Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ENERGA ΚΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER

Σήμερα έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για την υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματοςENERGA και HELLAS POWER οι υπεύθυνοι των οποίων είναι αντιμέτωποι... 
με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης για τη μη απόδοση μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο και τη "φυγάδευση" τους στο εξωτερικό.

Βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης με άλλους 15 συγκατηγορούμενους, στελέχη των εταιρειών και πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαδικασία διοχέτευσης των χρημάτων εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι 19 κατηγορούμενοι ανά περίπτωση είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, αλλά "τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους" . Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι φθάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2011 έως Νοέμβριο 2012 .
Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί πριν ενάμιση χρόνο, έπειτα από έρευνα που διενέργησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρείες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιρειών σε ελβετικές και άλλες τράπεζες.
Για την υπόθεση αρχικώς είχε απαγγελθεί κατηγορία για απιστία στην υπηρεσία σε έξι μέλη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) οι οποίοι τελικώς απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι: οι Β. Μηλιώνης, Αρ. Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Στέφανος Σιαφάκας, Νικόλαος Δεκόλης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, Alan Ronald Cable, Χρήστος Κωτσαΐδης, Natalia Godoroja, Φώτιος Φωλιάς, Αλίκη-Παρασκευή Φλώρου, Κωνσταντίνος Κωνστάντος, Χρήστος Σιαφάκας, Noe Nordeine Benziane, Μαρία Σκλαβάκη, Πέτρος Νικολοθανάσης, Κωνσταντίνος Σιαφάκας, Βασίλειος Δημητράκας και Αρετή Γιαννούλη.

πηγη http://fimotro.blogspot.gr/2015/01/energa-hellas-power.html

4 σχόλια:

 1. Κατέθεσαν αίτημα στο δικαστήριο ελπίζοντας σε πιο ευνοϊκή μεταχείριση - Διεκόπη η δίκη για τις 5 Φεβρουαρίου - Εισέπρατταν το ΕΤΗΔΕ μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά δεν το απέδωσαν ποτέ - Στα 275 εκατ. η ζημιά του δημοσίου με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα

  Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν ένα ποσό πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και τους δήμους, από αυτά που ήδη έχουν δεσμευθεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, δηλώνουν εγγράφως οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa - Hellas Power, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διακοπή για τις 5 Φεβρουαρίου η δίκη τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.


  Τα 103 εκατ. ευρώ που προτίθενται να επιστέψουν βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  Οι κατηγορούμενοι δηλώνοντας την πρόθεσή τους να επιστρέψουν το ποσό αυτό, ευελπιστούν σε πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση από το δικαστήριο βάσει σχετικού νόμου που ψηφίστηκε τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, το τοπίο γύρω από την επιστροφή των χρημάτων παραμένει «θολό» καθώς ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν – αν τελικώς επιστραφούν – τα χρήματα αυτά!

  Ειδικότερα, κατηγορούμενοι για το μεγάλο σκάνδαλο της Energa – Hellas Power – είναι 19 συνολικά πρόσωπα. Πρόκειται για στελέχη των δυο εταιρειών, που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα αδικήματα που τους έχουν καταλογιστεί επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.

  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται στα 275 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορούμενοι φέρονται επίσης να επιχειρούσαν να εξαφανίσουν τα χρήματα από τους φόρους, τοποθετώντας τα ποσά σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

  Από τη δράση αυτή των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa – Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιστρέφουμε 103 εκατ. ευρώ
  Τώρα, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις και δηλώνουν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο και τους δήμους.

  Συγκεκριμένα, μιλούν για επιστροφή 103 εκατ. ευρώ, χρήματα που βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

  Η πλευρά των κατηγορουμένων έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα προς το συμβούλιο Εφετών. Σκοπός τους είναι να να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι και εντολείς τους στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο.

  Ωστόσο, οι αιτήσεις αυτές διαβιβάστηκαν από το αρμόδιο εισαγγελέα του συμβουλίου Εφετών στο δικαστήριο, το οποίο και θα αποφασίσει τελικώς για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφανθεί επί των αιτήσεων (δηλαδή το δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο) και δεύτερον σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα. Κι αυτό γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές, δηλαδή που θα κατατίθενται αυτά τα χρήματα!

  Σύμφωνα πάντως με το βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa - Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

  Επειδή λοιπόν η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ γιαυτό και θα υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων , αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Υποστηρίζουν δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταίρων, η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια.

  Αν τα χρήματα αποδοθούν τότε με βάση το νέο νόμο θα πέσουν στα μαλακά όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορίες αφορούν τα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  Την υπόθεση είχε ερευνήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ασκήσει ποινικές διώξεις. Την ανάκριση είχε αναλάβει ο πρόεδρος πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας, ο οποίος είχε προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης.
  http://www.protothema.gr/greece/article/443231/o-floros-kai-o-milionis-epistrefoun-103-ekat-euro-sto-dimosio/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σήμερα στην εκπομπή της Πόπη Τσαπανίδου.

  Δρίτσας : Τα λεφτά της ENERGA και HELLAS POWER θα πάνε στις 300.000 οικογένειες για δωρεάν ρεύμα. Επίσης θα κόψει τις επιδοτήσεις στις μονάδες που δεν παράγουν ρεύμα!!!

  Δείτε το video από 1:27- 1:30 http://www.star.gr/tv/el/Pages/Show.aspx?artId=39

  Φωτοβολταικοί ετοιμαστείτε... Είμαστε οι επόμενοι... Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας ξεσκίσουν!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ