Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να διαφημίζουν ότι υπάρχουν 36 δισ. ευρώ για επενδύσεις, αλλά οι μοναδικές επενδύσεις που γίνονταν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διασφάλιζαν δάνεια από τις τράπεζες ήταν οι ΑΠΕ, που βγαίνουν τώρα εκτός επενδυτικού νόμου.
Στα κρυφά
Υπεύθυνη γι' αυτό είναι τροπολογία που πέρασε νύχτα στη Βουλή,
ενσωματώθηκε στο νέο επενδυτικό νόμο και ψηφίστηκε, χωρίς την ύπαρξή της να γνωρίζουν μέχρι εκείνη την ώρα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Αντίθετα, όλοι γνώριζαν ότι τα φωτοβολταϊκά και μόνον θα εξαιρεθούν των επιδοτήσεων.
Αυτό γιατί ο στόχος για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έχει υπερβεί κατά πολύ τα μελλοντικά όρια, αλλά και γιατί οι τιμές πώλησης ενέργειας που εξασφαλίζουν είναι πολύ ακριβές, προκαλούν έλλειμμα στον λογαριασμό των ΑΠΕ και είναι υπεύθυνα σε κάποιο ποσοστό για τις αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Με την κατάργηση των επιδοτήσεων σε κεφάλαια για την κατασκευή αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών έργων και έργων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα, οι μελλοντικοί επενδυτές χάνουν επιδότηση έως και 40% επί του κεφαλαίου για τη δημιουργία του έργου.
Χάνουν επίσης επιπλέον επιδοτήσεις σε επιμέρους στοιχεία του έργου. Λόγου χάρη, αν έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό με leasing και εκμεταλλεύονταν και άλλες ευνοϊκές διατάξεις, θα μπορούσαν να αυξήσουν το συνολικό ποσό της επιδότησης έως και 60% συνολικά. Από την άλλη, παραμένουν τα φορολογικά κίνητρα. Οι νέες επενδύσεις δηλαδή θα έχουν φοροαπαλλαγές, όπως ισχύει και με άλλες μορφές επενδύσεων.
Το γεγονός προκάλεσε ήδη την αντίδραση των επιχειρήσεων του κλάδου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου είπε στην «Ε» ότι «ανακύπτει ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι επί 4 μήνες διαβούλευσης με τους φορείς για το νέο νόμο, δεν είχε ποτέ τεθεί το θέμα της κατάργησης των επιδοτήσεων για επενδύσεις ΑΠΕ συνολικά».
Επί της ουσίας, η ΕΛΕΤΑΕΝ θέτει επιπλέον δύο ακόμα ζητήματα. Οπως λέει ο κ. Παπασταματίου, «δεν υπάρχουν πλέον δάνεια για επενδύσεις. Οι τελευταίες επενδύσεις έγιναν με ίδια κεφάλαια και με τα κεφάλαια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου». Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο στόχος για τη δημιουργία αιολικών σταθμών στην Ελλάδα προβλέπει έργα ισχύος 4.000 Μεγαβάτ έως το 2014, ενώ αυτή τη στιγμή η παραγόμενη ισχύς από αιολικά είναι 1.780 Μεγαβάτ».
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έστειλε για το θέμα επείγουσα επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, με την οποία ζητά επαναφορά των κινήτρων του προηγούμενου νόμου.
Και τα υδροηλεκτρικά
Το ίδιο αίτημα αναφέρεται και στην επιστολή των επιχειρήσεων που έχουν μικρά υδροηλεκτρικά, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ), όπου τονίζεται ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τον επενδυτικό νόμο επειδή:
* Τους δύο πρώτους μήνες του 2013 τα μικρά υδροηλεκτρικά, με το 5,2% μόνον της ισχύος από ΑΠΕ, συνεισέφεραν με το 15% περίπου της παραχθείσας από ΑΠΕ ενέργειας. Για αυτή την ενέργεια αποζημιώθηκαν με ποσό στο 7% των συνολικών πληρωμών του λειτουργού αγοράς ΛΑΓΗΕ.
* Το ποσοστό πληρωμών για μικρά υδροηλεκτρικά για όλο το 2013 θα διαμορφωθεί κάτω του 5% των συνολικών πληρωμών. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2012 ήταν συμμετοχή στην ενέργεια 12% και στις πληρωμές 5,6%. Η ενέργεια αυτή αποζημιώθηκε με τη μικρότερη μεσοσταθμική τιμή ενέργειας μεταξύ όλων των ΑΠΕ.
* Είναι έργα με τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία από όλες τις ΑΠΕ και είναι επενδύσεις που κάνουν κυρίως πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και απασχολούν επαγγελματίες που εδρεύουν κοντά στον τόπο εγκατάστασης.
* Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν εκδοθεί 6 μόλις νέες άδειες εγκατάστασης πανελλαδικά και σταθεροποιούν το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ γιατί παρέχουν σχεδόν ενέργεια βάσης.
πηγη http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=356362
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ