ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ -
ΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Φωτοβολταικα BLOG blogspot fotovoltaika blog
Συνολικές προβολές σελίδας
Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
ΑΠΕ:Προνομιούχες αυτές με τη μικρότερη παραγωγή
Mπραβο Κύριε Καιταντζίδη. Και ποια ειναι η φόρτιση των φωτοβολταικών την ανοιξη, το καλοκαίρι , το φθνόπωρο;
Δεν ξερετε κυριε Καιταντζίδη οτι στα φωτοβολταικά εχει επιβληθεί εισφορα εως 40%????
Για το ποιος πραγματικά επιβαρύνει το λογαριασμό ΑΠΕ, ψαξτε λιγο, γιατι το αρθρο σας μου φαινεται "λιγο" κατευθυνόμενο ;;;;
Οι πιο αποδοτικές τεχνολογίες ΑΠΕ, είναι και οι πιο αδικημένες από όλο το σύστημα αδειοδότησης, χρηματοδότησης και κυρίως οικονομικής απόδοσης στην Ελλάδα.
Από τα περισσότερο ολοκληρωμένα στοιχεία για την παραγωγή ΑΠΕ, τα οποία δημοσιοποιεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού, προκύπτει ότι η τεχνολογία με τον υψηλότερο συντελεστή "φόρτισης", δηλαδή με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά
εγκατεστημένο κιλοβάτ σε διάστημα ενός μήνα, είναι αυτή των μικρών υδροηλεκτρικών με 78,2%.
Ακολουθούν οι τεχνολογίες βιοαερίου-βιομάζας με 59,5%, τα αιολικά με 36,47% και τελευταία τα φωτοβολταϊκά με 14%.
Επιπλέον από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι μονάδες βιοαερίου και βιομάζας έχουν πολύ σταθερό ρυθμό παραγωγής, καθώς οι συντελεστές φόρτισης κυμαίνονται μεταξύ 50 και 59%, ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά με συντελεστές 51-78%, τα αιολικά με 27,4-37,5%, ενώ στα φωτοβολταϊκά τους χειμερινούς μήνες η φόρτισή πέφτει στο 8,7% (Φεβρουάριος). Τον Μάρτιο έφτασε το 14%.
Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή μέσα σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και κυρίως οι έντονες διακυμάνσεις μέσα στο 24ωρο, είναι αυτές που προκαλούν προβλήματα στην ευστάθεια του δικτύου, αφού για παράδειγμα, μία παροδική συννεφιά ρίχνει απότομα την παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά και την ισχύ τους θα πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να αναλάβει συμβατική μονάδα.
Έτσι κανονικά οι τεχνολογίες με σταθερή απόδοση όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά ή άλλα συστήματα με σχετικά υψηλό συντελεστή φόρτισης, θα έπρεπε να ευνοούνται.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία Μαρτίου, η πληρωμή των αιολικών έγινε με 9,13 λεπτά η κιλοβατώρα, των μικρών υδροηλεκτρικών με 9 λεπτά, της βιομάζας με 10,4 λεπτά, των φωτοβολταϊκών με 40 λεπτά και των μικρών φωτοβολταϊκών με 54,9 λεπτά. Βέβαια τα ποσά αυτά δεν είναι καθαρά, καθώς στα αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά έχει επιβληθεί εισφορά 10%, ενώ επιβαρύνθηκαν και φωτοβολταϊκά, με εξαίρεση τα οικιακά κάτω των 10 κιλοβάτ.
Δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες και εφ' όσον η τιμή χονδρικής (Οριακή Τιμή Συστήματος) διαμορφώνονταν φυσιολογικά και όχι τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, τα αιολικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά και η βιομάζα, θα προσέφεραν ηλεκτρική ενέργεια με τιμές αγοράς, δεν θα επιβάρυναν το λογαριασμό ΑΠΕ και αντιθέτως θα τον πίστωναν για τις ώρες που η οριακή τιμή βρισκόταν πάνω από τα 9 λεπτά η κιλοβατώρα.
Τέλος η επιπλέον αδικία που υφίστανται οι τεχνολογίες ΑΠΕ με υψηλή απόδοση, είναι οι τεράστιες δυσκολίες στην αδειοδότηση και την κατασκευή.
Ειδικά δε για τα αιολικά που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, οι προοπτικές είναι ακόμη δυσκολότερες λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και του υψηλού ρίσκου με το οποίο συνεχίζουν να αξιολογούν οι τράπεζες την Ελλάδα, κυρίως λόγω της θεσμικής αβεβαιότητας για τις ΑΠΕ και στις επιπτώσεις που έχει αυτή στην απόδοση των επενδύσεων.
Έτσι, ενώ μέσα στο τρίμηνο του 2013 προστέθηκαν περίπου 500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, στα αιολικά μόλις 30 μεγαβάτ, μηδέν στα μικρά υδροηλεκτρικά και λιγότερο από 1 μεγαβάτ στη βιομάζα.
(του Μιχάλη Καϊταντζίδη, euro2day.gr)http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/772307/Article.aspx
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ