Ας μεινουν στον παγο! |
Στον πάγο κινδυνεύουν να μπουν τα μεγάλα σχέδια ΑΠΕ που συνδυάζουν αιολικά πάρκα και υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα, μετά και την ψήφιση του Επενδυτικού Νόμου που βάζει τέλος στις επιδοτήσεις για κάθε μορφής «πράσινα» έργα.
Παράγοντες του χώρου θεωρούν πολύ πιθανό πολλά από τα μεγάλα αυτά έργα ακόμη και να εγκαταλειφθούν οριστικά, καθώς όπως λένε «δεν είναι πλέον βιώσιμα χωρίς την επιδότηση του Αναπτυξιακού (20% και πάνω ανάλογα με την περιοχή), τονίζοντας ότι επανεξετάζουν τα νέα δεδομένα.
Τέτοια σύνθετα έργα αιολικών σε νησιά του Αιγαίου, με παράλληλη σύνδεσή τους με την ενδοχώρα, τα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται πλέον στην επικίνδυνη «ζώνη» είναι για παράδειγμα της ΤΕΡΝΑ και του ομίλου Κοπελούζου στην Κρήτη, τα αιολικά πληθώρας εταιρειών στη Νότια Εύβοια, της ΕΝΤΕΚΑ (Σκύρος) - με τα οποία η αγορά των ΑΠΕ θα μπορούσε να περάσει την επόμενη 5ετία από μεμονωμένα έργα των 30-40 MW, σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.
Τα περισσότερα απ’ αυτά, αν όχι όλα, είχαν σχεδιαστεί με γνώμονα ότι θα επιδοτηθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και οι εμπνευστές τους θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.
Τα έργα της Κρήτης
Υπενθυμίζουμε ότι στην Κρήτη, η ΤΕΡΝΑ προωθεί έργο 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1077 MW και με υποβρύχια διασύνδεση, συνολικού κόστους 2,46 δισ. ευρώ. Το δεύτερο μεγάλο έργο στην Κρήτη είναι της ELICA Group (36 αιολικοί σταθμοί, 1.005 MW, κόστους μαζί με το υποβρύχιο καλώδιο 1,77 δισ. ευρώ). Και τα δύο έχουν ενταχθεί από τον Ιανουάριο του 2013 στη διαδικασία fast track. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα δύο τεράστια αυτά έργα, χωρίς επιδότηση από τον Επενδυτικό Νόμο, και σε μια περίοδο όπου η εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι τόσο δύσκολη, μπορούν να συνεχίσουν να είναι βιώσιμα.
Και εκείνα της Εύβοιας…
Άλλο παράδειγμα, είναι εκείνο της Νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για το έργο «Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος- Εύβοια», η λειτουργία του οποίου θα επιτρέψει τη λειτουργία περίπου 400 νέων μεγαβάτ αιολικών μονάδων στη Νότια Εύβοια. Το σχέδιο προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η πόντιση τριών υποβρυχίων καλωδίων, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα συμβεί τώρα, καθώς οι 45 περίπου εταιρείες με άδειες αιολικών στη Ν. Εύβοια που συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του έργου, υπολόγιζαν στην επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο (νυν Επενδυτικό).
πηγη http://www.energypress.gr/news/Ston-aera-megala-erga-APE-meta-thn-apobolh-apo-ton-Ependytiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ