Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Νέα απάντηση απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κούρεμα στις ταρίφες

ΑΠΟ ΤΗΝ παρακάτω απάντηση στην τελευταία ερώτηση μου προς την Επιτροπή είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει επίγνωση των κυβερνητικών κινήσεων που αφορούν την αλλαγή στις ταριφες για τα ήδη συνδεδεμένα φ/β , και το μόνο που συζητούν είναι μικρές λεπτομέρειες ...

Danikas

 
Από : Gabriella.SZIJ @ ec.europa.eu [ mailto : Gabriella.SZIJ @ ec.europa.eu ]Sent : την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2014 16:31Προς: danikasΘέμα : " Η παράνομη μείωση της κλειδωμένης ταρίφας φωτοβολταικών παρκων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα "



 Αγαπητέ Κύριε Δανίκα , 
Σας ευχαριστούμε για το email σας , στις 15 Δεκεμβρίου 2013, που αφορα τις περικοπές στις ταρίφες των φωτοβολταικών στην Ελλάδα .

 Ε
πιτρέψτε μου να επισημάνω ότι κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες σας σχετικά με τις επιπτώσεις των αναδρομικών αλλαγών στο σύστημα στήριξης των φ/β έργων. Όπως γνωρίζετε , η Ευρωπαϊκή
Επιτροπή έχει δημοσίως και επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τα εθνικά μέτρα που αλλάζουν αναδρομικά τους οικονομικούς όρους στις υφιστάμενες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , καθώς ααπειλούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέρα από το χρονικό διάστημα ισχύς του ίδιου του μέτρου .

 
Αν και οι αλλαγές αυτές είναι ανεπιθύμητες , θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού ελλείμματος στο λεγόμενο λογαριασμό για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Oπου οι  επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν υπερ-αποζημιωθεί (οvercompensated) θα πρέπει να επανέλθουν σε αποδοτικά από πλευράς κόστους επίπεδα . Θα πρέπει επίσης να υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πάνω από τους προγραμματισμένη τροχιά για την επίτευξη του στόχου του 18 % για την κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 .

 
Τούτου λεχθέντος , να είστε σίγουρος ότι τα σχόλιά σας θα ληφθούν υπόψη στην ανάλυσή μας για την μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ελλινικού προγραμματος για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .
Με εκτίμηση ,Paula Marques Abreu

Επικεφαλής της ΜονάδαςΑνανεώσιμες πηγές ενέργειας και Πολιτική CCSΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΓενική Διεύθυνση ΕνέργειαςDM24 4/138B - 1049 Brussels / Βέλγιο


Παραθέτω και το αυτούσιο κείμενο:

Dear Mr Danikas,

Thank you for your email of 15 December 2013 on the cuts to feed-in tariffs for solar PV in Greece.

Let me highlight that I fully understand your concerns about the impacts of retroactive changes to support scheme for PV solar project. As you know, the European Commission has publicly and repeatedly expressed concerns over any national measures that retroactively change the economic conditions of existing renewable energy investments, as they threaten to undermine investor confidence well beyond the time-span of the measure itself.

Whilst such changes are undesirable, we must at the same time acknowledge the major economic difficulties that currently confront Greece, including a significant deficit in the so-called account for renewable energy projects. Where investments in renewable energy technologies in Greece appear to have been overcompensated they need to be brought back to cost-efficient levels. It should be also recalled that Greece is currently above its planned trajectory for meeting its 18% target for renewable energy consumption by 2020.

That said, please be assured that your comments will be taken into consideration in our analysis of the reform of the Greek support scheme for renewable energy projects.

Yours sincerely,

Paula Abreu Marques

36 σχόλια:

  1. Eρώτηση:Ο κύριος Δανίκας εξήγησε στην κυρία Marques απο πού πραγματικά προέρχεται το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ...δηλαδή απο τις επιτηδευμένες στρεβλώσεις...του ΥΠΕΚΑ??? και οτι επίσης ουδεμία συσχέτιση υπάρχει με τις οικονομικές δυσκολίες γενικά της Ελλάδας σήμερα???
    (Στερεά Ελλάδα 100KWp x 2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το mail της Gabriella, στελνει τα μηνυματα της Paula :;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πραγματα εχουν ως εξεις !: ή θα κανει καλο καιρό ή θα βρέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν δεν κάνει η Ευρώπη πλάτες στην Ελλάδα , τότε ποιος θα κάνει??? η Ζιμπάμπουε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας πεί πρακτικά
    1) οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ισχύ στην Ελλάδα?
    2) είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ?
    3) οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προασπίζουν την ελεύθερη επιχειρηματικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη-μέλη
    4) θα παρουν πρωτοβουλίες να ενισχύσουν την επενδυτική σταθερότητα και αξιοπιστία στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη
    5) με όποιο περιτύλιγμα έρθει το νομοσχέδιο των ΑΠΕ αν λάβουμε υπόψιν τα σημερινά δεδομένα θα είναι ξεκάθαρα αλλαγή των εν ενεργεία συμβάσεων
    επιτέλους να ξέρουμε και εμείς ξεκάθαρα ποιά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και αν είμαστε μέλος της?
    Σπύρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μ αρεσει ο τιτλος .. Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ φωτοβολταικών παρκων που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα " .. δηλ. ναι μεν παρανομη αλλα κατανοουμε και το προβλημα που λογω κρισης κτλ..κτλ..
    αλλα εχει περασει και το οριο για την επιτευξη του στοχου ..... συμπερασμα βγαλτε τα ματια μονοι σας μεχρι να αποφανθουμε εμεις για την μεταρυθμιση του καθεστωτος για τις ΑΠΕ....!!!!
    ΔΗΛ.. ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ..ΟΚ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ - ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ , ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    εεεεερε γλεεεντιααα...........giannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O τίτλος πρεπει να ειναι τιτλος του εμαιλ που εβαλε ο Κ Δανικας, και οχι τιτλος του εβαλε η ΕΕ.

      Subject: R/“The unlawful reduction of locked feed in tariffs of solar parks already in operation in Greece”

      Διαγραφή
    2. ΟΚ.. και γω αυτο βλεπω τωρα.... που ηρεμησα καπως.. ΑΛΛΑ το υπολοιπο .........???? εεεεεε..???
      To κερασακι στην τουρτα της πολιτικης... ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ... και βγαλτα περα μονο σου , και αν αποτυχεις η επιτυχεις θα σου λενε ... στα λεγα δεν στα λεγα ..!!! .....giannis

      Διαγραφή
    3. HLIOS ... σωστα το ειπες....ΠΡΕΠΕΙ ....??? ....giannis

      Διαγραφή
  7. Στα δικαστήρια, όλοι, με τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει. Ας μην την πατήσει κανείς και υπογράψει το new deal. Ψυχραιμία και σταθερά βήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήθελα πολύ απλά να ρωτήσω:
    1. Πως αποδεικνύεται ότι τα φ/β επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΛΑΓΗΕ; εάν ναι σε τι ποσοστό και σε σχέσει με άλλες ΑΠΕ ; Πως το αποδεικνύεται αυτό ; Πχ τα φ/β στέγης δεν επιβαρύνουν κανένα στο γενικότερο προϋπολογισμό; Ούτε οι σταθμοί ΣΗΘΥΑ, ή οι σταθμοί φυσικών αερίων ή ανεμογεννήτριες:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Overcompensated σημαίνει υπερ του δέοντος λειτουργική ενίσχυση, γιατί να πληρώνουν τέτοιες ταρίφες οι καταναλωτές, για να τα κονομάτε εσείς και οι τράπεζες ;

    Αν είστε τολμηροί να υποβάλλετε καταγγελία για τις επιδοτήσεις κεφαλαίου, που θα επιστραφούν όλες μετά από πλήρη πίνακα που υποβλήθηκε στην Κομισιόν (υπεραντιστάθμιση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σορυ αλλα μηπως θα μπορουσα να εχω μερικες πληροφοριες για τον πινακα που αναγραφεις...? που θα τον βρω..? που θα ρωτησω..? .............giannis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Αντκαν
    το ίδιο δεν ισχύει και για το φυσικό αέριο, τα ΑΔΙ δεν επιδοτούν και κεφαλαιοουχικές ανάγκες? Το διαβάστε για την κρατική ενίσχυση της Αλουμίνιον! Να θυμήσω ότι η νομοθεσία με την υπερενίσχυση των τιμών έγινε σε περίοδο πτώχευσης της χώρας, κι ότι για τις τιμές ήταν ενήμεροι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Να το θέσω διαφορετικά απο την στιγμή που επιβαρύνονται υπέρμετρα οι πολίτες οι υπεύθυνοι δεν θα έπρεπε να προστατεύσουν τον Έλληνα καταναλωτή ?? Γιατί στις στις 19/11/2012 νομοθέτησαν και συνδίασαν τις αυξήσεις του ετμεαρ με το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ? Γιατί φόρτωσαν στον καταναλωτή, που τόσο τους ενδιαφέρει, αποκλειστικά την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού μέσο των αυξήσεων του ετμεαρ? Να θυμίσω ότι η προαναφερθής νομική διάταξη ήταν στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούσαν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα!! Όποιος θέλει είμαι μαζί του να κάνουμε αγωγή για κρατική επιχορήγηση του κράτους προς τα φωτοβολταϊκά και να βγάλουμε παράνομες και αντισυνταγματικες αυτές τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου!!
    Για να μην παρεξηγηθώ πάλι, είμαι αντίθετος με τις προαναγγελόμενες αυξήσεις του ετμεαρ.
    Θα επαναλάβω είστε διατεθιμένοι να πάρουμε απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω??
    Σπύρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλτατε Σπυρο.Μ Ειμαι διατεθημενος να βρω απαντησεις. Αλλα οταν εννοεις να παρουμε και επειδη δεν γνωριζω τον τροπο , ενημερωσεμε για τον τροπο , γιατι μαλλον οσο περισσοτεροι τοσο πιο καλα...!!!
      ........... φιλικα giannis

      Διαγραφή
  12. http://www.afo.gr/psaf/index.php/syn/2385-symvaseis-18022014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήπως πρέπει να μαζευτούμε κάποιοι έστω και μέσω internet και να γράψουμε μερικά κείμενα στην κα paula να της εξηγήσουμε που οδηγεί αυτό και τις ευθύνες της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συνάδελφοι εννοώ ακριβώς αυτό που καταλάβατε, να μαζευτούμε και να προσυπογράψουμε ένα κείμενο που να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Ποιοι έχουν την ευθύνη της αποτυχίας των ΑΠΕ στη χώρα? Πιστεύω ότι θα έχει σημαντική αξία όχι μόνο για τις μελλοντικές ενέργειές μας αλλά και στην παρούσα κατάσταση να πάρουμε απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην ολοκλήρωση ενός Δελτίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χιλιάδες υπογραφές . Επιτέλους είμαστε στην Ευρώπη ως ισότιμο μέλος ή μας κρατάνε μόνο ως αιμοδότες??
    Θα ήθελα να ρωτήσω όλους τους συλλόγους-συναδέλφους-αγρότες "έχουμε βρει εκατοντάδες πράγματα που μας διαχωρίζουν μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε σε ένα ....θέλουμε να μάθουμε αν οι εταίροι μας, που κόπτονται για την σωτηρία της χώρας, μας θεωρούν Ευρωπαίους πολίτες ή όχι?? " Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ορίσει το πως θα λυθεί το προβλημά μας.
    Μην κάνουμε αυτά που κάνουν και οι πολιτικοί αυτής της χώρας τόσα χρόνια, γαντζωμένοι στις καρέκλες τους παλεύουν για να μείνουν στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα!!
    Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό μέτωπο, να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να αφήσουμε πίσω τα δευτερεύοντα συμφέροντα??
    Μπορούμε έστω για αυτή τη φορά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας??
    Το είχα αναφέρει και παλιότερα για τα διόδια, ας δούμε τώρα την ευαισθησία κάποιων για το κοινωνικό συμφέρον και την δεινή κατάσταση της χώρας!!!
    Σπύρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως είμαι μέσα. Ας ξεκινήσει κάποιος με καλύτερες γνώσεις του προβλήματος ένα κείμενο και το βλέπουμε όλοι μαζί στην πορεία.

      Διαγραφή
  15. Exo stilei epanelimena stin Troika kai stin Commission enoimerosis kai stoixia sxetika me tis koinisis tis Kybernisis os anaphora ta fotovoltaika .Fovame oti me tis apantiseis pou exo labei mexri tora sinyditopoio oti Troika & Commission axoun yothetisi aplos mia diplomatiki kritiki.tous exo piesei na laboun sygekrimeni thesi os pros to kourema ton yfistamenon sumbaseon pantous typou stin Ellada.Mexri tora den to exoun kanei...
    Danikas.A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ok ας συνεχίσουμε όσο μπορούμε περισσότεροι να τους στέλνουμε από στοιχεία μέχρι και "απειλές" για το που θα φτάσουμε και το πόσο "διάσημο" θα κάνουμε το πρόβλημα και σε επιχειρηματίες κλπ όχι μόνο όσο αφορά την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αντιμετόπιση από την ΕΕ.

      Διαγραφή
  16. καλημερα συναδελφοι πληρωθηκαν τα 100αρια λακωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταρχην γραφεις σε λαθος αναρτηση. Κατα δευτερον τι ενοεις ? Για Ιουνιο , δεν εχει πληρωθει κανενα 100αρι. Μημπως αναφερεσε σε κατι αλλο ?

      Διαγραφή
  17. EXOYN PLHRWTHEI TA ENANTI 100 ARIA GIATI YPARXOYN KAI ENANTI GIA TON IOYNIO KALHMERA APO AGRINIO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. συμφωνα με τον Λαγηε , εχουν πληρωθει τα τιμολογια μεχρι 4000 ευρω. Οποτε εαν εισουν εναντι ( και προφανως κατω απο 4000) , τοτε εχεις πληρωθει . Αλλα ας το διευκρινιζουμε , διοτι προκαλειτε συγχηση! Και επιμενω γραφουμε σε λαθος αναρτηση! Δ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θα ζητήσω την άποψη του HLIOS στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με το Κοινό Δελτίο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας!!
    Σπύρος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σπυρο Μ.
      Η άποψη μου ειναι οτι πρεπει να υπαρχουν κινητοποιήσεις.
      Δεν γνωρίζω πως σκεφτονται οι διαφοροι φορεις να το χειριστουν, που θα ηταν και το βελτιστο να υπαρχουν περαιτέρω ενεργειες απο εκείνους. Ξέρει κανεις να μας ενημερώσει;

      Απο κει και πέρα, ως μέσο πιεσης μπορεί να ασκηθεί. Πιστεύω, χωρις να ειμαι ειδήμων στα περι ΕΕ οτι πρεπει να εξεταστεί αν το δελτιο, η αίτηση, η συγκέντρωση υπογραφων είναι η καλύτερη λυση. Από δικής μου πλευράς, θεωρείστε δεδομένο οτι ευχαριστως να ενημερώσω, δημοσιεύσω οποιαδήποτε κινηση μπορεί να βοηθήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση.

      Διαγραφή
  20. opos eipa kai ston HLIOS ,tha synistousa amesa:
    -na steiloume oloi paragogoi emails ston HLIOS (oxi anonyma) me onoma kai arithmo paragogou me tin enantiosis mas sto kourema
    -Afou mazeutoun arketes ypofrafes na ta steilo sin COMMISSION afou exo mia apeuthias epikinonia mazitous
    -Eina prin euro ekloges kai tha epireastoune me arithmous
    -Prepai na ginei syntoma
    DANIKAS A

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγώ λέω αντί για υπογραφές να αρχίσουμε τις μαζικές μηνύσεις. για κάθε συμβόλαιο και μια μήνυση για απάτη και παραβίαση των όρων του συμβολαίου. και όχι μόνο στο λαγηε άλλα και στο υπουργείο και σε όλους που ευθύνονται. ακόμα και στο Γιωργάκη. να ζητήσουμε και ψυχική οδύνη γιατί κοντεύουν να μας πεθάνουν. πως γίνετε να πληρώνει τη νύφη πάντα αυτός που δεν φταίει. αν όντος έχει πρόβλημα ο λογαριασμός του λαγηε (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ) να πληρώσουν όλοι, το κράτος που το σχεδίασε η Ευρώπη που το ζήτησε οι τράπεζες που το χρηματοδοτούν και φυσικά εμείς..ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ.. αυτό στο χωριό μου το λέμε κοροϊδία.. πουστι@.. και στην υγειά του μ@λ@κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καταδίκη των αναδρομικών επεμβάσεων στις ΑΠΕ και από ευρωβουλευτές

    http://www.energypress.gr/news/Katadikh-twn-anadromikwn-epembasewn-stis-APE-kai-apo-eyrwboyleytes

    I told you people before that the ONLY way to solve this problem will be the COMMISSION!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και πώς φτάνουν στην COMMISSION οι διαμαρτυρίες και τα επιχειρήματά μας ;

      Διαγραφή
  23. Spyros M ,volunteer after I gave him the idea with Commission ,to put a petition together and sent it to HELIOS for collection of signatures and then I was willing to forward it to the head of commission that I was in "constant communication " since 2012 about the conditions of our investments in solar power in Greece. Regrettably Helios changed its mind ,due to "workload " to assist on this , so we are working on another way to collect the signatures ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ