Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το ΣτΕ αποφασίζει για τους συμψηφισμούς της ΔΕΗ προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ

 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο κατατέθηκαν υπομνήματα προ ολίγων ημερών από τους εμπλεκόμενους φορείς, θα κριθεί το κατά πόσον θα συνεχιστεί ή όχι η πρακτική της ΔΕΗ να συμψηφίζει με δική της πρωτοβουλία οφειλές και διεκδικήσεις από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Για την πρακτική αυτή είχε εκδώσει απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με βάση την οποία, σε ότι αφορά τον ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπεται να γίνεται ο συμψηφισμός από την ίδια τη ΔΕΗ ενώ για τον ΑΔΜΗΕ ο συμψηφισμός απαγορεύεται εντελώς. Στη συνέχεια η ΔΕΗ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχει κάνει παρέμβαση υπερ της απόφασης ΡΑΕ και ο Σύνδεσμος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ). Εντός ολίγων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έτσι ώστε να μπεί τάξη στην αγορά η οποία μαστίζεται από την έλλειψη ρευστότητας.

Κεντρική ιδέα της απόφασης της ΡΑΕ και των ισχυρισμών του ΕΣΑΗ είναι ότι η ΔΕΗ, κάνοντας μόνη της τους συμψηφισμούς, στην πραγματικότητα «προλαβαίνει» το σύστημα, αντλεί ρευστότητα «από την πηγή» κι έτσι αφήνει τα τεράστια ελλείμματα της αγοράς να τα καλύπτουν οι ανταγωνιστές της. «Οι παραγωγοί πρέπει να επιβαρύνονται ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην αγορά ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή του ελλείμματος» υποστηρίζουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.
Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση των χρημάτων που λείπουν από τον ΛΑΓΗΕ λόγω των παγωμένων λογαριασμών των Energa & Hellas Power που υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ.

 Από αυτά ένα μικρό μέρος έχει απορροφηθεί και ένα μέρος (περίπου 120 έως 130 εκατ. ευρώ) περνάει στην αγορά ως καθυστέρηση. Από αυτό το ποσό, λοιπόν, εάν ο ΛΑΓΗΕ προχωρούσε στην δίκαιη κατανομή με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, μόνο το 25% θα αφορούσε στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς (περίπου 25εκατ. ευρώ) και το υπόλοιπο στη ΔΕΗ παραγωγή (περίπου 100 εκατ. ευρώ). Με τον συμψηφισμό που κάνει η ΔΕΗ τα χρήματα αυτά επιβαρύνουν εν συνόλω τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και με τα υψηλά υπόλοιπα που καταγράφονται ως οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ


πηγή  http://www.energypress.gr/news/To-StE-apofasizei-gia-toys-sympshfismoys-ths-DEH-pros-LAGHE-kai-ADMHE

3 σχόλια:

  1. Καλο νεο συναφελφε θα δειξει..γιατι αν κρινω απο το ΕΤΜΕΑΡ,που με ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ διαδικασιες εκριναν παρανομο,πιστευω οτι το παιχνιδι ειναι στημενο και θα δικαιωσει την ΔΕΗ!!! Που ειναι το ΣΤΕ οταν παρανομος χρωστανε 7 μηνες στους παραγωγους απο φωτοβολταικα,που ειναι το ΣΤΕ οταν επιβληθει εξοντωτικη εκτακτη εισφορα επι του τζιρου μαλιστα σε εμας..που ειναι το ΣΤΕ σε τοσες αδικες,ανηθικες περιπτωσεις;; Πηγε και δικαιωσε για το ΕΤΜΕΑΡ την προσφυγη μιας και μονο βομηχανιας..παρτε το χαμπαρι το κρατος αυτο το κυβερνανε διαπλεκομενα συμφεροντα απο καποιους βιομηχανους και διεφθαρμενους πολιτικους,μαζι με ξενες κυβερνησεις που το μονο για το οποιο κοπτονται ειναι να εξυπηρετησουν τα τεραστια οικονομικα συμφεροντα που εχουν στο πτωμα της Ελλαδας..φιλοι μου αν δεν παρουμε τα οπλα δεν εχουμε καμια τυχη σαν λαος..αλλα δεν θα τα παρουμε ξερετε γιατι;; Γιατι τα τελευταια 25 χρονια τα διεφθαρμενα και προδοτικα καθεστωτα που κυβερνησαν αυτο το κρατος,δουλεψαν μεθοδικα για να υπνωτισουν,αποχαυνωσουν τον Ελληνικο λαο να μην μπορει να αντιδραση σε τιποτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους καθομαστε στο λαιμο συναδελφοι,που μαριδα σαν εμας πηγε και επενδυσε στην ενεργεια..δεν μας θελουν τα μεγαλα διαπλεκομενα συμφεροντα της ενεργειας,εντος και εκτος Ελλαδας..ειναι φανερο αυτο και θελουν με καθε τροπο την εξοντωση μας..οτι κανουν πιστευω το κανουν σκοπιμα και μεθοδευμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ