Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παραμένουμε στο ιδιο σύστημα Ταρίφας


Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση έκθεσης για την προώθηση των ΑΠΕ, η οποία θα υποβληθεί από το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του από το μνημόνιο, μπαίνει η άτυπη ομάδα εργασίας που λειτουργεί στο υπουργείο.
Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει, αφενός μεν την «φωτογραφία»
του κλάδου και το σχέδιο για την ανάπτυξή του, αφετέρου δε κάποια συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, κυρίως σε ότι αφορά την άρση των διοικητικών και άλλων εμποδίων.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το σχέδιο αυτό να αποτελέσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο και να μην παραμείνει απλά τυπική συμμόρφωση σε μια έξωθεν υποχρέωση.

Η έκθεση πάντως, παίρνει σαφώς θέση σε σχέση με το φλέγον θέμα του τρόπου ενίσχυσης των ΑΠΕ, απαντώντας αρνητικά στο ερώτημα – «προτροπή» της τρόϊκας για εφαρμογή συστήματος «εγγυημένης διαφορικής τιμής» (γνωστό ως feed in premium) στη θέση του σημερινού συστήματος feed in tariffs. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν ταιριάζει για την Ελλάδα το σύστημα feed in premium. Το συμπέρασμα, δε, αυτό, στηρίζεται σε μα σειρά επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, αλλά και τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Έτσι η έκθεση θα διατυπώνει την άποψη ότι προς το παρόν τουλάχιστον πρέπει να παραμείνει το υπάρχον σύστημα feed in tariffs, με τις απαραίτητες βελτιώσεις κάποιες εκ των οποίων, ούτως ή άλλως, έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή εργάζεται τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμορφώσει τη βάση έκθεσης για την προώθηση των ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ εμφανίστηκε «αιφνιδιασμένο» από την άμεση αναφορά του μνημονίου στο σύστημα feed in premium ως τρόπου ενίσχυσης των ΑΠΕ, καθώς είναι μικρή η σχετική εμπειρία και αρκετά υψηλά τα ρίσκα μιας τέτοιας αλλαγής. Ωστόσο είναι από τα βασικά θέματα που είχε να επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής προβλέπει την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη ταρίφα για κάθε τεχνολογία όπως σήμερα, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος σύν ένα συγκεκριμένο premium. Κατά κανόνα υπάρχει μια minimum εγγυημένη τιμή αλλά και μια maximum τιμή που λαμβάνει κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την ακαταλληλότητα του μοντέλου αυτού στην Ελλάδα σήμερα είναι το γεγονός ότι δεν εξορθολογιστεί το σύστημα υπολογισμού της ΟΤΣ ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Τι λέει το μνημόνιο
Το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου μεταρρύθμισης των προγραμμάτων επιδότησης στις ΑΠΕ, «ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά». Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
▪ χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος
▪ επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.
▪ τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.
▪ εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.
▪ μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας

πηγη http://www.energypress.gr/news/Paramenei-pros-to-paron-to-feed-in-tariffs-stis-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ