Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι,
Οι κάτωθι υπογράφοντες σύλλογοι, εκπροσωπώντας παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά σε όλη την επικράτεια, ζητούν να δηλώσετε τις θέσεις - προθέσεις σας στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα δε στα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στα φωτοβολταϊκά. Κατόπιν πολλών προσπαθειών μας, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, δεν έχει καταστεί εφικτό να επιλυθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα μας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.
 
Οι σύλλογοι, πέραν όλων των άλλων ενεργειών τους, τον τελευταίο μήνα (Δεκέμβριο 2014) δημοσιοποίησαν για πρώτη φορά κοινά ανακοινωθέντα στα οποία παρουσίασαν με υπεύθυνο τρόπο την άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά.
Λόγω της ιδιαίτερης χρονικής συγκυρίας (πρόωρες εκλογές), οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιζητούν την ψήφο μας για να κυβερνήσουν την χώρα. Δυστυχώς για τα προβλήματα που μας αφορούν δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποιος είναι ο σχεδιασμός των κομμάτων για την επόμενη μέρα των εκλογών. Όλοι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, και όχι μόνο, απαιτούν να γνωρίζουν τις θέσεις σας στα καυτά ζητήματα του κλάδου μας, πριν πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν.  Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγου του οικονομικού μεγέθους των επενδύσεων μας, η εκρηκτική κατάσταση που βιώνουμε έχει επηρεάσει δυσμενώς, όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά τις οικογένειες και τον περίγυρό μας. 
       
Σας καταθέτουμε συνοπτικά τις ερωτήσεις , τις οποίες καλείστε να απαντήσετε. Πιστεύουμε οτι θα αποδεχτείτε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, την απαίτηση των παραγωγών-ψηφοφόρων και θα προβείτε κατά προτεραιότητα, στην απάντηση των συγκεκριμένων ερωτήσεων πριν να είναι αργά.
Οι σύλλογοι έχουν ήδη δεσμευθεί με την δημοσίευση του παρόντος προς όλους τους παραγωγούς, ότι το παρόν ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις των κομμάτων θα δημοσιευθούν εγκαίρως σε όλες τις ενεργειακές ιστοσελίδες και με προσωπική αλληλογραφία θα ενημερωθούν όλοι οι παραγωγοί, για τις θέσεις σας.
 
Θέλουμε να πιστεύουμε, πως θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα των χιλιάδων παραγωγών και των οικογενειών τους, και θα πράξετε το αυτονόητο, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από την άμεση ενημέρωση τους με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.
 
Τέλος, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε προκαταβολικά για την προτεραιότητα που θα δώσετε στην απαίτηση μας. Είναι δεδομένο ότι η άμεση αντίδραση, σας θα προσδώσει θετικό πρόσημο σε εσάς και συνολικά στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
1.      Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσετε, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και έγκαιρη καταβολή όλων των νομοθετημένων εσόδων στον ΕΛΑΠΕ, η οποία ως άμεσο αποτέλεσμα θα έχει την εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλόμενων προς τους παραγωγούς; Είναι στις προθέσεις σας η οποιαδήποτε μεταβολή αυτών των εσόδων και αν ναι με ποιόν τρόπο;
 
2.       Η μη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν την ταμειακή εικόνα του ΕΛΑΠΕ, δημιουργεί αμφιβολίες για την εφαρμοζόμενη διαφάνεια και ειδικότερα για την προνομιακή μεταχείριση και ανοχή υπέρ ορισμένων εκ των χρεωστών του (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικό Δημόσιο κ.τ.λ) και την ταυτόχρονη, ασύμμετρη επιβάρυνση, και μετακύληση των πιστώσεων που τους χορηγεί στους πιστωτές του, δηλαδή στους παραγωγούς ΑΠΕ.
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διορθώσετε το υπάρχον καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης έγκυρης πληροφόρησης; 
 
3.      Είναι στις προθέσεις σας η προστασία του ισχύοντος καθεστώτος για τις ήδη εγκατεστημένες φωτοβολταϊκές μονάδες και ειδικότερα, θα φροντίσετε να διατηρηθεί για όλη την χρονική διάρκεια των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων τους, η προτεραιότητα έγχυσης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα με το καθεστώς του feed-in-tariff;
 
4.       Είναι δεδομένο ότι οι πρόσφατες κρατικές παρεμβάσεις εστίασαν ιδιαιτέρως στον τομέα των αποζημιώσεων των παραγωγών από φωτοβολταϊκά και προέβαλαν αυτές ως τον μοναδικό υπαίτιο για την ελλειμματική κατάσταση του ΕΛΑΠΕ.
Είναι στις προθέσεις σας η επαναφορά των συμβάσεων των παραγωγών στο πρότερο συμβατικό καθεστώς και στην νομιμότητα; Αν όχι, θεωρείτε ότι με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς υπάρχουν κατηγορίες παραγωγών οι οποίες έχουν αδικηθεί; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να τις διορθώσετε από  την στιγμή που τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ είναι συγκεκριμένα;
 
5.      Σκοπεύετε να εξαιρέσετε τις φωτοβολταϊκές μονάδες από το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού;
 
6.       Πρόσφατα νομοθετήθηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, πράξη που καταρχήν χαιρετίζουμε ως αναπτυξιακή.
Προτίθεστε να μειώσετε άμεσα τους φορολογικούς συντελεστές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προκειμένου εν μέρει να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα τους;
 
7.       Έχουν δημοσιευθεί κοινά ανακοινωθέντα των συλλόγων από φωτοβολταϊκά τα οποία στηλιτεύουν τις απαράδεκτες τραπεζικές πρακτικές απέναντι στους παραγωγούς.  Ταυτόχρονα, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μεγαλύτερο μέρος του επενδεδυμένου κεφαλαίου στον κλάδο προέρχεται από δανεισμό από τις Ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η συμμετοχή τους στην επίλυση του προβλήματος είναι δικαιοκρατικά επιβεβλημένη.
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε αφενός οι ανωτέρω πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων να σταματήσουν και αφετέρου, έστω και καθυστερημένα, να επιφορτιστούν το μέρος του προβλήματος που τους αναλογεί; 
 
 
Με εκτίμηση
Οι προσυπογράφοντες σύλλογοι φωτοβολταϊκών
 
 
ΕΝΩΣΗ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ  ΠΑΡΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ  ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΛΗΜΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΣΠΗΕΦ ΣΕΡΡΩΝ ,

ΣΠΗΕΦ ΚΑΒΑΛΑΣ ,

ΣΠΗΕΦ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ,

ΣΠΗΕΦ  ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ,

ΣΠΗΕΦ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,

ΣΠΗΕΦ ΠΕΛΛΑΣ ,

ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ