόταση την οποία είχε παρουσιάσει πρώτη φορά το energypress και στην οποία έχει αναφερθεί αρκετές φορές έκτοτε, φαίνεται ότι διατηρούν στο τραπέζι των
συζητήσεων οι Τράπεζες. Αυτό προκύπτει από τα όσα δηλώνει, μιλώντας στην ιστοσελίδα της Βόρειας Ελλάδας voria.gr, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το στέλεχος της Τράπεζας, «εμείς καταθέσαμε ορισμένες προτάσεις, μετά από συνεργασία με τους δανειολήπτες. Σε αδρές γραμμές, προβλέπεται η εξάλειψη του ελλείμματος μέσα σε μία χρήση, μέσα στο 2014, με την  πολύ ουσιαστική δωρεά των εσόδων τους για ένα τετράμηνο, που θα κάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. ποσού άνω των 735 εκατ. ευρώ). Σαν αντίδωρο για τη δωρεά αυτή, προτείνεται η επιμήκυνση των συμβάσεων τους με το ελληνικό δημόσιο για επτά χρόνια, αφού δεχθούν μία μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών, της τάξης του 24%-26% και όχι μείωση του 40%-45% που σχεδίαζε το Υπουργείο.

«Εάν οι μειώσεις είναι της τάξης που σχεδίαζε το ΥΠΕΚΑ, τότε αυτές όλες οι επενδύσεις γίνονται μη βιώσιμες. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση μας, γιατί πρόκειται για μία θεσμοθετημένη διαδικασία, ούτε καν 5ετίας, στην οποία έχουν τοποθετηθεί και πολλά ξένα κεφάλαια. Διαφορετικά θα ήταν κακό για την εικόνα που δημιουργεί η χώρα μας, για την επιχειρηματικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη, η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει το ζήτημα του ελλείμματος, σώζει τον επενδυτή στις ΑΠΕ αφού δεν τον οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, διατηρεί τα «πράσινα δάνεια» στο ...πράσινο και απομακρύνει την επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές.
Το στέλεχος της Τράπεζας υποστηρίζει ότι η Πειραιώς και η Εθνική έχουν περίπου το 80% της αγοράς των «πράσινων» δανείων.  «Από αυτά τα δάνεια ούτε ένα δεν είναι προβληματικό αλλά κινδυνεύουν να γίνουν προβληματικά εάν το ΥΠΕΚΑ, κάνει πράξη όσα δημοσιοποιεί ως πρόθεση, δηλαδή το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές σε ποσοστό άνω του 40%, που για ορισμένους παραγωγούς συνεπάγεται μειώσεις στις τιμές ως και 60%», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τα πράσινα δάνεια της Πειραιώς  ανέρχονται σύμφωνα με τις εγκρίσεις στα 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται δάνεια για φωτοβολταϊκά, για υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, αξιοποίηση βιομάζας κ.λπ..  Τα δάνεια για τα φωτοβολταϊκά είναι γύρω στα 650 εκατ., καθώς η Τράπεζα συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια για τα οποία είχε δεσμευτεί η παλιά ΑΤΕ, για αγροτικά φωτοβολταϊκά, που είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Epimenei-h-Trapeza-Peiraiws-sto-syntheto-montelo-gia-to-new-deal-twn-APE

9 σχόλια:

  1. ηλιε εσυ εχεις κανα παρκο; εμεις λεμε εδω τον καημο μας αλλα δεν ξερουμε τι παιζει με το διαχειριστη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, πόσο καιρό διαβάζεις το blog?

      Πιστεύω οτι το fotoboltaika.blogspot έχει δείξει οτι ειναι ανεξαρτητο, με βήμα για ολες ομως τις απόψεις, οτι προσφέρει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και γνώση για να κανουμε την φωτοβολταική "ζωή" μας ευκολότερη. Την προσωπική μου άποψη δε την καταθέτω μέσω του blog από το 2010 ! Εσύ τι λές, να μην έχω προσωπικό ενδιαφέρον ; καλη δυναμη

      Διαγραφή
  2. Παπακυριακού Γιάννης4 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:37 μ.μ.

    .και ο HLIOS είναι πονεμένος όπως όλοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.energypress.gr/news/To-StE-apofasizei-gia-toys-sympshfismoys-ths-DEH-pros-LAGHE-kai-ADMHE
    Σπυρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδια τη βρισκω καλη την λυση εστω και ετσι.....μην ξεχναμε οτι μπορει για το ελλειμα να μην φταιμε εμεις... αλλα πρεπει να τελειωνουμε και να μας αγγιξει το κουρεμα οσο λιγοτερο γινεται κι οι πληρωμες να ερθουν στην κανονικη τους πορεια .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από αυτό που συμβαίνει τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία τα λέει οκ. Αντωνιάδης αλλά δεν αναφέρει σε τι θα συμμετέχουν οι Τράπεζες οι οποίες μας έδωσαν πράσινα δάνεια ενεχυριάζοντας τις εισροές από τον ΛΑΓΗΕ. Τώρα που δεν πληρώνει ας πάει να τα εισπράξει αυτός. Επίσης τα δάνεια μας τα δώσανε βάση των εγγυημένων τιμών. Αφού τράπεζα υποστηρίζει το μεσοσταθμικό κούρεμα θα πρέπει να γίνει κά το ανάλογο κούρεμα στα δάνεια. Απλή λογική αφού δώσανε δάνεια με ΡΙΣΚΟ τις τιμές του ΛΑΓΗΕ ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους όπως αναλάβαμε και εμείς ως επενδυτές Τέλος ας φροντίσει να ενημερωθεί για τα επιτόκια των ευρωπαϊκών τραπεζών για τις επενδύσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ