Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΡΑΕ : αποφασίζει Πέμπτη για παράταση στην εφαρμογή του new deal των ΑΠΕ

Και τι ειναι 550 εκ ευρώ; Ψιχουλα καλε. 
Εδώ η black rock λεει οτι θα χρειαστουν άλλα  6 επιπλέον δις για τις τραπεζες! Ή μηπως ειναι επιπλέον 20 δις για τις τραπεζες οπως λενε οι Financial times? Τι να πιστέψεις πια? Το σιγουρο ειναι οτι για τις τραπεζες βεβαιως βεβαιως, δεν τιθεται καν θέμα συζήτησης και δεν θα ρωτήσουν και κανέναν για να τους τα δώσουν ! ηλιος

Να δώσει παράταση ενός μήνα στην εφαρμογή των αποφάσεών της που αφορούν την αύξηση από 1ης Μαρτίου του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98% μεσοσταθμικά, καλείται αύριο η ολομέλεια της ΡΑΕ. Είχε προηγηθεί σχετικό γραπτό αίτημα του υφυπουργού Ενέργειας κ.
Παπαγεωργίου, όπως αποκάλυψε χθες το energypress. Στο ερώτημα τι θα αποφασίσει η ολομέλεια της ΡΑΕ και αν θα δώσει την αιτούμενη παράταση, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τελικά θα την δώσει παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια των μελών της καθώς η κρίση που θα δημιουργηθεί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Από την άλλη το ΥΠΕΚΑ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να καθυστερήσει άλλο. Οι πληροφορίες από τους «διαδρόμους» της Μεσογείων λένε ότι οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της τρόικας, όχι μόνον για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ αλλά και για τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα, με πρώτα στη σειρά τη διακοψιμότητα και εν γένει τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και το νομοσχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Όσον αφορά το θέμα των παρεμβάσεων για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, φαίνεται ότι οι συζητήσεις με τους κοινοτικούς αφορούν κατά βάση τη φόρμουλα μέσω της οποίας θα καταστεί υποχρεωτικό το κούρεμα στις υφιστάμενες συμβάσεις.

Εάν η ΡΑΕ, όπως προβλέπεται, δώσει την παράταση που ζήτησε ο κ. Παπαγεωργίου, τότε θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να δοθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σε διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή. Σημειώνεται ότι κανονικά την 1η Ιανουαρίου τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να εφαρμοστούν ώστε στο τέλος του χρόνου, χωρίς να αυξηθεί άλλο το ΕΤΜΕΑΡ, να μηδενιστεί το συσσωρευμένο έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, που «τρέχει» με 550 εκατ. ευρώ.
Η δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας με παραγωγούς και τράπεζες που τους δανειοδότησαν, οδήγησε σε παράταση για την 1η Μαρτίου, που και αυτή δεν εφαρμόζεται.

Να σημειωθεί ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ είναι νομοθετημένος με τον νόμο 4001, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται «κούρεμα» των απαιτήσεων των παραγωγών ενέργειας, (από 1-4 μήνες ανάλογα με την τεχνολογία), κούρεμα στις ταρίφες που θα εισπράττουν οι παραγωγοί στο μέλλον (περίπου στα επίπεδα στα οποία κινείται σήμερα η έκτακτη εισφορά η οποία βεβαίως θα καταργηθεί), επιβάρυνση στα φωτοβολταϊκά στέγης, αλλά και παράταση της σύμβασης πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο κατά 5 χρόνια.

10 σχόλια:

  1. Πεμπτη ειναι

    Αποφασισε ή ακομα?

    Μηπως περιμενουν τιποτα εντολες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη φορμουλα δε ξερετε?θα σας την πω εγω.παρτε φορα και ελατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειστε ολοι πολυ δημοκρατες.δεν πατε καλυτερα στην ουκρανια να κανετε παρεα στο γιαννουκοβιτς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρταλια της νεας δημοκρατιας. Πειραξτε τις συμβασεις και το σιγουρο ειναι πως θα ? ξαναδειτε εξουσια στη ζωη την αιωνια. Θα μαμηθει το δικο μας μικροσυμπαν αλλα θα σας παρουμε μαζι μας στην απαξιωση και θα ψαχνετε για δουλεια πολλοι απο εσας που ως γνωστο ειστε και ανεπαγγελτοι. Εγω πρωην νεοδημοκρατης απο οικογενεια με νεκρο απο τον εμφυλιο θα γυρισω σε χρυση αυγη και οτι θελει ας γινει καριολια. Ξανασωστε τα λαμογια των τρα πεζων και μαμηστε εμας λες και μεις ειμαστε η αιτια της κακοδαιμονιας σας. Το φαγαμε το τυρακι της παγιδας αλλα εσεις θα φατε τη φολα της εκδιωξης απο τα κοινα του τοπου. Μας σπρωχνετε σε περιεργες ατραπους αλλα μαλλόν εκει θα παρασυρετε και ολο το εθνος
    Μακεδων κατοχος στεγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια Πέμπτη … την μεγάλη υποθέτω …!!!! Αν για κάποιο λόγο δώσουν (από την ΡΑΕ) την ζητούμενη από τον Ασημάκη παράταση, τους περιμένουν τα ποινικά για παράβαση καθήκοντος, κι ας πάει ο Ασημάκης να τους σώσει στα δικαστήρια που βέβαια δεν θα γίνουν άμεσα. Μέχρι τότε (που θα γίνουν αυτά) βέβαια ο Ασημάκης μπορεί να έχει γίνει και καπνός .. αλλά αυτό είναι ιστορία που θα πρέπει να σκεφτούν τα μέλη της ΡΑΕ όχι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρυση Αυγη δαγκτωτο! Ντρεπομαι οσο δεν φανταζεσαι που το λεω,αλλα ειναι η μονη τιμωρια σε αυτα τα τομαρια! Ζω για την ωρα και την στιγμη που ενας Χρυσαυγιτης θα σπασει τα μουτρα σε καποιο απο τα τομαρια αυτα μεσα στη βουλη!! Που ξανακουστηκε ρε Μανιατης στο ΥΠΕΚΑ;; Ακομα με 5% κανει κουμαντο το Πασοκ...δεν θα ερθουν οι εκλογες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αν και δεν ειναι χωρος για πολιτικες συζητησεις , ας παρασυρθω .. Ωραια , Χρυση Αυγη . Εστω πως σπανε τα μουτρα σε 5-10 λοποδυτες ( μαζι σου σε αυτο ) , μετα τι? Θα εμπιστευτεις πως αυτοι οι μπραβοι ( για να μην πω τιποτα χειροτερο ) μπορουν να παρουν σωστες αποφασεις ? Αυτοι νωμιζεις θα κοιταξουν το κοινο συμφερων ή μημπως ακομα πιο πολυ το δικο τους συμφερον , τα ΄δικα' τους παιδια κτλ ? Μπορει καποιοι να θελουν κρεμασμα απο αυτους μεσα στην βουλη , αλλα ας ειμαστε σοβαροι , οχι με τους δολοφονους και με τους μπραβους . Δεν μπορει να μας πρεσβευουν αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημητρη συμφωνω μαζι σου! απλα θελω την μεγαλυτερη τιμωρια για αυτους που με καταστρεψαν..και πραγματικα σκεφτομαι καθημερινα ποια θα ηταν η μεγαλυτερη τιμωρια που θα μπορουσα να τους δωσω εγω προσωπικα,απο την στιγμη που δεν μπορω να παρω τα οπλα να βγω στο δρομο,που δεν μπορω να μπω μεσα στην βουλη να τους δειρω..ειναι φως φαναρι δεν μας γουσταρουν..δεν γουσταρουν την μαριδα που ασχολειθηκε με την ενεργεια..εχουμε μπει στα ποδια τους και δεν μπορουν να το χωνεψουν..προσπαθουν με ατιμους τροπους να μας συντριψουν! προσπαθουν να μας ξεκανουν,8 μηνες απληρωτοι?? ειναι δυνατον να αντεξει καποιος,ο οποιος εχει και εισφορα ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ 25-30%?? που ειναι αναγκασμενος να πληρωνει και ΦΠΑ για χρηματα που δεν εχει εισπραξει,για να μπορει να πληρωθει μετα κανενα μηνα..δεν μπορουσε καποιος ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ να κανει το αυτονοητο τουλαχιστον..να συμψιφησει τα χρεη στην εφορια με τα χρωστουμενα μας για να μπορουμε να πληρωθουμε κανενα μηνα οταν θυμηθουν να πληρωσουν..ειναι τοσο απλο..γιατι δεν το κανουν?? γιατι δεν μας ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ..δεν μας θελουν..ειμαστε εχθροι τους..εχθροι τους Ελληνες που σε καιρο κρισης εδωσαν ζωη στην Ελληνικη οικονομια και δεν εβγαλαν τα χρηματα τους εξω οπως εκαναν πολλοι ( η λιστα Λαγκαρντ ξεχαστηκε τομαρια ε?)..οι βουλευτες που ειναι? δεν διαβαζουν και δεν ξερουν τιποτα? θα πανε να ψηφισουν αυριο την τελικη ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ μας? καταλαβες Δημητρη γιατι ειμαι αγανακτισμενος? καταλαβες γιατι σου λεω για την χρυση αυγη που ξερω και εγω καλα οτι ειναι μπραβοι,οπως πολυ καλα λες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ