Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πράσινες πόλεις για ένα πιο πράσινο μέλλον

Η ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες για τη διαχείριση των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ αυστηρότερων στόχων για την ανακύκλωση των αποβλήτων των πόλεων και τη μείωση των χώρων υγειονομικής ταφής στις 22 Μαΐου - κατά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018. Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό γεγονός στην Ευρώπη που θα λάβει χώρα στις 21-25 Μαΐου, εστιάζοντας στο να κάνουμε τις πόλεις μας πιο πράσινες. 
Οι κανόνες, οι οποίοι θα καταστήσουν το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων της Ευρώπης το πιο προηγμένο στον κόσμο, θα θέσουν ως στόχο το 55% όλων των αστικών αποβλήτων να ανακυκλωθούν έως το 2025, 60% μέχρι το 2030 και 65% μέχρι το 2035. Ένας άλλος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι μόνο 10% ή και λιγότερο, των αστικών αποβλήτων θα φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφήες έως το 2035. Η χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων θα καταστεί υποχρεωτική έως το 2023. Οι κανόνες θα βοηθήσουν τις πόλεις να μειώσουν τα απόβλητα, να ενισχύσουν την ανακύκλωση και να δημιουργήσουν νέες ιδέες για την επαναχρησιμοποίηση των ειδών - καθιστώντας τους πρωταθλητές της κυκλικής οικονομίας .
Οι πόλεις δείχνουν τον δρόμο
Με το 80% των Ευρωπαίων να αναμένεται να ζουν αστικές περιοχές μέχρι το 2020, η περιβαλλοντική πίεση στις πόλεις αυξάνεται ταχύτατα. Από τα σχέδια για να καταστούν ουδέτερες από τον άνθρακα έως τον βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό, πολλές πόλεις  – όπως οι  EU Green Capitals και  οι EU Green Leaf cities – απευθύνουν ήδη αυτά τα ζητήματα. Η ΕΕ στηρίζει τη μετάβασή τους μέσω κανόνων, εργαλείων και χρηματοδότησης.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018 είναι η ευκαιρία να ανακαλύψουμε πώς να να πραγματοποιήσουμε αυτή την αλλαγή.
Τι κάνει η ΕΕ
Μέσω εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και μιας σημαντικής πολιτικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ εργάζεται για τις πόλεις και τους πολίτες. Η εβδομάδα αυτή θα ανοίξει επισήμες στις 21 Μαίου στην Ουτρέχτη (Ολλανδία) και θα κλείσει στις 25 Μαίου στη Μαδρίτη (Ισπανία). Η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τις Πράσινες Πόλεις θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες από τις 22 έως τις 24 Μαΐου.
Ένα από τα βασικά ζητήματα προς συζήτηση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα οι κανόνες της ΕΕ για τα απόβλητα, το νερό και τον αέρα, π.χ. μέσω της Ατζέντας για την Αστική Ανάπτυξη της ΕΕ. Ορισμένες από τις συνεργασίες στο πλαίσιο της Ατζέντας για την Αστική Ανάπτυξη, όπως η Κυκλική Οικονομία, η Αστική Κινητικότητα και η Ποιότητα του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, ασχολούνται ειδικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Η τοποθέτηση της βιωσιμότητας στο επίκεντρο των διαδικασιών προγραμματισμού των πόλεων θα αποτελέσει ένα ακόμη επίκεντρο των δεκάδων θεματικών συνόδων.
Για να βοηθήσει τις πόλεις να αναπτύξουν βιώσιμες αστικές στρατηγικές, η Πράσινη Εβδομάδα θα ξεκινήσει τη χρήση του νέου Green City Tool, που επιτρέπει στις πόλεις να εκτιμούν τις πράσινες επιδόσεις τους και να τις συγκρίνουν σε σχέση με άλλες πόλεις. Είναι μια πηγή πληροφοριών για πράσινες και βιώσιμες ιδέες πολεοδομικού σχεδιασμού.
Το βράδυ της 23ης Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα βραβεία LIFE αναγνωρίζοντας τα πιο καινοτόμα, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά έργα LIFE στον τομέα της προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Γίνε μέλος του κινήματος
Πολλοί πολίτες συμμετέχουν στο κίνημα για βιωσιμότερες πόλεις. Σε τοπικό επίπεδο, δράσεις εμπνευσμένες από την έννοια της κυκλικής οικονομίας κερδίζουν έδαφος, με το άνοιγμα καφετεριών επισκευής, αλλά και όλο και περισσότερες πρωτοβουλιών για την υποκατάσταση των πλαστικών και την αυξημένη αστική κηπουρική.
Συμμετάσχετε in Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα μέσω των  εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη , στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη πολιτικής  στις Βρυξέλλες, στην εναρκτήρια εκδήλωση στην Ουτρέχτη, στην εκδήλωση για τη λήξη της Μαδρίτης, ή διαδικτυακά μέσω του Twitter και αλλά σε ζωντανή μετάδοση.
Λάβετε μέρος στο κίνημα, απολαύστε τη βελτίωση #EUGreenWeek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ