Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση Υπεκα - Τράπεζες αμεσα (?) για το new deal

Λαικές παροιμίες της ημέρας: Δυό γαιδαροι εμαλωναν σε ξενο αχυρώνα. Γιαννης κερναει Γιαννης πινει! Και τι λέει η κλικα των τραπεζων για τα δανεια? - περίοδος χαριτος λεει, παρααταση, κλιμακωτα επιτόκια...τετοια πραγματα...για τα ματια του κοσμου.  Εσύ φωτοβολταικέ επενδυτα δώρισε 4 μήνες! Γιατι έχεις εσύ! και φαε και μια μείωση στις "εγγυημένες τιμές".

Ετσι γίνονται οι μπιζνες. Οι τράπεζες εχουν παρει € 28 δις ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο,  € 10 δις από το ΔΝΤ για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 90 δις δανεια με 1% επιτόκιο απο
την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα! Δίνουν δανεια με το σταγονόμετρο-δημιουργώντας ασφυξία στην αγορα και οπου δίνουν δάνεια βαζουν υψηλά επιτόκια του 7-8% ακόμα και 12%. WIN WIN δηλαδή. Αλλα δεν γινεται να ερχονται και να κανουν και τον καμπόσο για το πώς πρεπει να διαχειριστουν με το υπεκα τους φ/β επενδυτές για να επιβιώσουν ! ποιοος; οι τραπεζες που εχουν υφαρπάξει τα μαλλιοκέφαλα τους απο την τσέπη του Ελληνικού λαου, χωρίς κανέναν έλεγχο και κανένα πλανο υλοποίησης!
 
Και εν τελει, είναι δυνατόν η κρίσιμη συνάντηση να γίνει ισως και αυριο; Ούτε στο καφενείο δεν κλεινονται ετσι οι συναντήσεις! Διαβαζω τα σχολια σας και τεινω να συμφωνήσω οτι τουλαχιστον χρονικά προκειται για  ενημέρωση αντιπερισπασμου για την αυριανή συγκέντρωση....ηλιος

Σε συνάντηση του ΥΠΕΚΑ με τις τράπεζες που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα στα επόμενα 24ωρα, ίσως και αύριο, θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο για το New Deal, και ενώ η αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται επί ξηρού ακμής.

H συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της επιστολής του ΛΑΓΗΕ που αποκάλυψε το «Energypress» πως «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η αγορά κινδυνεύει με κατάρρευση», και πως "το ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται σήμερα σε 984 εκατ. ευρώ", αλλά η απάντηση στο βασικό ερώτημα «ποιες θα είναι τελικά οι παρεμβάσεις» παραμένει ασαφής.
Τα πάντα δείχνουν πως τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να βάλουν νερό στο κρασί τους, αφού οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαφωνούν σε βασικά σημεία ως προς το ποιες πρέπει να είναι οι τελικές παρεμβάσεις.
Πειραιώς και Εθνική, που έχουν χορηγήσει το 80% των πράσινων δανείων επιμένουν ότι το κούρεμα 43% της εγγυημένης τιμής που εισηγείται το υπουργείο (και που για ορισμένους παραγωγούς μπορεί να φτάσει και το 60%) "θα καταστήσει αυτόματα μη βιώσιμες τις φωτοβολταικές επενδύσεις", ότι "μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα γεννηθεί", και πως "ξένα κεφάλαια θα φύγουν από την Ελλάδα", γι αυτό και αντιπροτείνουν μια μεσοσταθμική μείωση 24%-26%.
Αλλά, η πρότασή τους, περιλαμβάνει και εισήγηση να «δωρίσουν» οι παραγωγοί έσοδα τεσσάρων μηνών (σ.σ. ποσό άνω των 735 εκατ. ευρώ), που πρακτικά σημαίνει να «ξεχάσουν» για πάντα μέρος των πληρωμών που έχουν λαμβάνειν από τον ΛΑΓΗΕ. Το ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε στον ιστότοπο Voria.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τ. Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, εξηγώντας ότι έτσι και "σώζεται ο επενδυτής των ΑΠΕ καθώς δεν οδηγείται σε οικονομική καταστροφή", και παράλληλα "δεν εκτινάσσεται στα ύψη το ΕΤΜΕΑΡ".
Σαν αντιστάθμισμα, δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν στους δανειολήπτες μία περίοδο χάριτος και παράταση στον χρόνο εξόφλησης των δανείων, π.χ. για πέντε έτη, ενώ συζητούν και ένα είδος κλιμακωτού επιτοκίου.
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση της πενταετούς ή επταετούς παράτασης των συμβάσεων πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα, στα 27 από 20 χρόνια σήμερα, την οποία εξετάζει το ΥΠΕΚΑ.

Θα ήθελε αλλά...
Το υπουργείο από την πλευρά του, θα ήθελε να περιορίσει τα ποσοστά του κουρέματος, πιέζεται ωστόσο από το ολοένα διογκούμενο ταμειακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, που απέχει μια ανάσα από το 1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την πρόσφατη επιστολή του λειτουργού.
Μέχρι πρότινος η βάση του σεναρίου του ΥΠΕΚΑ ήταν το μείον 43% στα φωτοβολταϊκά και το μείον 10% στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργείται μια πιθανότητα να μειωθεί κάπως το ύψος του κουρέματος, καθώς η παρατηρούμενη αύξηση στην Οριακή Τιμή Συστήματος εκτιμάται ότι θα παγιωθεί, που σημαίνει ότι το ποσό που πρέπει να καλυφθεί για να μηδενισθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα είναι μικρότερο.
«Ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση μας, γιατί πρόκειται για μία θεσμοθετημένη διαδικασία, ούτε καν 5ετίας, στην οποία έχουν τοποθετηθεί και πολλά ξένα κεφάλαια. Διαφορετικά θα ήταν κακό για την εικόνα που δημιουργεί η χώρα μας, για την επιχειρηματικότητα», είναι το μήνυμα των τραπεζών, έτσι όπως τουλάχιστον το διατύπωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Αντωνιάδης.
Θυμίζουμε ότι το ΥΠΕΚΑ είχε ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά ένα εξάμηνο της υποχρέωσης για εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Αντί δηλαδή για το τέλος του 2014 να μηδενιστεί τον Ιούνιο του 2015.
Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να είναι χαμηλότερο το κούρεμα στις ταρίφες, καθώς θα αύξανε ο χρόνος απόδοσης του μέτρου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική απάντηση, οπότε οι υπολογισμοί γίνονται με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2014.
Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει καλά ότι σε 17 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει όχι απλώς να έχει συμφωνήσει, αλλά να έχει νομοθετήσει, αλλιώς θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο που θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει: Την αύξηση από 1ης Μαρτίου του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98% μεσοσταθμικά, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ΡΑΕ.
πηγη  http://www.energypress.gr/news/Krisimh-synanthsh-YPEKA-trapezwn-gia-to-teliko-shedio-toy-New-Deal

27 σχόλια:

  1. Υπαρχει κι αυτή η λύση για τους τραπεζίτες. Να τους δώσουμε τα πανέλλα, τους INVERTERS τα κλώδια άντε και τους trackers (γιατι τα κλειδιά μόνο δεν θα τους πονέσουν όσο πρέπει) να τα βάλουν εκεί που ξέρουν.... οπως τους το έκανε η ΙΚΕΑ στην Ισπανία.
    http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Ispania:-Oi-perikopes-stis-epidothseis-APE-anagkasan-thn-IKEA-na-epistrepsei-sthn-trapeza-f-b

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θα αφήσω να μου το πάρουν και το πρώτο βράδυ θα σπάσω όλα τα πανέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ΕΠΙΣΙΜΗ δική μας θεση ποια είναι ;;;;;;;
    Ταυτίζεται με την αποψη του ΣΕΦ ;;;;;;;
    Δηλαδή επικροτούμε τις κλιμακωτές περικοπές στις ταρίφες, όπως προτεινε ο ΣΠΕΦ το καλοκαίρι ;;;;;;

    Οποίοι πανε αυριο στην συγκεντρωση στο ΥΕΠΚΑ, αυτή την προταση υποστιριζουν ! Απλά είναι τα πραγματα !


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΡΙΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΠΑΡΤΑΛΙ!!! ΠΟΣΟ ΧΟΝΤΡΟΚΕΦΑΛΟΣ Ή ΛΙΠΟΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ??? ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ NEW DEAL, ΑΛΛΑ Λ´ΑΘΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΒΡΗΚΕΣ. ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΗ ΠΟΥ ΞΥΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑΤΕ ΣΤΗ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ ΒΟΔΙΑ!!! ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΑΙ, ΚΑΤΣΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΖΩΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΑΣΕΙ ΤΟ NEW DEAL Ο ΑΣΗΜΑΚΗΣ!!!!!

      Διαγραφή
    2. Η θέση μας ειναι να μας πληρώσουν τα χρωστούμενα. Για τους εξαθλιωμένους παραγωγούς φτάνει προς το παρόν αυτό. Για τους μακλακες σαν και σένα 11.47 δεν θα σου κάνουμε τη χάρη να διασπαστούμε για να μείνουμε απλήρωτοι και για να σου φυίαξουμε δήθεν επίκληση θέση!!! Χτυπήσουν σαν το χταπόδι όσο θέλεις!!!

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Αφου ξερεις ποιος είμαι ελα να συζητήσουμε

      Διαγραφή
    6. 12.06 μη ξεχνάς και τα φχαριστήρια και τις άοκνες προσπάθειες... Και αυτά του Παναγή σχήματα είναι...

      Διαγραφή
  4. Ποια τραπεζα θα παει να παρει τον εξοπλισμο και την ιδια στιγμη θα γραψει στον ισολογισμο της αλλα 150-200 χιλιαρικα χασουρα!!! Πηραν το μαθημα τους απο τα κατασχεμενα σπιτια!! Πλεον θελουν να μας κρατανε στην εντατικη σε κομμα ως αιμοδοτες γιατι αν πεθανουμε θα διαλυθουν και αυτες. Ο μονος μοχλος σοβαρης πιεσης ειναι η κατασταση που θα βρεθουν οι τραπεζες απο τα κοκκινα δανεια μας απλα το θεμα τωρα ειναι ποιος μπορει να αντεξει στην πιεση που μας ασκουν υπεκα και τραπεζες.
    Το τελευταιο που θελουν ολοι τωρα ειναι ενα black out απο εκει και περα πρεπει να καταλαβουν οι υπευθυνοι οτι πλεον με ξενα λεφτα δεν θα κανει κανενας τους κοινωνικη πολιτικη (ενεργειακη φτωχια). Τοσο καιρο που το φυσικο αεριο το πληρωνουμε 46 και ο μεσος ορος στην ευρωπη ειναι 36,4 δεν τους ακουσα να λενε τιποτα, τα διοδια που αυξηθηκαν λογω υπογεγραμμενης συμβασης απο το 2006 ........τιποτα παλι.
    Θα τα πουμε αυριο με τους "κυριους"!!
    Σπυρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια καλή διαπραγματευτική κίνηση θα ήταν να μαζευτούμε κάποιοι παραγωγοί, σοβαροί άνθρωποι εννοείται, και να κάνουμε μια κίνηση μαζική προς τις τράπεζες. Ή πιέζετε σοβαρά το υπουργείο και μαζεύετε κι εσείς τα κουλά σας και τις απαιτήσεις σας, ή εμείς σταματάμε να εκδίδουμε τιμολόγια. Έτσι κι αλλιώς δεν τα πληρωνόμαστε. Αλλά αυτό απαιτεί να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός παραγωγών για να είναι το κεφάλαιο των δανείων αρκετό να ζορίσει τις τράπεζες.

      Διαγραφή
  5. Σας τσούζει καριόληδες που θαρθουμε για τα λεφτά μας αύριο Ε;;;;;;

    Όλοι στο ΥΠΕΚΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο blog για τις πληρωμές πέφτουν καταπληκτικά σχήματα περί Σαντάμ Παναγή που έγινε Σουλειμαν και διώχνει απ´ το παλάτι τη Χουρέμ Τσικούρα, αλλά έχω μια απορία ποιος στην μπανανία της ποσπηεφ παίζει τη Μαχιντεβράν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα εσυ εισαι παραγωγός φβ ; Εισαι σοβαρος ανθρωπος;

      Διαγραφή
    2. Μεσα στον πόνο που προκαλούν οι μακακίες κάποιων (ποσπηρφ) κ´αποιοι συναλδελφοι μας κάνουν και γελάμε λίγο... με τους καραγκιόζηδες!!!

      Διαγραφή
  7. ολοι στο υπεκα αυριο μα ολοιιιι..ΟΧΙ κουρεμα στα αγροτικα φ/β ειναι τα μονα που δεν εχουν ξεπερασει το πλαφον κ δεν δημιουργουν ελλειμα βασει νομου 3851/2010 παρ6 αρθρο 2 ολοι στο υπεκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Εσύ το βιολί σου ...

      Διαγραφή
  8. ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΖΕΡΕΜΗ.ΟΙΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ.ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΜΙΟΝΕΤΕ ΚΑΝΗΣ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΩΦΕΛΟΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΡΟΙΟΝ,ΔΗΛΑΔΙ Φ.Π.Α,ΑΥΤΟ ΤΟ Φ.Π.Α ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΤΡΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΓΗΕ ΓΙΑ 2Η3ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΕΛΕΙΜΑ.ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 30% ΠΩΣΟ ΑΚΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ΛΑΓΗΕ είναι σαν εμάς!!! Ό,τι περικοπές κια να κάνει δεν πρόκειται να ορθοποδήσει!! Κι αύριο αν μας πλήρωνα δεν θα ρεφάραμε!!! Τα συσσωρευμένα χρέη δεν μποροιύν να διαχειριστούν!!! Πήγαμε στη συνάντηση -, όχι τόσοι όσοι έλεγαν- για να μας που ότι ο Ιούνης θα πληρωθεί τέλος Φλεβάρη!!! Μας έχουν τρεις εποχές μέσα!! Τώρα θα μετράμε σε εποχές αν όχι σε χρόνια1 Τι να την κάνω τη σύμβαση γι 27 ή 37 χρόνια όταν μόλις στη διετία αδυνατούν να με πληρώσουν? Είμαστε οι περισσότεροι από μας κατεστραμμένοι οικονομικά και οικογενειακά- η παντόφλα και τα διαζύγια θα πέσουν βροχή- και καθόμαστε και σκεφτόμαστε τις τράπεζες! Οι τράπεζες είχαν δώσει περίοδο χάριτος 9 μήνες για τα δάνεια και στους 9 αυτούς μήνες κανείς μας δεν είχε εισπράξει ούτε ευρώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.youtube.com/watch?v=Hh6SIak0nM4
    ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://www.youtube.com/watch?v=Hh6SIak0nM4
    ΣΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΕΛΟΙΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑΞΕΙ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΙΛΙΑ. ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ . ΚΑΙ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΝΙΟΥ ΝΤΙΛΛ ...... ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σοβαρή βοήθεια δίνουν οι τράπεζες. Για κάποιον που ξέρει από οικονομικά καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι βοήθεια, είναι κοροιδία...

    Σύλλογος Φωτοβολταικών στέγης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ