Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Επαναξιολόγηση των καταγγελιών απο την Ευρωπαική επιτροπή - Οχι παραβίαση του Ευρωπαικού Δικαιου

Μπερδεμενη η Ευρωπαική επιτροπή. Και πολλα τα δικαια! που να τα προλαβει...όλα! ηλιος.

Νέα νομικά δεδομένα αναγκάζουν την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεξετάσει καταγγελίες που κατατέθηκαν ενώπιόν της σχετικά με αποφάσεις κρατών - μελών που τροποποιούν δυσμενώς, και μάλιστα αναδρομικά, εθνικά συστήματα στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Αυτό αφορά όχι μόνο το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς αλλά και την αξιολόγηση του κυοφορούμενου "New Deal” στη χώρα μας. Τα νέα νομικά δεδομένα συνδέονται με συγκεκριμένη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία εκ των πραγμάτων υποχρεώνει την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της να είναι περισσότερο "προσεκτική" στο να δώσει το πρ΄'ασινο φως για αναδρομικές αλλαγές στις συμβάσεις παραγωγών ΑΠΕ.

Η ίδια η Επιτροπή σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε προ ολίγων ημερών (βλ. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1021_en.htm#!) σχετικά με τις αρχές που θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε παρέμβαση στα υφιστάμενα συστήματα στήριξης των ΑΠΕ, επισημαίνει ρητώς ότι «οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν αναδρομικές τροποποιήσεις τους» και «να σέβονται τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις αποδόσεις που λαμβάνουν για επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει».

Ο παραπάνω προβληματισμός και η ανάγκη επανεξέτασης των νομικών δεδομένων προέκυψε ως συμπέρασμα συνάντησης και εκτενούς συζήτησης που είχαν επί των ως άνω θεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι δικηγορικών εταιρειών που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές και συνδέσμους παραγωγών ΑΠΕ από την Ελλάδα, τη Λεττονία και την Ισπανία με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην κεντρική συνάντηση που έλαβε χώρα προ ημερών συμμετείχε διευρυμένη ομάδα εκπροσώπων της Επιτροπής από τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού καθώς και εκπρόσωποι της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες» από την Ελλάδα, της εταιρείας Holtrop S.L.P. από την Ισπανία και της εταιρείας FORT από την Λεττονία, οι οποίοι και μετέφεραν την επικρατούσα ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις υφιστάμενες και κυοφορούμενες αναδρομικές περικοπές στα εθνικά συστήματα στήριξης των ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην υπόθεση IBV (C-195/2012, Industrie du bois de Vielsalm & Cie (IBV) SA v Région wallonne, της 26 Σεπτεμβρίου 2013) επιφέρει ουσιώδη ανατροπή των δεδομένων καθώς την αναγκάζει να αλλάξει την έως τώρα στάση της σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών να σέβονται και να μην παραβιάζουν τις γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου κατά τη θέσπιση και εφαρμογή εθνικών συστημάτων ενίσχυσης των ΑΠΕ. Συνεπώς, η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή την έκταση της απαραίτητης επαναξιολόγησης των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί ενόψει των κριτηρίων που θέτει πλέον η εν λόγω πρόσφατη δικαστική απόφαση.

Περαιτέρω, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας έχει επισήμως αποστείλει ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής ζητώντας της να αποτυπώσει τις ακριβείς νομικές συνέπειες που γεννώνται από την έκδοση της απόφασης IBV. Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής αναμένεται έως το τέλος του έτους.

πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Nea-nomika-dedomena-gia-tis-anadromikes-perikopes-stis-APE

24 σχόλια:

  1. Την ίδια στιγμή δηλαδή, που γίνονται οι διεργασίες για το επονομαζόμενο με την βλαχοπρωτευουσιάνικη ονομασία "νιού ντήλ", υπό τις ευλογίες μάλιστα του Έτινγκερ - όπως μας ενημερώνουν στο energypress, ο ίδιος ο Oettinger ένα μήνα πριν έχει καταστήσει τα δημοσιεύματα αυτά αναληθή και προ-διαψεύδει, τις πηγές που διακινούν τις σχετικές πληροφορίες.

    Όταν λοιπόν η ίδια η Κομισιόν σας λέει ξεκάθαρα ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, για ποιο κούρεμα των συμβάσεων (εντάξει "new deal" - είπαμε) μας μιλάτε κύριοι ιθύνοντες;

    TI ALLO NA PEI KANEIS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα μου ντε !
      Θα κλαίει ο Λουμάκης αν δε θα προλάβει να φέρει εις πέρας την Μόνιμη καταστροφή μας...Δε τον σκέφτεστε καθόλου? Είχε κάνει όνειρα μεγάλα για τις υψηλότερες θέσεις που του έταξαν αν τα καταφέρει σ'αυτή τη πρώτη δοκιμασία...
      By the way: Κάποιος μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης πριν πολλές 10ετίες ειχε πεί ότι: Είναι απίστευτο τι μπορεί να δεχτεί να "κάνει" ένας Ελληνας πολιτικός για να κρατηθεί στη εξουσία μερικές εβδομάδες ακόμα!!!

      Διαγραφή
  2. Ο Λουμακης....ο λαγος του Ασημακι!!!! Μακρυα απο ΣΠΕΦ πολυ βρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καταγγελία σέ όλους να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ο δήθεν ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ (σπανουλης και σια) εχουν εμπλοκή και άριστη συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ μας πάνε οι σύλογοι για ΣΦΑΓΗ σε επίπεδο προεδρίων έχουν σπασμενα τηλέφωνα με ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ δεν το λεω χωρις αποδείξεις αλλά να ξέρεται όπως και το energy press κατα τον ίδιο τρόπο ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝ ΄οπως τους βολεύει και οι ίδιοι τις σελίδες τους ....η οδηγία ειναι να μήν κάνουν τιποτα για να εξεγήρουν το κόσμο μέχρι να παρουμε τη δόση με ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΛΕΙΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΛΑΓΗΕ ΕΙΝΑΙ 1.200.000.000 ΑΕ ΒΕΒΑΙΑ αλλα ελληνικό δημόσιο 100% και έχουν το θράσος στη κυβέρνηση να παρουσιάζουν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ γραψτε στα ξένα οικονομικά φορουμ να καταγκελθούν γιατί κάνουν το ίδιο που ξέρανε να κάνουνε τόσα χρόνια Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ και οι σύλογοι βοηθάνε σε αυτό. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι και πολύ μεγάλος τφέκας, γι αυτό πεινάς στη ζωή σου καραγκιοζάκο.
      Στη πείνα ρε καριόλη. Αυτό αξίζεις. Μούγκα για τους αγρότες παλιολινάτσα. Άχνα!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου ρε τιμημένη αγροτιά. Με τα ωραια σου ! Πριν μερικά χρονια τους είχαμε για μπιχλα, τωρα με τα καγιεν και τις ρωσιδες και κουστουμια αρμανι, μια δε πιανουμε μπρστα τους μαγκα μου. Αλλα το τυρογαλο δε λεει να φυγει από την πετσα τους, εχει ποτισει.

      Διαγραφή
    3. Θες να κάνομαι σχέση και σε ενοχλεί η μυρουδιά του τυρόγαλου πoυ κουβαλάω πάνω μου;
      Επειδή τώρα τελευταία η κατσίκα, μου κάνει νάζια (φλερτάρει ξανά με τον τράγο), είμαι διαθέσιμος.
      Για το τυρόγαλο που σε ενοχλεί, είναι εύκολο: Θα κάνω βιολογική απολύμανση.
      Το μόνο που θέλω από σένα είναι να παραμείνεις έτσι: Άπλυτος.
      Μ' αρέσουν τα βρώμικα....!

      Διαγραφή
    4. Αγροτη να ξερες τι αισθηματα τρεφω για σενα. Θα τρόμαζες.

      Διαγραφή
    5. ΔΕ ΤΡΟΜΑΖΩ ΕΥΚΟΛΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΓΙΕΝ ΚΑΙ ΡΩΣΙΔΑ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΜΥΑΔΟΥΛΑΚΙ ΣΟΥ. ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΣΚΛΗΡΑ, ΕΞΩ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΚΑΤΙ ΦΛΩΡΑΚΙΑ ΣΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΣΑΩ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ.

      Διαγραφή
    6. Ο διάλογος σας είναι βλακώδης και γελοίος . Αν έχετε φ/β σταθμούς γράψτε για τις καθυστερήσεις , την άδικη και παράλογη υπερφορολόγηση μας , την ολοκλήρωση των πληρωμών του Απριλίου και την έναρξη αυτών του Μαΐου ... Έρχονται δύσκολες γιορτές για τους περισσότερους από εμάς ... Δώστε χρήσιμες πληροφορίες , προτείνετε λύσεις ... Όλα τα υπόλοιπα είναι του κώλου !

      Διαγραφή
    7. καλα εσυ εισαι ο πιο μακακας αγροτης που υπαρχει, βρωμισε ο καμπος πουτανακια από το αναλτολικο μπλοκ και συ παιζεις με τα μασταρια της αγελαδας σου ; εισαι το φαινομενο
      Οι αγροτες εχουν επιλεξει το δικο τους δρομο. Και ο αγωνας μας θα είναι και εναντιον τους. Οποιος βγαινει από το μαντρι τον τρωνε τα σκουλικια, δηλαδή οι αλλοι φβ.

      Διαγραφή
    8. Τώρα ανακάλυψες τα πουτανάκια;
      Όπου νά ναι θα μας πεις ότι ετοιμαζόμαστε για είσοδο στην ΟΝΕ και το Ευρώ μελοντικά θα αντικαταστήσει τη δραχμή. Σε πληροφορώ ότι σε λίγο θα πηγαίνουν τα δικά μας κορίτσια για κονσομασιόν στις ανατολικές χώρες.
      Βγες λίγο έξω από τη μαιζονέτα. Όχι για να πας Αράχοβα και Πάπιγκο. Κάνε ένα τουρ Αγρίνιο, Πύργο, Καρδίτσα, Ξάνθη (και οι εργατικές συνοικίες Αθήνα και Πειραιά θα σε βοηθήσουν) να δεις πως είναι ο πραγματικός κόσμος.
      Παλιομαλάκα έ παλιομαλάκα.

      Διαγραφή
    9. Α και το γεγονός ότι θεωρείς τους άλλους φβ σκουλήκια κάτι λέει για το τι είσαι και για ποιους δουλεύεις. Τρολάκι έ τρολάκι.

      Διαγραφή
  4. To άρθρο αυτό είναι η πρώτη καλή είδηση που έχει εισακουστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μιλάνε για τις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας της ΕΕ και τις νομικές τους υπηρεσίες. Ιεραρχικά πιο πάνω δεν πάει. Εδώ συνάδερφοι μπορεί να είναι σημείο καμπής για το θέμα των αναδρομικών παρεμβάσεων. Εάν η νομική τους υπηρεσία αποφανθεί θετικά για τους παραγωγούς ΔΕΝ θα γίνει καμία παρέμβαση στις συμβάσεις μας. Ευτυχώς που είμαστε μέλος της ΕΕ γιατί τότε θα πρέπει να συμμορφωθεί το Ελληνικό Κράτος . Τελικά ΙΣΩΣ να μην είμαστε Ελλαδιστάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι αγαπητέ 10:58
      Αλλα ακόμα και στη περίπτωση αυτή κάτι θα βρούν τα παλιοτόμαρα για να μην εφαρμόσουν ή να καθυστερήσουν την εφαρμογή της σωτήριας για μας Ευρωπαικής οδηγίας...Θα μας επιστρέψουν τα κλεμμένα (έκτακτη εισφορά) άραγε???

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ 11:59, εάν …. και είναι μεγάλο το ΕΑΝ...προκύψει από την νομική υπηρεσία οτι έχει ειδικο βάρος η απόφαση για την IBC τότε συνάδερφε τα πράγματα θα είναι πολύ ισχυρά για εμάς, ας καθυστερήσει η Ελλάδα να εφαρμόσει την Οδηγία ή και τον νέο Ευραωπαικό Νόμο που θα περάσει (εάν χρειαστεί λέει η απόφαση)…Τότε η όποια αγωγή μας θα έχει αντίκρυσμα και αυτό θα το ξέρουν οι κύριοι στο ΥΠΕΚΑ, οπότε θα ήθελαν να αποφύγουν τέτοιο πολιτικό κόστος ….τώρα για την έκτατκη εισφορά δεν νομίζω να δούμε κατι που να επιστρέφεται….χαλάλι τους για να βοηθήσουμε και εμείς με τον τρόπο μας στην εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ…ας τα κρατήσουν ..μόνο να μην αλλάξουν οι συμβάσεις μας.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Andonis S:
      Απλά κάθομαι και σκέπτομαι.Πότε οι θυσίες ενός λαού πιάσαν τόπο στην Ελλάδα?
      Οσον για την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς και μάλιστα εντόκως,θα πρέπει να επιδιωχθεί με όλα τα μέσα,ωστε να αποτελέσει προηγούμενο αποκατάστασης μιας κρατικής αυθαιρεσίας εις βάρος μιας κοινωνικής ομάδας και να κόψει μελλοντικές ορέξεις που σίγουρα; θα υπάρξουν...

      Διαγραφή
  5. το θεμα ειναι αν υπαρχου λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λύσεις υπάρχουν…ομόλογο ΛΑΓΗΕ, να μπεί το έλλειμα στο δημοσιονομικό κενό, αυξηση ΕΤΜΕΑΡ (με βάση το νόμο πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανα 6 μήνες από την ΡΑΕ…έστειλε και ο ΣΠΕΦ επιστολή στην ΡΑΕ σήμερα για αυτό. Είναι νόμος…αλλά εδώ στην Ελλάδα εφαρμόζονται?

      Διαγραφή
    2. δεν εχει δημοσιευτεί ;

      Διαγραφή
    3. http://www.energypress.gr/news/SPEF-pros-RAE:-To-telos-APE-na-ayxhthei-oso-hreiazetai

      Διαγραφή
    4. Παντα κλαψομουνις όμως, δεν μπορει μια φορα να γραψει μια σοβαρη επιστολή.

      Διαγραφή
  6. http://energypress.gr/news/Erhontai-ayxhseis-sta-timologia-toy-hlektrikoy-reymatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαδώστε παντού στο εξωτερικό οτι η ελληνική κυβέρνηση καταπατά τις επίσημες συμβάσεις που υπογράφει και εξαπατά τους διάφορους επενδυτές...
      Γι'αυτό απο εδώ και στο εξής:
      DO NOT INVEST in GREECE

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ