Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Προγραμμα Hλιος σε 2 φάσεις


Πιλοτικό πρόγραμμα για την εξαγωγή αρκετών εκατοντάδων ηλιακών MW προς τη Γερμανία και χώρες του Βορρά, προανήγγειλε χθες στο πλαίσιο του «Ήλιος», ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Πρόκειται για την έναρξη – όπως είπε- εφαρμογής του σχεδίου,
που θα συνοδευτεί και από μια διακρατική συμφωνία, και που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το ευρύτερο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις : Η α’ φάση μέχρι το 2016-2017, και η β’ φάση, από το 2018 και μετά.

Στην α’ αυτή φάση- διευκρίνισε ο υπουργός- θα υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης των τιμών από τη χώρα που θα αγοράζει. Στη β’ όμως φάση, από το 2018 και μετά, η ηλιακή ενέργεια θα πωλείται στις τιμές αγοράς σε όλη την Ευρώπη, εφόσον θα έχουν πέσει και τα κόστη (grid parity).

Ταρίφες “made in Germany”…
Αν και δεν έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις για το μείζον θέμα της ταρίφας στην οποία θα αγοράζουν οι Γερμανοί το ελληνικό ηλιακό ρεύμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση της ελληνικής προς τη γερμανική πλευρά, είναι τιμές “made in Germany”, κοντά δηλαδή στα 13 λεπτά/ KWh. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη παρουσίαση στο προ δεκαημέρου συνέδριο για τον «Ήλιο» της εταιρείας Guggenheim Partners, ενός εκ των συμβούλων του ΥΠΕΚΑ για το έργο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σκεπτικό της ελληνικής πρότασης, για το πώς θα καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στη γερμανική χονδρεμπορική τιμή - γύρω στα 8 λεπτά σήμερα- και την ειδική αυτή ταρίφα των 13 λεπτών, είναι να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση πάνω στο θέμα με την Κομισιόν.
Το κίνητρο της πρότασης είναι ότι μπορεί η ταρίφα που θα εισπράττει ο επενδυτής να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά της Γερμανίας (13,20- 13,50 λεπτά/ KWh για έργα άνω του 1 MWp, αλλά πρόκειται να μειωθεί), ωστόσο δεδομένης της κατά 40% μεγαλύτερης ηλιοφάνειας της Ελλάδας, τα έσοδά του θα είναι πολλαπλάσια, και η απόσβεση θα γίνει σχετικά γρήγορα.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο για το “Ήλιος” από τον εκπρόσωπο της Guggenheim, αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τις γερμανικές επιφυλάξεις, αφού δεν προβλέπει επιδότηση της διαφοράς από το γερμανικό ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή το γερμανό φορολογούμενο, αλλά από πόρους της Ε.Ε. που φαίνεται και να στηρίζει δυναμικά το σχέδιο.
Ηλιακό GIS…


Στο μέτωπο των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων του «Ήλιος», o κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε χθες ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επιλογή των εκτάσεων, και ότι έχει υλοποιηθεί ένα ηλιακό GIS, που επικαιροποιείται συνεχώς, και έχει υπερκαλύψει την ανάγκη των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χρειάζονται (το 0,5% περίπου της συνολικής έκτασης της χώρας).

«Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γερμανική κυβέρνηση στη συνέχεια της σύστασης μιας ειδικής ομάδας εργασίας, όπου συμμετέχουν εκτός από αυτούς τους τρεις (ΥΠΕΚΑ, γερμανική κυβέρνηση, Κομισιόν), και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και αυτή η διαπραγμάτευση προχωρά ώστε να κλείσουμε σύντομα – ελπίζουμε- την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Pilotiko-programma-gia-thn-exagwgh-twn-prwtwn-hliakwn-MW-sth-Germania-apo-to-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ