Δύσκολες ώρες περνάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο υπό τον συντονισμό του Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, προσπαθεί εναγωνίως μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια προ του Πάσχα να εξεύρει λύση για την αναχρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ ύψους 400 -500 εκατ. ευρώ. Ως γνωστό εδώ και μήνες το έλλειμμα του παλαιού ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος στο σκέλος της λειτουργίας και εκκαθάρισης της καθημερινής αγοράς ηλεκτρισμού έχει
αντικατασταθεί από τον ΛΑΓΗΕ, έχει γιγαντωθεί φθάνοντας σχεδόν στα 600 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2012 και με αδυναμία δανειοδότησης ή διευκόλυνσης του εν λόγω οργανισμού μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, ο οποίος τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικα.
Η έλλειψη όμως ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ σημαίνει υποχρεωτικά αδυναμία πληρωμής των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού από μεγάλους θερμικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που φθάνει τα 2,660 MW και εν μέρει της ΔΕΗ, η οποία και αυτή λειτουργεί σταθμούς φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1600 MW. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την μη καταβολή οφειλόμενων ποσών, ύψους 300 εκατ. ευρώ και άμεσα απαιτητών προς την ΔΕΠΑ από τους ως άνω παραγωγούς, το οποίο οδηγεί την εν λόγω επιχείρηση σε αδυναμία καταβολής οφειλόμενων ποσών προς τους ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου και πιο συγκεκριμένα προς την Ρωσική Gazprom, τη Τουρκική BOTAS και την Αλγερινή Sonatrach. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΔΕΠΑ οι πληρωμές προς την Gazprom, που είναι και ο μεγαλύτερος σε όγκο προμηθευτής με περίπου 2,6 δις κυβικά μέτρα τον χρόνο με παραδόσεις μέσω του Ελληνo – Βουλγαρικού αγωγού, γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα κάθε μήνα και αφορούν ποσά της τάξης των 110 - 120 εκατ. ευρώ κάθε φορά. Εάν μάλιστα δεν καταβληθεί η επόμενη δόση στις 20 Απριλίου, υπάρχει ορατός κίνδυνος να σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την ΔΕΗ και τους ανεξάρτητους παραγωγούς.
Μια τέτοια εξέλιξη πέρα από την αρνητική εικόνα που θα δημιουργήσει για την ΔΕΠΑ, εν όψει μάλιστα της επικείμενης πώλησης της στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας το οποίο εξαρτάται κατά 30% περίπου από σταθμούς που καίνε φυσικό αέριο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο CEO της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης σε επιστολή που έστειλε προ δεκαημέρου προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη και ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου «Λόγω της τρέχουσας χρηματοοικονομικής κατάστασης, η ΔΕΠΑ δεν θα δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους προμηθευτές της, με αποτέλεσμα την πιθανή διακοπή τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο επίσης και για τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές». Ακόμη μέσω της επιστολής του ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ απευθύνει έκκληση στους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στην αγορά ενέργειας. Προτείνει, μάλιστα στους υπουργούς να προχωρήσουν στην κατάθεση τροπολογίας που να προβλέπει τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ από το Πράσινο Ταμείο.
Πηγές του ΛΑΓΗΕ με τις οποίες επικοινώνησε το energia.gr επιβεβαίωσαν ότι μέρος της λύσης για άμεση αναχρηματοδότηση του Λειτουργού ευρίσκεται πράγματι στο Πράσινο Ταμείο, το αποθεματικό του οποίου μάλιστα είναι κατατεθειμένο στο «Παρακαταθηκών και Δανείων» και αγγίζει το 1,0 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από την είσπραξη προστίμων για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτιρίων και ένα μικρό μέρος, γύρω στα 70,0 εκατ. ευρώ από την δημοπράτηση ρύπων. Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους του ΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση των αιτιών που δημιούργησε εν πρώτοις το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Τα αίτια αυτά σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πρέπει ν’ αναζητηθούν στις απίθανα υψηλές τιμές που πληρώνονται στους παραγωγούς ΑΠΕ, την μη μεταφορά πόρων από την είσπραξη του αυξημένου τέλους ΑΠΕ από την ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ, τα φέσια που άφησαν οι εταιρείες λιανικής Energa και Hellas Power αλλά και τα ΑΔΙ που πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ στους ανεξάρτητους παραγωγούς χωρίς να μπορεί στην ουσία να έχει εξασφαλίσει ανταποδοτικά έσοδα σε σταθερή βάση.
Σήμερα το πρόβλημα ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος μόλις και κατάφερε να πληρώσει τους παραγωγούς ένα μέρος από την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, έχει μεγεθυνθεί πέρα από κάθε πρόβλεψη και έχει μεταδοθεί υπό μορφή «ντόμινο» σε όλη την αλυσίδα του ηλεκτρισμού καταλήγοντας στην ΔΕΠΑ, της οποίας όμως οι προμηθευτές είναι διεθνείς και άρα η όποια καθυστέρηση ή αδυναμία πληρωμής σημαίνει αυτόματα διακοπή της τροφοδοσίας. Προ αυτής της πολύ πραγματικής απειλής, που θα σημαίνει πολύωρες καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση της χώρας μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση αναζητεί εσπευσμένα λύση για την μεταφορά των αναγκαίων πόρων στο ΛΑΓΗΕ αφού προηγουμένως εξασφαλισθεί η συγκατάθεση της τρόικα. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθ’ ότι μια τέτοια έγκριση δεν έχει ακόμη δοθεί αφού μέρος των κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου προορίζονται για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, αφού ο Ευρωπαϊκός Κοινοτικός μηχανισμός τελεί υπό πλήρη αδράνεια μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας λόγω του Πάσχα των Καθολικών που εφέτος προηγήθηκε κατά μια εβδομάδα από το Πάσχα των Ορθόδοξων. Και το ερώτημα, που δεν είναι θεωρητικό, παραμένει εάν τελικά προλάβει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει εγκαίρως την αναχρηματοδότηση του ΛΑΓΗΕ, ώστε αυτός να πληρώσει άμεσα τους παραγωγούς κι αυτοί, με τη σειρά τους, τη ΔΕΠΑ. Κι όλα αυτά μέχρι τις 20 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολίτες θα χρειασθεί να κρατήσουν αναμμένες τις λαμπάδες της Λαμπρής για παν ενδεχόμενο.
πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=56698
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ