Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

H υποτονική Οικονομία προτρέπει την Ευρώπη στην επανεξέταση των προθέσεων της για την Κλιματική Αλλαγή

NYTIMES
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία για χρόνια προσπάθησε να οδηγήσει τον κόσμο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετριαζει τις φιλοδοξίες της  και σκέφτεται να κανει στροφή και να μετατρέψει τους υποχρεωτικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε απλούς σκοπούς!

Η βαθιά και διαρκή οικονομική επιβράδυνση, οι επίμονα υψηλές τιμές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι χρόνιες ασαφείς διεθνείς διαπραγματεύσεις κάνουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν δεύτερες σκέψεις για το πόσο επιθετικά μπορουν να ξαναφτιάξουν την βιομηχανία παραγωγής ενέργειας.

 Οι λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες , αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόταση για την ενέργεια και το κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα
περιλαμβάνει πιθανώς ένα δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 35 τοις εκατό έως 40 τοις εκατό έως το 2030 . Ορισμένοι αξιωματούχοι ήθελαν να κάνουν τους νέους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μη δεσμευτικούς . Αλλά η αντιθετη άποψη αυτή την εβδομάδα φαίνεται να έχουν στρέψει την παλίρροια υπέρ της, έχοντας ένα δεσμευτικό στόχο για ανανεώσιμη ενέργεια - αν και θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε μεμονωμένες χώρες.

Μια έντονη προσπάθεια άσκησης πιέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
Ο Jens Tartler , ένας εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος αντιπροσωπεύει την αιολική και την ηλιακή βιομηχανία , ανέφερε οτι η απουσία δεσμευτικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι " εντελώς απογοητευτική » και είπε ότι «θα συμβάλει σε μια σημαντική μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . "
  Αλλά ακόμη και μέσα απο την βιομηχανία απε ορισμενοι λένε ότι το πακέτο που αναδύεται είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίσει η βιομηχανία δεδομένου του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος .
" Φυσικά οι άνθρωποι λένε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα , αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση", λέει ο Tom MURLEY , ο οποίος χειρίζεται πακέτα των 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην HG Capital στο Λονδίνο .

Οι προτάσεις επηρεάζονται από εντονότατες διαμάχες για τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και το κόστος για τις κυβερνήσεις , τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για την επιδότηση του αυξανόμενου μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . 

Η Γερμανία , η οποία έχει ωθήσει για τη θέσπιση των στόχων της ενέργειας αγωνίζεται τώρα με την πραγματικότητα του ενεργειακού της μείγματος. Το σχέδιο της Γερμανίας , που υποστηρίζεται από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης , να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς και να στηρίξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έπεσε πάνω σε προβλήματα. Οι Γερμανοί  καταναλωτές πλήττονται με την αύξηση των ηλεκτρικούς λογαριασμούς , και οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι το κόστος της ενέργειας τους θέτει σε μειονεκτική θέση με τους ανταγωνιστές σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες .
Ακόμα κι έτσι , οι Γερμανοί πολιτικοί εξέφραζαν τους φόβους τους σχετικά με τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες . "Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ηγέτης στην προστασία του κλίματος . Γι 'αυτό χρειαζόμαστε σαφείς , διακριτούς στόχους για την προστασία του κλίματος , των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης , " είπε η Barbara Hendricks , υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας σε μια δήλωση που εξέδωσαν από κοινού την Τετάρτη με τον Sigmar Gabriel , τον υπουργό ενέργειας της χώρας .

Η ενεργειακή πολιτική υπήρξε πάντοτε ακανθώδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση , λόγω των πολύ διαφορετικών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων των μεγάλων χωρών -μελών του . Για παράδειγμα , η Γαλλία θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ως σημαντική , ενώ η γειτονική της Γερμανία, θέλει τη σταδιακή κατάργηση της. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα, που είναι κορυφαία πηγή εκπομπών .
Με την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών , οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν υποβιβαστεί στην πολιτική ατζέντα , καθώς οι οικονομίες της ηπείρου αγωνίζονται για τη δημιουργία της απολύτως αναγκαίας ανάπτυξης .
Το 2007 , η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στους στόχους , συμπεριλαμβανομένων 20 τοις εκατό μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020 , μια αύξηση στο μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο 20 τοις εκατό και 20 τοις εκατό βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης . Η Ευρώπη έχει πετύχει τους περισσότερους από αυτούς τους στόχους, με εκτιμήσεις οτι οι συνολικές εκπομπές έχουν μειωθεί κατά περίπου 18 τοις εκατό .
Αλλά , με το 2020 να πλησιάζει , αισθάνεται υποχρεωμένη να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική , λόγω των τεράστιων οικονομικών επενδύσεων που θα χρειαζόταν για να φθάσει στο υποχρεωτικό επίπεδο.
Αυτή τη φορά , ο στόχος θα επεκταθεί έως το 2030 . Οι προτεινόμενες περικοπές του 35 τοις εκατό έως 40 τοις εκατό θα εξακολουθεί να είναι μεταξύ των πιο φιλόδοξων στον κόσμο .
Ωστόσο , ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να θέτουν επιμέρους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα , και πιθανώς δεν θα υποχρεωθούν να φτάσουν συγκεκριμένα επίπεδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , σύμφωνα με αξιωματούχους. Αντ 'αυτού θα έχουν την ευελιξία να αποφασίζουν για τη δική τους πορεία προς μια οικονομία με χαμηλής έντασης άνθρακα .

Είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - περίπου 25 τοις εκατό έως 27 τοις εκατό - για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της , χωρίς να προσδιορίζονται όμως οι εθνικοί στόχοι.
Η πολιτική αυτή που εκπονείται και που θα είναι  αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις χώρες μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , προσπαθεί εν μέρει να αντιμετωπίσει σε καταγγελίες της βιομηχανίας και των καταναλωτών σχετικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη , οι οποίες έχουν αυξηθεί περίπου 40 τοις εκατό από το 2005.

Πηγη http://www.nytimes.com/2014/01/17/business/energy-environment/sluggish-economy-prompts-europe-to-reconsider-climate-goals.html?_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ