Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τραγελαφικές οι διαρροές για το new deal!: 60% κούρεμα, υποχρεωτικό, ..αλλα πιθανόν η βελτιωση να ειναι προσωρινή

Κινητικότητα μεγαλύτερη από ποτέ καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο χώρο των φωτοβολταϊκών. Μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ΥΠΕΚΑ να θέσει σε διαβούλευση το σχέδιό του για το κούρεμα των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ προκειμένου να εξασφαλίσει τον μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014, τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Ειδικά, δε, στο βαθμό που οι παρεμβάσεις του υπουργείου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το
δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, τα τελευταία δεδομένα έχουν ως εξής:
·         Το υπουργείο φαίνεται ότι, ακόμα και την ύστατη ώρα, δεν έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση. Πιθανόν δηλαδή να μην είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις ούτε σήμερα ούτε αύριο.
·         Το σενάριο που επικρατεί “δίνει” μεσοσταθμικό κούρεμα 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ με παράλληλη επέκταση του χρόνου διάρκειας των συμβάσεων και της αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων. Το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά αναλογικό, παίρνοντας υπόψη το χρόνο κατασκευής, την κλειδωμένη ταρίφα και άλλα δεδομένα όπως το αν έχει ενισχυθεί η επένδυση από τον αναπτυξιακό κ.λπ. Βασικό κριτήριο αποτελεί το IRR κάθε επένδυσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να φέρει όλες τις επενδύσεις σε ένα IRR περί το 11%.
·         Το μεσοσταθμικό κούρεμα 43% σημαίνει ότι θα υπάρξουν φωτοβολταϊκά πάρκα που θα έχουν μείωση πάνω και από 60%. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τεράστια αναταραχή καθώς θεωρείται ότι θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας για πολλές φωτοβολταϊκές επενδύσεις.
·         Το μέγιστο πρόβλημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται η δραματική καθυστέρηση στις πληρωμές των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του new deal (σύμφωνα με την ορολογία που έχει επικρατήσει, η οποία βεβαίως δεν είναι σωστή καθώς στην πραγματικότητα η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ δεν θα έχει χαρακτήρα εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό)  δεν θα είναι άμεσα και απλώς θα περιορίσουν κατά τι την υπερημερία. Πιθανόν δε η μικρή βελτίωση να είναι προσωρινή, καθώς όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση, συνεπώς θα καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις πληρωμές προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ και άρα το πρόβλημα θα οξυνθεί.
·         Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, τόσο από την απόδοση IRR, όσο και από εκείνο της τρύπας του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ. «Καίει» άμεσα τους παραγωγούς που έχουν να πληρώσουν υποχρεώσεις όπως ΦΠΑ, φόρους, τοκοχρεολύσια κ.λπ. και πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται μηνύσεις παραγωγών εναντίον του ΛΑΓΗΕ για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, έχοντας ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. προσανατολίζεται στην άσκηση δικαστικών μέτρων εναντίον – κυρίως - της ΔΕΗ.
·         Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΛΑΓΗΕ κατευθύνονται όλα για πληρωμή των παραγωγών, αλλά δεν επαρκούν. Ανάσα αναμένεται να δοθεί στο βαθμό που υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για καταβολή στον ΛΑΓΗΕ έως τα Χριστούγεννα 80 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ. Με αυτά τα λεφτά αναμένεται να εξοφληθούν στους παραγωγούς τα τιμολόγια Απριλίου.

 http://www.energypress.gr/news/To-koyrema-sta-fwtoboltaika-erhetai-alla-oi-kathysterhseis-paramenoyn

86 σχόλια:

  1. Καλα πριν απο το καλοκαιρι ακομα,μεχρι τωρα δεν εχουν καταληξει σε λεπτομερειες;;;;;;; Τι στο π@υτσο κανουν τοσο καιρο;;Τ δουλεμα παει συννεφο..Ενα να ξερετε..Οποιος τα εχει χασει ολα,δε σκεφτεται τπτ αλλο..Ακου εκει 60%!!! Απατεωνες!!! Λες και ειμαστε μη κερδοσκοπηκες επιχειρησης και χωρις να φταιμε εμεις για το ελλειμμα θα τ πληρωσουμε εμεις;;;;; Ανοητοι και ψευτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν, ο λογαριασμός ΑΠΕ με το 30% μεσοσταθμικά που ισχύει τώρα θεωρητικά είναι ισοσκελισμένος, άρα προς τι το μόνιμο 43%?...
    Και μετά τον μηδενισμό του (σωρευτικό) ελλείμματος τι μέλλει γενέσθαι;...
    Για το back-loading που θα αυξήσει τους ρύπους τους οποίους η ΔΕΗ μετακυλύει στον καταναλωτή, δεν βλέπω να ακούγεται καμία κουβέντα...
    Ούτε για τα παραλειπόμενα που πληρώνονται από τον ειδικό λογαριασμό...
    Ούτε για το ότι ο Έτινγκερ προ μηνός δήλωνε "Μην πειράξετε τις συμβάσεις, η Κομισιόν δεν το συνιστά"...

    ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΟΝΑΤΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ... ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ.... ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΓΙΑ 24ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Ή ΩΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ...ΜΗΝ ΠΩ Ως ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ....
    ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. btw και η "σταση πληρωμών" εξυπηρετεί τον σκοπό της...

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω και εγω με τον Πανο, αλλα μην εφησυχάσουμε !
      Πρεπει να συνεχως να τονιζουμε ότι άλλο το ελλειμα και άλλο ο ισοσκελισμός του Λογαριασμού
      Επισης ότι η κατασταση ως εχει με 30% μεσοσταθμική περικοπή φενεται να μην παραγει νεα ελλειματα.

      Πανο, αν μπορουσες λιγο ναεξειδικευσεις λιγο και στος άλλες πηγες του λογαριαμού ΑΠΕ, ποιες είναι και από τι εξαρτινται θα μας βοηθούσες παρα πολύ !!

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω να χάσω τίποτα πια. Έρχεται το τέλος σας αν τολμήσετε να προχωρήσετε αγόρια. Θα γίνει κόλαση αυτά τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καποιοι στο ΥΠΕΚΑ καλο 8α ειναι τωρα στις γιορτες με την ευκαιρια, να χερετισουν κορες, γιους, γυναικες, 8ειες, 8ειους κτλ.....εγω προσωπικα δεν εχω να χασω κατι αλλο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΜΑΚΙΔΕΣ......Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Κ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΛΟΥ-(ΓΚΡΑ)-ΜΑΚΗ.........για να δω...σασ μα8ανε στα κολεγια πως να σε περναει απο πανω καταστροφεας και να μην πα8ενεις τιποτα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και εμεις απο σερρες τα ιδια λεμε επανοτους δεν ειναι δυσκολο να μα θουμε που μενουν δεν εχουμε να χασουμε και εμεις τιποτα αλλα αυτι τιν φορα πραξις οχι λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγινε η συγκέντρωση καινπηγαν 50 άτομα.
    Ντροπή σε όλους.
    Έτσι δεν γίνεται αγώνας. Ο καθένας να περιμένει απο Τόλη άλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KAI TI THA KANOUME OTAN TO PERASOUNE ME YPOULO TROPO APO TIN BOULI ??
    THA MAS AFERESOUN 40-60% KAI META THA PREPEI EMEIS NA KANOUME FASARIA KAI NA PAME DIKASTIKOS?PIOS THA ANTEKSI TA EKSODA GIA MELONTIKA DIKASTIRIA??KSEROUNE AUTOI TI KANOUNE.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δεν ειναι οριζόντιο , υποθέτω οτι θα εχουν μεγαλύτερη μειωση οι προ του 2011 όπου πρόλαβαν για αρκετό χρονο και πήραν όλην την ταριφα χωρίς εισφορά καθώς και αυτοι του β εξαμήνου 2012 και μετα.

    Αλλα το θέμα δεν ειναι ποιος πολυ και ποιος λίγο.
    Ολοι ενωμένοι για 0 %.
    Εξάλλου αν δεν είχαν ΓΙΝΕΙ τα ΑΠΕ ( ΦΒ, Αιολικά) η Ελλαδα θα έτρωγε ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1 δις ετησίως.
    Γιαυτο μας έδωσαν αυτές τις ταριφες. ΌΧΙ γιατι κάνανε κάποιο λάθος. (πέραν των λαθών περί φυσικού αερίου κλπ,κλπ)

    Επισης καταλαβάινω γιατι οι αιολικό μονον 10%. Τι λογική ειναι αυτή? Αν ήταν έτσι αντί για ΦΒ θα εκανα αιολικό, τι μ....κια ειναι κ αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκλεισα τις τιμες και εδωσα προκαταβολες Φεβρουαριο του 12 ενω οι τιμες δεν ειχαν πεσει αρκετα οπως αργοτερα. 1,5 μηνα καθηστερηση οι βασεις ενω μου ελεγαν 20 μερες απο προκαταβολη χαθηκε ετσι το ραντεβου για την πασαλομπηξη και λογω απασχολησης σε αλλα εργα μου ηρθε 1 μηνα μετα επειτα κατασκευη και 1,5 μηνα στυσιμο απο ΔΕΗ για χελωνα με συνεπεια να συνδεθω αρχες Ιουλιου με κοστη πολυ μεγαλυτερα απο εκεινα που υσχυαν στη συνδεση και θα μου πουν τωρα β εξαμηνο θα σου κατεβασω τη ταριφα περισσοτερο..??

      Διαγραφή
  10. Βλεπω τωρα στον Σκαι οτι νγηκε καινουργια ευρωπαικη ιδηγια για την μειωση των ατμοσφαιρικων ρυπων γιατι το κοστος περιθαλψης των ασθενειων απο τα μικροσωματιδια θα φτασει απο 5-9% του ακαθαριστου προιοντος της ε.ε. Δινουν ιδιαιτερη εμφαση στην ηλεκτροπαραγωγη.
    Αλλα εμεις εδω εχουμε τοσο καθαρο αερα που εχουμε περιθωριο να κλεισουμε τα φωτβολταικα και να αυξησουμε την παραγωγη απο ορυκτα.
    Κυριοι ειμαστε πολυ μπροστα και οπως λεγαμε και παλιοτερα "οταν οι αλλοι μαθαιναν να γραφουν εμεις ειχαμε ανακαλυψει το μπλανκο". Μην μπερδευεστε οι ευρωπαιοι ειναι πισω και εμεις χιλιομετρα μπροστα.
    Σπυρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο πρωθυπουργός ψάχνει για επενδυτές στο εξωτερικό αλλά δεν ξέρουν ότι τους βάζουν στο μαντρί όπως εμάς. Προτείνω την αποστολή ενός μυνήματος στα αγγλικά σε ξένες εφημερίδες και blogs προκειμένου να περιγράψουμετην κατάσταση εδώ, να δωθεί δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για τις τακτικές του ελληνικού κράτους.
    Ότι θα γραφεί στο κείμενο πρέπει να είναι πραγματικό και επιβεβαιωμένο προκειμένου να πάρει τη δημοσιότητα που πρέπει (όπως και σύληψη του Λιάπη) με ταυτόχρονη αναφορά στην αντιμετώπιση των ελληνικών τραπεζών που δεσμέυουν τα πάντα για να σου δώσουν ένα δάνειο, σου παρακρατούν επόμενες δόσεις χωρίς να τους χρωστάς, ενώ π.χ.στην Αγγλία 500.000 λίρες είναι απλή διαδικασίαχωρίς υποθηκεύσεις... Δεν ξέρω αν θα θεωρηθώ ανθέλληνας ή εκβιαστής αλλά δεν μπορώ να αντιδράσω αλλιώς με τέτοιους διπρόσωπους κοπρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απόλυτα μαζί σου.... Ποιος θα σε θεωρήσει ανθέλληνα ή εκβιαστή...???? τα κα΄λο΄παιδα στη Βουλή και συα Υπουργεία τουπο Λιάπη.... και τ ι έγινε κι αν μας θεωρήσουν έτσι...... χεσμένους τους έχουμαι ηδη... όλοι μας.....

      Διαγραφή
  12. Auth th fora 8a exoun kai autoi apoleies....... emeis tis metrame se xrhmata........autoi se kati xeirotero........den exoume tipota na xasoume re.....apo ekei pou mas rimaksate twra thelete na mas valete kai fulakh...tha paw fulakh re tomaria....alla gia allo logo...oxi epidh ton 8elete eseis........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τόσα χρόνια που επικαρπώνονταν οι προμηθευτές ενέργειας την διαφορά που προέκυπτε από τον τρόπο υπολογισμού με την ΟΤΣ, δεν γινόταν τίποτα.
    Από την μελέτη του ΕΜΠ, προκύπτει ότι μόνο για μια χρονιά, το "όφελος" που προέκυπτε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την διείσδυση των ΑΠΕ, ήταν 734 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί η διείσδυση των ΑΠΕ, έριχνε την ΟΤΣ. Αυτή την τιμή καλούνταν να πληρώσουν οι προμηθευτές ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ). Βέβαια, οι προμηθευτές δεν μετακύλυαν την έκπτωση που τους γινόταν με αυτό τον τρόπο, στον καταναλωτή, αλλά τον χρέωναν με το στάνταρ τιμολόγιό τους και καρπώνονταν το όποιο όφελος.
    Από την άλλη, το ΕΤΜΕΑΡ (νυν τέλος ΑΠΕ) καλούνταν να καλύψει αυτή την διαφορά, επιπρόσθετα των χρεώσεων στα πλαίσια του τιμολογίου του προμηθευτή.
    Βέβαια αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα λόγω μη αναθεώρησης/τρόπου υπολογισμού, επομένως προέκυπτε έλλειμμα.
    Ορίστε λοιπόν, που βρίσκεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού: στις τσέπες της ΔΕΗ και του κάθε προμηθευτή ενέργειας!!!
    Βιβλιογραφία:
    Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ - Ανάλυση και Προβλέψεις
    Παντελή Κάπρου
    Καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας
    στο ΕΜΠ
    2 Μαρτίου 2011
    https://www.dropbox.com/s/jysc0wqcp2oyuih/meleti_emp.pdf

    Δεν έχω εντρυφήσει και πολύ στο ζήτημα, είμαι σε φάση μελέτης ενόψει καταθέσεων του βλαχοπρωτευουσιάνικού "νιού ντήηηλ" (με προφορά Τέξας) στο opengov για διαβούλευση και το έχω ρίξει στο διάβασμα... Όποιος έχει παρακολουθήσει πιο πολλά χρόνια/ έχει ασχοληθεί περισσότερο με την αγορά ηλεκτρ. ενέργειας, ας τα εξηγήσει καλύτερα!!!
    Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εν τω μεταξύ το ΙΟΒΕ - το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, επιστημονικός φορέας κύρους το οποίο διηύθυνε ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών Καθ. Ιωάννης Στουρνάρας, είχε δημοσιεύσει λίγο αργότερα από τον Καθ. Παντελή Κάπρο μελέτη με θέμα "Επιδράσεις και αναγκαίες προσαρμογές για τη
    μεγάλης κλίμακας διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή", υπερθεματίζοντας πάνω στα οφέλη που προκύπτουν από την διείσδυση αυτή.
    Επιπλέον, ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το πάγωμα της παροχής δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων ETS στην ΔΕΗ κλπ παραγωγούς ενέργειας. Αυτό σημαίνει, ότι ως ιδιαίτερα ρυπογόνες δραστηριότητες, οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα οφείλουν να αγοράζουν πλέον, τους ρύπους CO2 που παράγουν στο σύνολό τους. Βέβαια, με την μείωση της βιομηχανικής παραγωγής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση που εμφανίστηκε το 2008 στην Αμερική (βλ. Lehman Brothers κλπ) και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για αγορά ρύπων μειώθηκε προκαλώντας πτώση στην τιμή των δικαιωμάτων. Ωστόσο, καθώς η Ε.Ε. δεν θέσπισε αυτό το μέτρο για σκοπούς χρηματιστηριακούς (δηλ. την αποκόμιση κέρδους από την αγοραπωλησία ρύπων), αλλά για να στρέψει την βιομηχανία προς μη ρυπογόνες επενδύσεις, πρόσφατα ξεκίνησε την διαδικασία στήριξης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων - το λεγόμενο backloading. Δηλαδή, για τις ρυπογόνες βιομηχανίες που δεν έχουν δωρεάν διαθέσιμα δικαιώματα, δεν θα είναι πλέον συμφέρον να αγοράσουν φθηνά δικαιώματα ρύπων (όπως γινόταν μέχρι τώρα) καθώς αυτά θα ακριβύνουν, έτσι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους μείωσης των εκλυόμενων εκπομπών ρύπων με επενδύσεις σε τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και (guess what) ΑΠΕ!!!
    Άρα, με δεδομένο ότι ΑΠΕ ήδη έχουμε, για να κοιτάξει καλύτερα το λογαριασμό ο Στουρνάρας, και ας αναλογιστεί και την μελέτη του Ινστιτούτου που ο ίδιος διήυθυνε (εκτός αν την παρουσίασε αλλά δεν την ενέκρινε ο ίδιος!!!)... και μετά να έρθει να μας πει ότι οι ΑΠΕ και τα φωτοβολταικά συγκεκριμένα, επιβαρύνουν τον καταναλωτή (λες και το κόστος του backloading και των προστίμων που τρώει κατά καιρούς η ΔΕΗ, δεν το μετακυλύει στον καταναλωτή αλλά το περνά στα βιβλία της σε ζημιές... είδατε πουθενά κάτι τέτοιο;;;;)......

    Βιβλιογραφία:
    Επιδράσεις και αναγκαίες προσαρμογές για τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή
    Μονάδα Παρακολούθησης και Ανάλυσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας
    Ι∆ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
    Αθήνα, Ιούλιος 2011
    https://www.dropbox.com/s/f7e7dz3ly1vga3l/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7_%CE%99%CE%9F%CE%92%CE%95_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%91%CE%A0%CE%95_UqqOX.pdf

    EU states approve 'backloading’ fix to rescue bloc's carbon emissions trade
    http://www.dw.de/eu-states-approve-backloading-fix-to-rescue-blocs-carbon-emissions-trade/a-17213997

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010606/2012 προς την Επιτροπή
    Nikos Chrysogelos (Verts/ALE), Claude Turmes (Verts/ALE) και Reinhard Bütikofer (Verts/ALE)
    Θέμα: «Μια εναλλακτική μέθοδος για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα»

    Μεταξύ των υποχρεώσεων που η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εκπληρώσει έναντι των πιστωτών της, είναι η κατάργηση, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), που χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ [1].
    Ως βασικό μέσο για την εξάλειψη του ελλείμματος αυτού, ο νέος νόμος [2] επιβάλλει, με αναδρομική ισχύ, ένα ειδικό τέλος για φωτοβολταϊκά συστήματα που ισοδυναμεί με μείωση κατά 25 - 30% της αντίστοιχης επιδότησης της τιμής της παραγόμενης ενέργειας (FIT), καθώς και μια κατ’ αποκοπή εισφορά 10% στις άλλες ΑΠΕ. Θα ήταν δυνατόν, ωστόσο, να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ειδικού “ETMEAΡ” [3] δηλαδή του φόρου που πληρώνουν οι καταναλωτές για την υποστήριξη της ανάπτυξης ΑΠΕ στην Ελλάδα.
    Σύμφωνα με μια μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) [4], “η συμβολή του ειδικού φόρου για τις ΑΠΕ είναι μόνο περίπου 40%”,
    ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επαγγελματικών οργανώσεων ΑΠΕ [5], κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο 2009 έως τον Απρίλιο 2012 οι Έλληνες καταναλωτές κατέβαλαν συνολικά 336,1 εκατομμύρια ευρώ σε ETMEAΡ. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40%, ή 134,4 εκατομμύρια ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των ΑΠΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 201,7 εκατομμυρίων, κυρίως σε
    επιδοτούμενους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αν αυτά τα 201,7 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι καταναλωτές είχαν εκτραπεί στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ αντί στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, το έλλειμμα, το οποίο στο τέλος του Απρίλη 2012 ήταν 201.100.000 ευρώ, θα είχε εξαλειφθεί.
    Η στρέβλωση αυτή προκύπτει από τη μέθοδο σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ο ETMEAΡ. Επί του παρόντος, βασίζεται στη διαφορά μεταξύ της εγγυημένης τιμής για τις ΑΠΕ και της οριακής τιμής συστήματος (SMP), μετά την ενσωμάτωση της ενέργειας από ΑΠΕ, και όχι στην SMP που οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα κατέβαλαν εάν δεν είχε υπάρξει καμία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ [6]. Έτσι, οι καταναλωτές φέρουν τα έξοδα τα οποία θα έπρεπε να βαρύνουν τους προμηθευτές και
    να εξαλειφθεί αυτό, απαιτούνται ειδικά μέτρα, τα οποία όμως θα βλάψουν μακροπρόθεσμα την αγορά των ΑΠΕ.
    1.Πιστεύει η Επιτροπή ότι η τρέχουσα μέθοδος υπολογισμού
    ETMEAΡ είναι δίκαιη για τους Έλληνες καταναλωτές;
    2.Έχει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής στην τρόικα εξετάσει
    αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού ETMEAΡ ως ένα τρόπο
    εξάλειψης του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις
    ΑΠΕ, χωρίς κανένα κόστος για τον καταναλωτή και χωρίς να
    βλαφτεί η αξιοπιστία του συστήματος (FiT) στην Ελλάδα;
    3.Προτίθεται η Επιτροπή να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές
    προκειμένου να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής
    του επιπλέον κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
    συμβάλλοντας έτσι και στην αξιοπιστία του συστήματος FIT;
    [...]


    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής

      Οι συζητήσεις σχετικά με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ευρύτερου τομέα της ενέργειας είναι σημαντικές και μπορεί να είναι ιδιαίτερα τεχνικές. Σημαντικό θέμα που επιβάλλεται να εξετασθεί κατά τις εν λόγω συζητήσεις είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι συνυπολογισμού εν προκειμένω των επιπτώσεων της κατάταξης συναρτήσει της οικονομικής αξίας. Τα στοιχεία που θίγουν τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου αποτελούν μέρος της υπό εξέλιξη τεχνικής συζήτησης στην Ελλάδα σχετικά με τη μεταρρύθμιση των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα. Η Επιτροπή συμφωνεί ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να διασφαλίζουν την ορθή αναπαράσταση και κατανομή των δαπανών ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση των καταναλωτών ενέργειας.
      Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για την περαιτέρω σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
      Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή πρότεινε στις ελληνικές αρχές ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας που θα μπορούσε να δρομολογηθεί σύντομα.


      ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΕΙΠΩΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ, ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΛΛΟΝ, ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ...ΕΠΙΣΗΣ, Η ΕΞΙΠΥΡΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΝ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ!

      Διαγραφή
  16. PanosPV πολύ διαφωτιστικά αυτά που αναφέρεις,
    Ολοι γνωριζαν και γνωριζουν, μα κανενας δεν εκανε τιποτα αντίθετα προσπαθουν να διογκώνουν το πρόβλημα και να το φορτωσουν ολο στα φβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. έγώ ξέρω σαν χωριάτης ΄΄ενα πράγμα ότι υπογράψαμε μία 20ετή σύμβαση όταν ο ένας απο τους δύο ΑΘΕΤΕΙ τα γραφόμενα του τότε ό άλλος έχει δικαίωμα να ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ άρα στα 20 χρόνια είναι 1000000 ευρω ας μας τα δώσουν απο τώρα στο καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ERXETE TO TELOS KAI OXI MONO STA FOTOVOLTAIKA....OYTE MONO STIS APE......8YMASTE TO MALAKA POU ELEGE OTI KAI H ARGENTHNH XREWKOPHSE APO TON TOMEA TIS ENERGEIAS??? KATI TETOIO.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εντωμεταξύ μια και ασχολούμαι λίγο με την μελέτη της αγοράς ενέργειας και των ΑΠΕ εχθές και σήμερα, διαπιστώνω ότι ο ΜΟΝΟΣ φορέας ΑΠΕ που έχει ασχοληθεί ΣΟΒΑΡΑ με ανάλυση του προβλήματος του ελλείμματος του Ε.Λ. και με στοχευμένες παρεμβάσεις, τις οποίες τεκμηριώνει με επιχειρήματα, είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)...
    Όλοι οι άλλοι είναι... άσε να μην πω καλύτερα γιατί δεν θέλω να είμαι εγώ αυτός που θα ρίξει το επίπεδο (μα είναι δυνατόν, φορέας ΑΠΕ να στοχοποιεί ευθέως άλλες κατηγορίες της ίδιας ΑΠΕ για να εξυπηρετήσει συμφέροντα της κατηγορίας του...όταν την ίδια στιγμή υπάρχει σωρεία στοχευμένων παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν σε μια πιο εποικοδομητική κατεύθυνση...πως να μας πάρουν στα σοβαρά μετά???...)
    Άσε που μερικοί άλλοι είναι "μυρωδιάδες"...που λέμε και στην καθομιλουμένη!............

    ΥΓ. Επειδή σε άλλα θέματα βλέπω να μπαίνετε σε αντιπαράθεση με τον αντιτέτοιονε, απλά αγνοήστε τον...Να μας τρολάρει θέλει, μην του κάνετε την χάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. δεν υπαρχει αυτό το αρθρο. τελικα ποιος γραφει εδώ μεσα ηθελα να ξερα. μαλλον είναι καποιος που θελει να δημιουργησει συγχηση. βεβαιον αυτό. εχει κερδος μεγαλο. μπορει να ναι κανενας χρυσαυγιτης ή συριζαιος. αυτοι είναι μαζι και κανουν τα παντα να διαλυθει η χωρα. δεν μπορω να το εξηγησω αλλιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσυ μαλλον κανενα κοματοσκυλο της ΝΔ

      Διαγραφή
    2. To αρθρο εχει γραφτεί στο energypress. Aναφερεται η πηγη κατω. Το blog το αναπαράγει , με δικό του τίτλο ...

      Διαγραφή
  21. Οι κεραταδες θα μας τρελανουνε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για το χάλι της χώρας μας.... Και εμείς που πιστεύαμε ότι θα βάλουμε φωτοβολταϊκά και θα πέφτει το χρήμα χωρίς κόπο... Έτσι δεν γίνεται ανάπτυξη.. Οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης μας ... Δυστυχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βέβαια όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι. Εσύ, εγώ ο άκης, ο λιάπης, ο μαντέλης, ο βουλγαράκης κλπ κλπ. Γιατί βέβαια εγώ αποφάσισα να φύγουν οι επιχειρήσεις σιγά σιγά εδώ και 30 χρόνια. Εγώ για κάθε δραχμή που ξόδευε για έργα και προμήθειες το κράτος οι φίλοι μου κι εγώ βγάζαμε 100 "νόμιμα" και μη. Εγώ είπα στο σιούφα να ξεκινήσει την ιστορία των φ/β όπως την ξεκίνησε, να κονομήσουν οι λίγοι και κολλητοί τους, μετά να την παγώσει και μετά οι γιοί του να ανήξουν εισπραχτική εταιρία για τους ηλίθιους που πίστεψαν τον μπαμπά και τους φίλους και πήραν δάνεια. Εγώ για το μόνο που νοιώθω υπεύθυνος απέναντι στη χώρα μου, είναι που κάποιες φορές τους ψήφισα και υπεύθυνος απέναντι σε μένα και στους δικούς μου που δεν έστειλα ότι έβγαζα έξω και να το παίξω και "ευεργέτης" και μεγαλοεπενδυτής τώρα. Υπόσχομαι να μην ξανακάνω τίποτα από τα δύο άλλη φορά.

      Διαγραφή
    2. Το «new deal» στα φωτοβολταϊκά, το νέο, «γερό κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών τέθηκε επί τάπητος χθες. Το σχέδιο αποφασίστηκε στην εφ' όλης της ύλης σύσκεψη για την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του κλάδου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού και υφυπουργού Περιβάλλονος ? Ενέργειας κκ Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.

      ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΙ ΩΣ ΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΩΜΕΝΟΙ ΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ !!! ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ...

      Διαγραφή
  23. EΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ 70% .
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ .
    ΜΑΣ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στα ραδιενεργα του energypress Αλλαγή σκηνικού για το new deal - στο τραπέζι οι παλιές προτάσεις
    Σε κάποιους από τους παραγωγούς και τους φορείς που τηλεφωνούσαν στο energypress χθες και προχθές, ρωτώντας για το new deal, το είχαμε πεί: Αφήστε να δούμε μήπως έχουμε αλλαγή πορείας… Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, λοιπόν, υπάρχει ολική ανατροπή στα σχέδια του υπουργείου και γιαυτό υπάρχει η καθυστέρηση, η οποία βεβαίως οδήγησε και τη ΡΑΕ στο να μην πάρει ακόμα απόφαση για το ΕΤΜΕΑΡ. Να σας πληροφορήσω λοιπόν ότι έχει επανέλθει στο τραπέζι η παλιά πρόταση για λογιστική διαχείριση του ελλείμματος με το πάγωμα έκδοσης τιμολογίων εκ μέρους των παραγωγών ΑΠΕ. Ο χρόνος κατά τον οποίο δεν θα κόβουν τιμολόγια δεν θα είναι ίδιος για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Θα είναι ανάλογος του βαθμού που επιβαρύνει η κάθε τεχνολογία τον ειδικό λογαριασμό. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί οι φωτοβολταϊκοί να μην κόψουν τιμολόγια 5 μηνών, οι αιολικοί 1 μήνα κ.λπ. Στο τέλος θα υπάρχει και κούρεμα, αλλά μικρότερο από το αρχικά σχεδιαζόμενο (μεσοσταθμικό 43% για φωτοβολταϊκά και 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ). Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς θα πάει γύρω στο 25% για τα φωτοβολταϊκά και γύρω στο 5% για τους άλλους. Αυτά προς το παρόν, διότι όλα πλέον είναι και πάλι στο τραπέζει και μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επειδή το blog ξερω οτι διαβάζεται απο όλους........

    Λοιπόν , οσο πιέζουμε τοσο θα περνουμε.
    Πήγα στην δεύτερη συγκέντρωση και απογοητευτηκα.Εντάξει , δεν είμαστε συνηθισμένοι σε διαδηλώσεις κλπ, αλλα μονον 50 άτομα ρε παιδια?

    500kw αττικη δεν εχω πληρωθεί.

    Δεν γνωρίζω ποιος μπορεί να μας συσπειρώσει , αλλα οταν γίνεται



    ΥΓ 500kw αττικη δεν εχω πληρωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 10:40 ΚΟΥΡΑΓΙΟ...
      Το θέμα ειναι οτι ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας των 50 ατόμων τοχει ξεπουλήσει το παιχνίδι,πράγμα πλεον γνωστό σε όλους.Γι αυτό και δεν προσήλθαν ολοι οι άλλοι παραγωγοί.

      Διαγραφή
    2. Απο εδώ και στο εξής:
      DO NOT INVEST in GREECE

      Διαγραφή
  26. Απο εδώ και στο εξής:
    DO NOT INVEST in GREECE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τοσο καιρο αφηναμε συγκεκριμενους να χειριζονται την κατασταση και ειδατε που φτασαμε καποιοι συλλογοι εξαφανιστηκαν γιατι ειχαν παρει διαβεβαιωσεις για πληρωμη και Σεπτεμβριο αλλοι 90% και τον Ιουνιο. Μην αφηνεται τους ιδιους να διαπραγματευονται οποτε δινετε η παραμικρη ευκαιρια να μιλησετε καντε το μην συνεχιζετε την ιδια σταση που σας εφερε ως εδω.
    Οσο για το λογιστικο τρυκ του λογαριασμου προυποθετει πιστωτικα τιμολογια του 2013 τα οποια θα πληρωθουν μετα την 20ετια της συμβασης. Και απο Γεναρη κατα τα λεγομενα τους θα κοβουμε κανονικα τιμολογια και θα πληρωνομαστε χωρις καθυστερηση αλλα οπως εχω ξαναπει σε ολα τα σεναρια δεν υπαρχει καμια εξασφαλιση απο την μερια του υπεκα για την επιτυχια του σχεδιου.
    Σπυρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 11.000 πάρκα επί 4 άτομα οικογένεια 4συγγενείς που θε επηρεάσουν 88.000 άν μοιραστούν 60.000 στο ΣΥΡΙΖΑ και 22000 στη χρυσή αυγή 4.000 σε διάφορους μειώνονται απο τα άλλα 2 κομματα της συγκυβέρνησης δηλαδή μείον 88.000 σταυροί σύν 88000 σύνολο 176000 με αναγωγή είναι γύρω στις 250000 άτομα που θα ακολουθήσουν άρα γύρω στο 6% τού εκλογικού σώματος στις εκλογές που έρχονται (αφού οι προβλέψεις ότι θα πάνε να ψηφίσουν είναι γύρω στο 44%) εξαιρώ τους φίλους απο το παιχνίδι γιατί θα πάμε πολλοί μετά.ΡΕ ΥΠΟΥΡΓΑΡΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΤΕ ειτε κόψετε 5% είτε 105% δεν θα σας ψηφίσει κανείς απο τους κομένους όσο και να σας λεέι ο λουμάκης ότι θα το κάνει......αντε στο καλο και να μας γράφετε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συνάδελφε γνωρίζεις στα αλήθεια τι θα συμβεί στα πάρκα και την επένδύση μας;

      Διαγραφή
    2. Σιγουρα δε γνωριζει οπως και εγω αλλα καλυτερο το δε γνωριζω απο το σιγουρο θανατο.
      Ουτος η αλλος με αυτη τη λογικη Πασοκ και ΝΔ βγαιναν πρωτα κομματα και κατεστρεψαν την Ελλαδα.

      Διαγραφή
  29. Συναδελφοι οι πολιτικοι δεν κανουν μαλακιες οταν το θεμα αφορα ψηφους. Δεν χρειαζεται να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ηδη γνωριζουν απο εσωτερικες μετρησεις οτι εχουν προβλημα για αυτο βλεπετε πολλες αλλαγες στα νομοσχεδια και οτι οι βουλευτες αγωνιζονται για τον λαο. Θα τα στρογγυλεψουν τα πραγματα κατοπιν των καταλυτικων επεμβασεων του Σαμαρα. Το θεμα τους ειναι να φανει ο Σαμαρας οτι ενεργει για το καλο του λαου για να κερδισουν ποσοστα στις μετρησεις. Και καποια στιγμη συντομα θα γινει και ανασχηματισμος για "καψει" τους βουλευτες που εχουν αρνητικη εικονα για να ξεφορτωθει τα βαριδια. Τωρα δεχονται μεγαλη πιεση και ισως ειναι η ευκαιρια μας να πιεσουμε με καθε τροπο.
    Σπυρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και εμένα δεν με νοιάζει τι θα κάνει ο συριζα, η χα αυτό που με νοιάζει είναι τι έκανε η νδ και πασοκ, οποτε θα διαλέξω κάποιον για να φύγει επιτέλους η χολέρα νδ πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. το κείμενο του 6.12 πμ έχει βάση .....χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα ε νομίζω ότι δεν πρέπει να γραφτεί και τίποτε άλλο φοβού τους έλληνες αφού είναι απρόβλεπτοι και τιμωρούν πάντα έστω και αργά .έτσι και εγώ νομίζω μετά και απο τα σημερινά (αποχώρηση πολύδωρα) ότι έχουν όχι απλά πρόβλημα αλλά μία τεράστια ΤΡΥΠΑ που την άνοιξαν οι ηλίθιοι πολιτικοί και τώρα πεφτουν μέσα και δεν σώζονται με τίποτα..... η γνώμη μου? πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη η ΧΑ τρίτη η ΝΔ και πάει λέγοντας...........τώρα για κούρεμα και τέτοια κόλπα ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΙ αλλά με όλο αυτό το σκηνικό ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ....ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΝΕ ΣΑΝ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ. και πίσω να πάρουν τα όσα εχουν εσκεμένα διαρευσει για να μας ΓΑΜΗΣΟΥΝ δεν σώνονται με ΤΙΠΟΤΑ .......υπομονή 2 νομοσχέδια ακόμα 2 διαροές και στο ΄τέλος ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου Ανάσταση με ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή!!!!

      Διαγραφή
    2. Τι χειρότερο μπορεί να μας βρει;
      Θα μας χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ σε δραχμές και όχι σε σκληρό Ευρώ;
      Θα κρατικοποιήσουν τα σπίτια μας αντί να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό;
      Θα κρατικοποιήσουν τη γη αντί να τη φορολογούν -παράγει δε παράγει;
      Θα πάψουν να σέβονται συμβάσεις και νόμους, ενώ τώρα απλά τους αλλάζουν κατα πως τους βολεύει;
      Θα εκτοξεύσουν την ανεργία σε υψηλότερα επίπεδα;
      Θα κατάσχουν τις καταθέσεις, ενώ τώρα δε κάνουν το ίδιο με την υπερφορολόγηση;
      Ο κόσμος δε θα μπορεί να αγοράσει βασικά αγαθά όπως πετρέλαιο και φάρμακα και θα αναγκαστεί να επιστρέψει στα ξύλα και στις εισαγωγές γενοσήμων από την ουγκάντα;
      Μπορώ να γράψω σελίδες ολόκληρες.
      Από την άλλη ίσως μας κάνουν νταντά οι Γερμανοί και δε θα χρησιμοποιούμε πλέον σα νόμισμα το Ευρώ.
      Απάντηση ΦΒ: Χεστήκαμε, γιατί οι περισσότεροι το Ευρώ το βλέπουμε εκεί που δε πρέπει, στους λογαριασμούς των δανείων μας.

      Διαγραφή
    3. Τα δάνειά σου θα τα αποπλειρώσεις σε δραχμές ή σε ευρώ: Μη ξεχνάς οτι τα πείρες σε ευρώ
      Πιστεύεις ακόμη σε ταξήματα του κάθε κομματος. ότι μήπως σου χαριστούν τα δάνεια: Επιτέλους σκεφτήτε λιγάκι όρειμα.

      Διαγραφή
    4. Τόρα που δεν έχω ούτε ευρό ούτε δραχμάς μπορής να με πης με τι σκατά θα τα πλερώσο;

      Διαγραφή
  32. μη μασάτε βρε σεις με τις πίπες που μας λένε για δραχμές και βιβλικές καταστροφές. Μια ζωή παραμύθια και τρομοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Κι αν έρθει η δραχμή τι θα γίνει ; Θα τραβήξουμε ένα ζόρι για μερικούς μήνες. Ενώ τώρα τραβάμε το ζόρι για τόσα χρόνια και τα πράγματα χειροτερεύουν μήνα με το μήνα. Εκτός αν πιστεύουμε στο san sex story......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ετσι και ερθει δραχμή φιλε μου, τα φβ εγαμηθηκαν, \
    Ενώ όλα θα ανεβαινουν με τον πληθωρισμό 30 - 40 - 50 %, ποιος ξερει ποσος θανε , οι ταριφες θα ανεβαινουν μονο το 1/4 !!!! Θα χανουμε 20 % κάθε χρονο, σε τρια χρονια ουτε στραγαλια δε θα αγοράζεις με τα εσοδα ενός φβ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ανώνυμος 4:49 έχει δίκιο.
      Εκτός και αν η επόμενη κυβέρνηση που θα μας επιστρέψει στη δραχμή (αν είναι δίκαιη) προβλέψει για 100% πληθωριστική αναπροσαρμογή στις συμβάσεις μας.

      Διαγραφή
    2. Ποιός λέει τέτοιες μ@Λ@κίες για τρελλούς πληθωρισμούς κλπ? Οι κολλητοί των γερμανοτσολιάδων?
      Ένα μικρό μαθηματικό πρόβλημα σας έχω σε εσάς που η φυγή από το ευρώ σας έχουν πείσει ότι είναι η δευτέρα παρουσία. Το βράδυ που μπήκαμε στο ευρώ κι ενώ μισθοί, συντάξεις, καταθέσεις κλπ μεταφράστηκαν ακριβώς με το 340,75 , πόσος ήταν ο πληθωρισμός που έκανε το 100ρικο 1ευρώ? Λύστε το και μετά συζητάμε για τις καταστροφές.
      Τα δάνεια θα πληρωθούν στο νόμισμα της χώρας πάντα κι όχι σε τι νόμισμα το πήραμε.

      Διαγραφή
  34. Νομίζω προλάβαν ήδη και το καταργήσαν το 1/4.
    Ας μας αναλύσει κάποιος τι επίπτωση θα είχε και μια πιθανή εμφάνιση του μπαμπούλα στα παχυλά έσοδά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. για πληρωμες μαιου γνωριζει καποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ερώτημά σου είναι μάλλον ρητορικό ή και για πολλούς μεταφυσικό.
      Πλήρωσε η ΔΕΗ το ΛΑΓΗΕ; Αποδώθηκαν τα ποσά του ΦΠΑ; πληρώθηκαν όλοι οι μικροί τον Απρίλιο για να πάρουν σειρά οι μεγάλοι ή μήπως λείπει η φορολογική ενημερότητα και καθυστέρησε η πληρωμή του φιλάρα από την άνω Ραχούλα που έχει 100KW; επικοινώνησε κανείς με τα κορίτσια ή με τον κ. Μπότση; Μη και πίσω από την αναφορά περί πληρωμής είναι ο αντιφωτοβολταικός και σπάει πλάκα με τον πόνο μας; Έλαβε την επιστολή του ΘΕΣΙΦ ο Σαμαράς; αν ναι μπόρεσε να φάει χθες όλη μέρα ή δήλωσε συμπαράσταση στον κ. Καραμανλή με τον οποίο συνέφαγε και ο οποίος δηλώνει σε δίαιτα; Βρήκε χρήματα για τέλη κυκλοφορίας ο Λιάπης;
      Τέτοια και άλλα πολλά ερωτήματα βασανίζουν του Έλληνες και περισσότερο του Φωτοβολταικούς παραμονές Χριστουγέννων.
      To new deal έρχεται αλλά μπορεί να περιλαμβάνει δωρεά των οφειλών από τους παραγωγούς κι αυτό μέχρι να ξαναδημιουργηθεί έλλειμα γιατί ως γνωστό οι ΑΠΕ και οι μικροί στην Ελλάδα επιδοτήθηκαν απλόχερα.
      http://www.energypress.gr/news/Prasino-fws-se-9-nees-aiolikes-ependyseis

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς συνάδελφοι:
      Οτι και να βάλει ο ανθρώπινος νούς σχετικά με τις χρηματικές καταχρήσεις των Ελλήνων πολιτικών,είναι βέβαιον οτι θα είναι
      κατά πολύ λιγότερο απο τη πραγματικότητα...
      DO NOT INVEST in GREECE

      Διαγραφή
    3. Αλήθεια μ'αυτούς τους ελάχιστους που δεν έχουν πλεον δάνειο και συνεπώς δεν έχουν ανάγκη για επιμήκυνση δανείου...τι γίνεται?

      Διαγραφή
  36. Προς συνάδελφο 4:09.
    Ήρθε νέα κυβέρνηση, έφερε τη δραχμή, η Ελλάδα εκτός ΟΝΕ, πληθωρισμός καλπάζει, σκηνές τύπου Αργεντινής στους δρόμους, το Κράτος κρατικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας, το τσουνάμι αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.
    Αυτό είναι ένα σενάριο.
    Να πω ένα άλλο.
    Ο Ασημάκης ανακοινώνει τα μέτρα που περιλαμβάνουν μεσοσταθμικές περικοπές 45%. Τα έσοδα της ΔΕΗ δεδομένης της κατάστασης εξακολουθούν να υπολείπονται. Το έλλειμμα διευρύνεται και σύντομα συζητείται πλέον κούρεμα 60%, ώστε το IRR των επενδύσεων να πάει στο Ευρωπαϊκά αποδεκτό 7% (με τα επιτόκια δανεισμού στο 10% από 70% δανεισμό και πάνω βάζεις και από τη τσέπη σου χωρίς να κάνεις απόσβεση).
    Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη δικαιώνουν επιτέλους τους φβ και τότε με αιφνίδια κίνηση αποφασίζεται ο ξαφνικός θάνατος του ΛΑΓΗΕ. Συμβάσεις πλέον δεν υφίστανται και οι παραγωγοί καλούνται να πωλούν το ρεύμα στην ΟΤΣ με παράλληλη επέκταση των νέων συμβάσεων και επιμήκυνση των δανείων. Ειδικές περιπτώσεις αποτελούν βέβαια οι επενδυτές μέσω fast track, η αιολική ενέργεια και το φυσικό αέριο γιατί ως γνωστό τοις πάση τα φβ ως 500 kw δημιούργησαν τη στρέβλωση και οδήγησαν στη κατάρρευση.
    Δίνω τουλάχιστο ίσες πιθανότητες στα δύο σενάρια (πιο πιθανό κόβω το δεύτερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς συνάδελφο 4:51
      Ακόμα και αν κλείσουν τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ...το Ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει την αποζημίωσή μας.
      Οσο για τον Ασημάκη καλά θα κάνει να μη κοιμάται πια ήσυχος !

      Διαγραφή
  37. 4.01 και εγω αυτη την απορια εχω....και την εχω εκφρασει και παλιοτερα στο blog. Αλλα στο ΥΠΕΚΑ ολα βαδιζουν στη τυχη......τσογλανοποιηση της πολιτικης που ειπε χτες και ο ΑΡΧΙΤΣΟΓΛΑΝΟΣ!!!!!!!ο πρωτος διδαξας..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιο δοσίλογο παλιοτόμαρο μας καταστρέψει ή συντελέσει σ'αυτό...του επιφυλλάσσουμε εκπλήξεις για το μέλλον του...Είτε λέγεται Ασημάκης ή Μανιάτης ή Λουμάκης ή
      όποιος Βουλευτής συμφωνήσει στη καταστροφή μας ή δεν πάρει σαφή θέση υπερ του δικαίου.
      Και για να είμαστε εξηγημένοι ορθή στάση και μόνον
      είναι η πιστή τήρηση των όρων της σύμβασης και η έντοκη επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων μας απο τη μαφία τους...
      DO NOT INVEST in GREECE

      Διαγραφή
    2. Ρε σεις μας δουλεύετε ? Ποιούς θα εκπλήξετε στο μέλλον? Ποιός? Ο λαός που δεν τιμώρησε καν τους προδότες και μαυραγορίτες του πραγματικού πολέμου θα εκδικηθεί κάποιους που απλά θα φάνε λεφτά.
      Και μετά ξυπνήσαμε και είδαμε οτι είχαμε ξεσκεπαστεί.....
      τουλάχιστον να μη λέμε πίπες και τσαμπουκάδες.......

      Διαγραφή
  38. υπαρχει περιπτωση να αρχισουν οι πληρωμες μαιου αυτη τη βδομαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν και πότε ! Καλές γιορτές σε όλους ! Ας προσπαθήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι , δύναμη , υγεία , χρόνια πολλά και κουράγιο σε όλες και
      όλους !

      Διαγραφή
  39. κ. Παπακυριακού μήπως έχετε κάποια ενημέρωση για πληρωμή Μαίου????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Για οσουε αγαπητους φιλους πιστεψαν στις καλες προθεσεις του σπεφ που ειναι ο σπεφ για αυτα που λεγονται θα επρεπε να εχει παρει θεση ανι αυτου απολυτη σιωπη σαν να λεει στον υπουργο μαζι σου αρκει να προστατεξεις τα 312MW που εκπροσωπω δεν ξερω τι θα μας επιφυλαξει το2014 γιατι αυτοι που μας κυβερναν εχουν ξεπουληθει στα μεγαλα συμφεροντα κανουν ολα τα χατηρια τους με αποτελεσμα να θελουν την εξοντωση μας αυτο να ξερουν δεν προκυται να συμβει να αποφαφισουν αυτοι για μας χωρις εμας ουτε Χριστουγεννα δεν θα μας αφησουν να κανουμε αφου δεν φαινεται να πληρωνουν τον Μαιο οι μερες τους ειναι λιγες το ξερουν πια και προσπαθουν οσο πιο γρηγορα να περασουν νομοσχεδια και ρυθμισεις για τα φιλαρακια τους να ξερουν οτι θα πανε φυλακη σε λιγο για ολες τις παρανομιες που εχουν κανει και τα φιλαρακια τους καλες Γιορτες σε ολους και υπομονη και επιμονη θα κερδισουμε τον πολεμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Υπαρχουν ελπιδες για Μαιο :
    http://www.energypress.gr/blogs/THa-zestathei-ligo-h-tseph-twn-paragwgwn-APE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Θα "ζεσταθεί" λίγο η τσέπη των παραγωγών ΑΠΕ
    Μέσα στα πολλά δυσάρεστα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, και εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το new deal, να και μια καλή είδηση: Αύριο κατά πάσα πιθανότητα θα πληρώσει ο ΛΑΓΗΕ το υπόλοιπο Απριλίου και κάποια τιμολόγια Μαΐου. Φαίνεται ότι το κυνήγι του ΛΑΓΗΕ για την επιστροφή ΦΠΑ περί τα 80 εκατ. ευρώ απέδωσε… Δεν είναι επίσημο, αλλά νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί. Θα μου πεις τι να μας κάνει ένα μικρό ποσό μπροστά στα τόσα ανοίγματα. Δεν λέω, αλλά κάτι είναι και αυτό χρονιάρες μέρες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ..ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΦΩΣ....ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συνάδελφοι, πάρκο 250άρι Β.Ελλάδα δεν έχει πληρωθεί ακόμη για Απρίλιο
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τις ευχαριστίες της προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνη, σχετικά με την επίσπευση της εκταμίευσης του επιστρεφόμενου ΦΠΑ 80 εκατ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ομοσπονδίας έχει ως εξής:

    «Με το παρόν δελτίο τύπου Επιθυμούμε να Ευχαριστήσουμε τον Κύριο Γεώργιο Μαυραγάνη υφυπουργό Οικονομικών που αν και στο κρεβάτι του Νοσοκομείου μεσολάβησε στα αιτήματα μας για επίσπευση της Εκταμίευσης του ποσού του επιστρεφόμενου ΦΠΑ των 80.000.000 Ευρώ, τον κύριο Χάρη Θεοχάρη Γενικό Γραμματέα Εσόδων που διεκπεραίωσε το Σϋνολο των Διαδικασιών που απαιτούνταν για την Εκταμίευση καθώς και το Λογιστήριο του ΛΑΓΗΕ και κυρίως τον Προιστάμενο του Κύριο Ζαρειφη που με την την άοκνη βοήθεια του γίνεται δυνατή η πληρωμή του Μηνός Μαίου πρίν κλείσει το έτος 2013 .
    Την Προηγούμενη εβδομάδα την τελευταία στιγμή αποτρέψαμε μέσα από τη Βουλή ,οπου παρεβρίσκονταν η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας , την κατάθεση προτασης που οδηγούσε σε μεσοσταθμική μείωση των Συμβάσεων των παραγωγών κατά 43 % .

    Ο Αγώνας μας θα συνεχιστεί με τη Νέα Χρονιά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφήστε τις ευχαριστίες στην άκρη. Η υποχρέωσή τους είναι σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπογράψαμε, να μας πληρώνουν σε 20 ημέρες μετά την έκδοση του τιμολογείου. Ότιδήποτε πέραν αυτών που υπογράψαμε μας, κάνει ενδοτικούς, κακοδιαχειρίσημους και όχι συνεργάσημους. Ευχαριστώ την την φιλοξενεία του Blog.

      Διαγραφή
  46. τα κοπροσκυλα δειτε τι λενε αν είναι δυνατον ευχαριστούνε γι το αν θα παρουμε τον μαιο.... αντι να κανουμε αγωνα για πληρωμες καλα μας κανουνε τελικα αν λεμε και ευχαριστω.
    ειμαστε σοβαροι κυριοι?????
    τι λετε???
    και θελετε να λεγεστε ομοσπονδια πανελληνια???
    το μονο που κανετε τελευταια να γυρνατε να μαζευτε 500 αραικα.. χαχαχα
    την άλλη φορα με της πετρες θα σας παρουμε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλα της ΠΡΟΣΠΗΕΦ ειναι για το Π@@ΤΣΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. θελουν να δειξουν κ αυτοι οτι υπαρχουνε κ οτι οτι γινετε ειναι προσπαθεια δικια τους. 1000 φορες αυτοι παρα ομως ο λουμακης ο λαγος του ασημακη. στημενη μας την εχουν οι δυο τους. Και μην περνετε τοις μετρητοις οσα γραφει to energypress γιατι κ αυτο στημενο ειναι. αν δεν πιστευετε γραψτε ενα σχολιο απλα αρνητικο για λουμακη, σπεφ, σεφ και θα δειτε οτι δεν το δημοσιευουν. Τα θετικα αμεσως. Για τον ποσπηεφ τπτ δεν λενε γιαυτο και τους προτιμω απο τον σπεφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Για τον 5:35
    Ισως φίλε μου δεν έχεις καταλάβει τον αγώνα που κάνει η ΠΟΣΠΗΕΦ.Αυτά που διαδραματίζονται τώρα εμείς τα μέλη του από όλη την Βόρεια Ελλάδα τα γνωρίζουμε εδώ και δύο μήνες.Λυπάμαι για την ενημέρωση και τον αγώνα που κάνετε(αν κάνετε ή κ...βαράτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αφού τα ξέρατε γιατί δεν ενημερώνατε και εμάς τους κουτούς τις υπόλοιπης Ελλάδας. Άλλα μάλλον θέλετε να το παίξετε όπως οι περισσότεροι μετά Χρίστο προφήτες.

      Διαγραφή
  50. για τον 6.11 ποιος εισαι ρε φιλε από βορεια ελλαδα που κανεις αγωνα για πες μου να ξερω...
    γιατι από εδώ και περα θα σας κραζω συνεχεια αγωνιστες....
    αν εχεις κακαλα ελα να τα πουμε από κοντα να δω τι αγωνα εκανες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΣΑΣ ΤΟ ΧΑΜΕ ΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΗΕΦ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΑΡΑΣ!!!! ΤΩΡΑ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ!!!! ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΟΥΛΙΑΣΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αλήθεια ,ο ΣΠΕΦ και ο κ. ΛΟΥΜΑΚΗΣ που εξαφανίστηκαν ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Μήπως ασχολείται με τη σύνταξη του new deal;;;;;;;;;;;;
    Τουλάχιστον ο ΠΟΣΠΗΕΦ κατάφερε:
    1" στη Βουλή να συγκροτηθεί μια ομάδα 40 Βουλευτών που διεμήνυσαν στο ΥΠΕΚΑ ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν «την καταστροφή των επενδυτών», με αποτέλεσμα το ΥΠΕΚΑ να μελετά εξαρχής τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και
    2) με εντολή του κ. Μαυραγάνη να εκταμιευτούν τα 80 εκατ. του ΦΠΑ του '12 ώστε να εξοφληθεί άμεσα το υπόλοιπο Απριλίου και να πληρωθούν και τα μικρά πάρκα τον μήνα ΜΑΪΟ.
    Οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ!!!!!!!!!!!!!!ανατριχιασα....Τα προεδρεια του ΣΠΕΦ [ΛΟΥΜΑΚΗΣ] ΚΑΙ ΠΟΣΠΗΕΦ [ΠΑΝΑΓΗΣ].. δεν σας επιασε ακομα η μεση απο το .....σκυπσιμο..και τον πολυ αγωνα!!!!!!ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ.......ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ του καθε υπουργου......καλυτερα να κρυβεστε παρα να προκαλειτε.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πόσο ξεφτύλες είναι η ΠΟΣΠΗΕΦ ρε!!! Όταν εμείς οι παραγωγοί κατεβέναμε στο ΥΠΕΚΑ για να πληρωθούμε παραπάνω από Μάρτιο που μας είχανε σεντράρει, εκείνοι έλεγαν ευχαριστώ στο λαγηε. Τώρα που πήραμε τα ψίχουλα,πάλι οι μαϊντανοί της ΠΟΣΠΗΦ μοιράζουν ευχαριστώ για να εισπράξουν μπινελίκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΩΡΙΟΝΑΣ
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΟΙ Ο ΙΝΙΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ 2 ΙΠΟΥΣ(ΟΧΙ ΑΛΟΓΑ)ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΗΛ ΤΑ ΠΑΘΕΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΙΜΙΕΣ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ..........ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ